Proxy szerverek

2023-05-23
Mik azok a proxy szerverek? Hogyan működnek és mire használhatóak? Lássuk!

Sokan használjuk a világhálót nap mint nap, de csak kevesen vagyunk tisztában azzal, hogy milyen technológiák működnek a háttérben, amikor egy weboldalt böngészünk vagy letöltünk valamit. A proxy szerverek sok esetben szerepet játszanak a mindennapi netezésünkben, anélkül, hogy tudnánk róluk.


A proxy szó eredete

A "proxy" szó az angol nyelvből származik, és helyettesítőt, képviselőt jelent. Ez tökéletesen leírja a proxy szerverek funkcióját: képviselik a felhasználót a hálózaton, helyettesítik őt a weboldalak felé küldött kérések során.

Az eredeti latin "procurare" szóból ered, ami annyit tesz, mint "gondoskodni valamiről". A 15. századi középkori angolban a "proxie" alakban szerepelt először, jelentése pedig a mai napig változatlan: valaki, aki más helyett cselekszik vagy dönt.

A számítástechnikában a proxy szerver név pont azért találó, mert ez a szerver úgy cselekszik, mint egy közvetítő a felhasználó és a világháló között, lekezelve a felhasználó internetes kéréseit.


Mi az a proxy szerver?

Egyszerűen fogalmazva a proxy szerver egy olyan számítógép vagy szerver, ami közvetítőként működik az interneten. Amikor az interneten böngészel, és megnyitod a kedvenc oldaladat, a kérésed először a proxy szerverhez érkezik meg, ami aztán továbbítja azt a céloldal felé. A válaszok is ugyanezen az úton mennek vissza: először a proxy szerverhez érkeznek, majd onnan kerülnek tovább a te számítógépedre.

A proxy szerver további feladatokat is végezhet: szűrhet bizonyos tartalmakat, gyorsíthatja a betöltést, vagy elrejtheti a személyes IP-címedet.


Mikor érdemes használni?

A proxy szervereknek többféle felhasználási módja is van.

Elsőként érdemes talán említeni az adatvédelemi aspektust. Ha valaki kiemelten szeretné személyes adatait védeni, a proxy szerver használata sokat segíthet. Mivel a kéréseid a proxy szerveren keresztül mennek, az a te IP-címed helyett a proxy szerver a saját IP címét küldi tovább a céloldalnak.

A proxyk biztonsági szerepet is játszhatnak (pl. tűzfalként történő alkalmazás), de sokszor inkább az ellenőrizhetőséget szeretik általuk elérni. Manapság már egyáltalán nem ritka hazánkban sem, hogy bizonyos cégek, vállalatok arra használják a proxyt, hogy a munkavállalóik internetes szokásait felügyeljék, egyben korlátozzák. A cél itt nyilvánvalóan az, hogy valóban munkával teljen a munkaidő és ne magáncélú internetezgetéssel. Az, hogy a proxy által blokkolható vagy szűrhető egyes weboldalak elérése például iskolai környezetben is hasznos felhasználási terület.

A proxy szerverek gyakran tárolnak (cache-elnek) adatokat, ami azt jelenti, hogy ha több felhasználó ugyanazt a weboldalt nézi, akkor nem kell mindenkinek külön letölteni ugyanazt az adatot, következésképp a proxy szerverek gyorsabb böngészést tesznek lehetővé.

A proxy szerverek használata általában teljesen törvényes, és számos legitim és tiszta felhasználási módja van. Azonban mint minden eszközzel kapcsolatban igaz, a proxy szervereket is fel lehet használni illegális tevékenységekre. Például, néhányan proxy szervereket használnak annak érdekében, hogy elkerüljék a jogi következményeket, amikor illegális tevékenységeket végeznek online, mint például jogvédett anyagok letöltése.


Mi az a fordított proxykiszolgáló?

A proxy szerverekről már esett szó, de van egy speciális típusuk, amit úgy hívnak, hogy "fordított proxy". Ha úgy tetszik, ez a proxy szerverek "rokona", csak éppen az ellenkező irányba működik.
Az alap proxy szerver (amit előzőleg tárgyaltunk) a kliens (vagyis te, a felhasználó) és a szerver (ahol a weboldalak vannak tárolva) között helyezkedik el. A fordított proxy viszont a szerver oldalon helyezkedik el, és az érkező kéréseket kezeli.
Gondolj rá úgy, mint egy kapura a szerveren. Az összes kérés, amit a szerver felé küldenek, először a fordított proxyn keresztül megy. A fordított proxy ezután dönti el, hogy mit csináljon a kéréssel. Például továbbíthatja a megfelelő szerverre, vagy elutasíthatja, ha úgy ítéli meg, hogy a kérés potenciálisan káros.


Az átlagos internethasználó használ-e proxy szervert?

Az átlagos internetezők gyakran nem használnak közvetlenül proxy szervert. Azonban ez nem jelenti azt, hogy soha nem érint proxy szervert a forgalmuk.
Például, ha munkahelyeden van egy belső hálózat, az ottani forgalmad valószínűleg egy proxy szerveren keresztül megy, ami a szervezet által beállított szabályok szerint szűri és irányítja a forgalmat.
A másik eset, amikor valószínűleg érint egy proxy szervert a forgalmad, ha egy weboldal "Content Delivery Network"-öt (“CDN-t”) használ. A CDN olyan szolgáltatás, amelynek elsődleges célja, hogy gyorsítsa a weboldal betöltődését azzal, hogy a tartalmakat közelebb viszik a felhasználókhoz. Ez technikailag egyfajta fordított proxy, amely a szerver és a felhasználó között helyezkedik el.
Természetesen a CDN használatának számos más előnye is van, de az ezen írásunk keretein messze túlmutat.


Proxy szerver - VPN szerver … Van különbség?

Mindkét esetben egy közbeiktatott szerveren keresztül zajlik az internetes forgalom, azonban mégsem teljesen azonos e kétfajta szerver működése.

Két ábra laptoppal, szerverrel és az internetet ábrázoló földgömbbel


Ahogy korábbi írásunkban is olvasható, a VPN szerver egy szélesebb körű, általános és sokkal magasabb szintű biztonságot ad. Ahogy a neve is mutatja “virtuális magán hálózat”, ahol mind a “magán”, mind pedig a “hálózat” szónak jelentősége van.

A proxy szerver is átirányítja az internetes forgalmadat és csakúgy, mint a VPN, szintén elrejti az IP címedet, de nagy eltérés, hogy a proxy ún. application level-en, azaz app-ok szintjén fut, mindig csak annak az app-nak a forgalmát irányítja át a szerver, amire be van állítva.

A VPN ezzel szemben operáció rendszer szintű, vagyis, ha VPN-ezel, akkor minden forgalom azon keresztül megy és egyúttal a VPN titkosítja is a teljes forgalmadat ( ld. encryption).

Mind a proxy, mint a VPN elrejti az IP címet és valamilyen szintű biztonságot ad a felhasználónak. Valószínűleg ez a tény szolgáltatja az okot arra, hogy hétköznapi beszédben - már amennyire hétköznapi beszédben szerverekről beszélgetünk - időnként felcserélődik a két fogalom vagy szinonimaként kerül elő, pedig van különbség köztük.


***

Ha érdekelnek a szerverek, illetve hálózatok, nézd meg  Junior rendszerüzemeltető képzésünk leírását. 

Ha pedig csak úgy böngészgetnél szűkebb vagy tágabb értelemben az  IT témakörébe tartozó írások között, további cikkeink listáját erre a linkre kattintva tekintheted meg.