Adózási kérdés

Kérdés

Tisztelt Pallas Kft! Van egy fuvarozó cégem és a kérdésük az, hogy a sofőrök után, akik belföldi és nemzetközi árufuvarozásban vesznek részt, milyen adókedvezményeket lehet igénybevenni a cégnek. Az ügyvezető azt hallotta, hogy van ún.üzemanyag megtakarítás, de én nem igazodtam el a jogszabályokban ezzel kapcsolatosan. Válaszukat előre is köszönöm: Kamarásné Járai Judit

Válasz

1. Üzemanyag megtakarítás:
a 60/1992. (IV.1.) Korm. rendelet alapján kiszámított, a korrekciós tételekkel módosított alapnorma és az APEH által közzétett üzemanyagár szorzataként kapott összeg különbözete.
Az üzemanyag-megtakarítás összegét a vállalkozás kifizetheti a magánszemélynek, amely két részre bontható:
1.) Havi 100.000 forint értékhatárig a ténylegesen elért üzemanyag-megtakarítás összegével csökkenthető a magánszemély bevétele. Tehát az adóalap megállapítását megelőzően, - mely az 1,27-el való felszorzást jelenti, - a számlák összege és a számított összeg közötti különbözet levonható a jövedelemből, maximum 100.000 forintig.
2.) A ténylegesen elért megtakarítás 100.000 forintot meghaladó része azonban a magánszemély "nem önálló tevékenységből származó bevételének" minősül, tehát személyi jövedelemadó és járulékok terhelik beleértve a szakképzési hozzájárulást is.
Kinek fizethető üzemanyag-megtakarítás?
A törvény szerint,
- a munkáltató által az alkalmazottja számára,
- a társas vállalkozás által a tevékenységében személyesen közreműködő tagja számára,
a munkaköre (tevékenysége) szerint a munkáltató, a társas vállalkozás által üzemeltetettgépjármű vezetőjeként teljesített kilométer-futásteljesítménye alapulvételével fizethető üzemanyag-megtakarítás.
2.Napidíj:
Igazolás nélkül elszámolható kiadásnak minősül a külföldi kiküldetésre tekintettel megszerzett bevétel 30 százaléka, de legfeljebb a külföldi kiküldetéshez kapcsolódó elismert költségekről szóló kormányrendelet ( 168/1995 ) szerint naponta elszámolható ( 15 eurónak megfelelő ) összeg 
A nemzetközi árufuvarozásban és személyszállításban gépkocsivezetőként és árukísérőként foglalkoztatottak esetében továbbra is napi 40 euró számolható el igazolás nélkül.
Alkalmazható: munkaviszonyban, önálló tevékenység keretében, egyéni vállalkozóként