A felmondási védelem új szabályai

Az új, júliustól érvényes Munka Törvénykönyve értelmében módosul a felmondási védelem szabályrendszere is. Az új szabályok szerint a munkáltató a munkaviszonyt felmondással az alábbi időtartamok alatt nem szüntetheti meg:
•    a várandósság,
•    a szülési szabadság,
•    a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság,
•    a tényleges önkéntes tartalékos katonai szolgálatteljesítés, valamint
•    a nő jogszabály szerinti, az emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelésének időtartama, de legfeljebb a kezelés megkezdésétől számított hat hónapig.
A felmondási védelem továbbra is azt jelenti, hogy a munkáltató a fent felsorolt időtartamok alatt felmondást a munkavállalóval nem közölhet. A jelenleg hatályos törvényi rendelkezéssel ellentétben a munkáltató 2012. július 1-től a felmondást már akár
•    a betegség miatti keresőképtelenség,
•    a beteg gyermek ápolása címén fennálló keresőképtelenség vagy
•    a hozzátartozó otthoni gondozása céljából kapott fizetés nélküli szabadság
alatt is közölheti a munkavállalóval. Vagyis a fent felsorolt esetek – a jelenleg hatályos törvényi rendelkezéssel ellentétben – 2012. július 1-től már nem jelentenek felmondási védelmet.
A felmondási idő ezekben az esetekben azonban csak a fenti időtartamok lejártát követő napon kezdődik, így a munkaviszony is csak a fenti időtartam lejártát követően szűnhet meg.
Lényeges módosítás, hogy a munkavállaló a várandóság és az emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelésére a felmondási védelem tekintetében csak abban az esetben hivatkozhat, ha erről a munkáltatót a felmondás közlését megelőzően tájékoztatta.
Mindkét szülő esetében az anyát illeti a védelem
Abban az esetben, ha a gyermek gondozása céljából igénybe vehető fizetés nélküli szabadságot mindkét szülő igénybe veszi, akkor a felmondási védelem csak az anyát illeti meg.
Munkába visszatérés
Az új Mt. rendelkezései alapján, ha a szülő visszatér a munkába, akkor abban az esetben sem illeti meg a felmondási védelem, ha a gyermek még nem töltötte be a három éves kort. Ez azt jelenti, hogy ha az anya vagy az apa a gyermek három éves kora előtt ismét munkába szeretne állni, és emiatt a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadságot megszakítja, úgy az új szabályozás értelmében számolnia kell azzal, hogy a munkáltató a munkaviszonyt akár már a munkába állást követően felmondással megszüntetheti, igaz csak bizonyos esetekben és meghatározott indokkal.