A szakképzési hozzájárulás megváltozott szabályai

A szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról szóló 2011. évi CLV. törvény  alapvetően módosította a szakképzési hozzájárulás kötelezettség teljesítésére vonatkozó szabályokat.

Az egyik legfontosabb változás, hogy 2012-től nincs lehetőség csökkenteni a bruttó kötelezettséget sem fejlesztési támogatásról szóló megállapodással, sem pedig a saját dolgozók képzési költségének elszámolásával.

Változtak a szakképzési hozzájárulásra vonatkozó bevallási és befizetési kötelezettségek is

2012-től a szakképzési hozzájárulást minden adózónak a naptári évre kell megállapítani.
Az éves bevallást elektronikus úton kell teljesíteni az állami adóhatóság részére az év végi differencia befizetésével egyidejűleg, amely a tárgyévet követő év február 25. napjáig esedékes.
Az év 1–11. hónapjára vonatkozóan havonta szakképzési hozzájárulási előleget kell fizetni a tárgyhónapot követő hó 12-ig.
Az előleg bevallási kötelezettséget a 1212-es bevallással, elektronikus úton kell teljesíteni.
Az előleg mértéke a tárgyhavi bruttó kötelezettség, melyet időarányosan csökkenteni lehet a törvényben meghatározott ún. csökkentő tétellel.
A megállapított előleg összegét a tárgyhót követő hónap 12. napjáig az állami adóhatóság által vezetett számlára kell megfizetni (NAV Szakképzési hozzájárulás beszedési számla: 10032000-06056061).

A szakképzési hozzájárulást gyakorlati képzés szervezésével teljesítő adózó a bruttó kötelezettségét csökkentheti:
a) 2012. évre vonatkozóan 440 000 Ft/fő/év összegben meghatározott alap-normatíva alapján,
b) a 2012. évet követően pedig a mindenkori éves költségvetési törvényben meghatározott alap-normatíva alapján,
az erről szóló kormányrendeletben meghatározott, gyakorlati képzési normatívák szerint számított összeggel.
Akki hozzájárulási kötelezettségét kizárólag a gyakorlati képzés szervezésével teljesíti, és a csökkentő tétel összege meghaladja a bruttó kötelezettségének mértékét, az azt meghaladó részt az állami adóhatóságtól visszaigényelheti. Időarányosan az előleg megállapításánál és befizetésénél is figyelembe vehető ez a rendelkezés.
A kapott visszatérítést egyéb bevételként kell elszámolni.

Nem kötelezett szakképzési hozzájárulás fizetésére:
1) a büntetés-végrehajtásnál a fogvatartottak kötelező foglalkoztatására létrehozott gazdálkodó szervezet,
2) az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 3. § f) pontjában meghatározott egészségügyi szolgáltató – feltéve, hogy az egészségbiztosítási szervvel szerződést kötött és nem költségvetési szervként működik, – az egészségügyi közszolgáltatás ellátásával összefüggésben őt terhelő egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékalap után,
3) az egyéni vállalkozó az egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulékalapja után, (ide nem értve az általa foglalkoztatottra tekintettel őt terhelő egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulék alapját,
4) az egyéni cég, végrehajtó iroda, szabadalmi ügyvivő iroda, ügyvédi iroda, közjegyzői iroda tevékenységében személyesen közreműködő tag az egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulékalapja után, (ide nem értve az általa foglalkoztatottra tekintettel őt terhelő egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulék alapját,)
5) a közhasznú nonprofit gazdasági társaság a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény 6. számú melléklet E) fejezete alapján megállapított kedvezményezett tevékenység ellátásával összefüggésben a társaságot terhelő egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulék alapja után.
6) ) Annak a hozzájárulásra kötelezettnek, aki adófizetési kötelezettségének átalányadó megfizetésével tesz eleget (átalányadózó), a szakképzési hozzájárulás tekintetében a 2011. évi CLV. törvény alapján nem keletkezik bevallási és elszámolási kötelezettsége. Fizetési kötelezettségét az átalányadó megfizetésével teljesíti.
Tehát szakképzési hozzájárulást az egyéni vállalkozónak saját maga után továbbra sem kell fizetnie.
Fizetési kötelezettség az egyéni cégben, közjegyzői irodában, ügyvédi irodában, végrehajtói irodában, szabadalmi ügyvivő irodában a személyesen közreműködő tagot szintén nem terheli. Ez lényeges változásnak tekinthető az előző törvény előírásaihoz képest.
Az egyszerűsített vállalkozói adó hatálya alá tartozó adóalany az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló törvényben meghatározott módon teljesíti a szakképzési hozzájárulás-fizetési kötelezettségét.
Az előzőekkel összhangban, a kivételeket figyelembe véve, szakképzési hozzájárulásra kötelezett a belföldi székhelyű
1.) gazdasági társaság, kivéve a szakképzésről szóló törvény szerinti, szakképzési feladatot ellátó nonprofit gazdasági társaságot, a felsőoktatási intézmény által alapított társaságot, valamint az olyan társaságot, amelyben a felsőoktatási intézmény részesedést szerzett,
2.) szövetkezet, kivéve a lakásszövetkezetet, a szociális szövetkezetet, valamint az iskolaszövetkezetet,
3.) állami vállalat, tröszt, tröszti vállalat, közös vállalat, erdőbirtokossági társulat, vízgazdálkodási társulat – kivéve a víziközmű-társulatot, – egyes jogi személyek vállalata és a leányvállalat,
4.) ügyvédi iroda, végrehajtó iroda és szabadalmi ügyvivő iroda,
5.) közjegyzői iroda,
6.) a személyi jövedelemadóról szóló törvényben meghatározott egyéni vállalkozó,
7.) egyéni cég.
Ezen kívül szakképzési hozzájárulásra kötelezett a belföldön vállalkozási tevékenységet folytató, külföldi székhelyű
- jogi személy,
- jogi személyiséggel nem rendelkező társas cég,
- személyi egyesülés,
- egyéb szervezet is,
ha belföldön telephellyel, fiókteleppel rendelkezik.


Átmeneti rendelkezés vonatkozik a naptári évtől eltérő üzleti évet alkalmazó adózókra.  A 2011. évben kezdődő üzleti évre vonatkozóan, az üzleti év első napjától december 31. napjáig időarányosan a szakképzési hozzájárulásról szóló 2011. évi CLV. törvény hatálybalépését megelőzően hatályos szabályok szerint, a hatálybalépését követően pedig az új szabályok szerint kell teljesíteniük a szakképzési hozzájárulási kötelezettséget. Ennek megfelelően a 2011. évben kezdődő üzleti évre vonatkozóan 2012. február 25-ig soron kívüli bevallást kell benyújtani, illetve a jogszabályban előírt, saját munkavállalók képzési költségeinek elszámolásával kapcsolatos adatszolgáltatási kötelezettségét is teljesíteni kell.

Az új törvényben foglaltak szerint, képzési célú támogatás nyújtható azon társaság részére, mely legalább 50 fő részére munkahelyet teremt, illetve azon társaság részére is, mely olyan tanműhely létesítését tervezi, amelyben iskolai rendszerű szakképzés keretében tanulószerződés alapján folytatott gyakorlati képzést nyújtana.

Hatályát veszti a saját munkavállalók részére szervezett képzés költségeinek a szakképzési hozzájárulás terhére történő elszámolásáról szóló 15/2009. (VII. 24.) SZMM rendelet azzal, hogy a rendeletet a Szerződés 87. és 88. cikke alkalmazásában a támogatások bizonyos fajtáinak a közös piaccal összeegyeztethetőnek nyilvánításáról szóló, 2008. augusztus 6-i 800/2008/EK bizottsági rendelet hatálya alá tartozó támogatásokra vonatkozóan kiírt pályázatok keretében megvalósuló képzésekre 2013. december 31-ig alkalmazni kell.