Mobil app, web app. Mi a különbség?

2023-04-17
Lépten nyomon halljuk a kifejezéseket, hogy app, mobil app, webes app. De vajon azok is tudják, hogy mi a különbség közöttük, akik nem fejlesztők?

Írásainkat olyan, az informatika iránt érdeklődőknek szánjuk, akik egyelőre még szinte semmit vagy csak nagyon keveset tudnak az IT, weboldal készítés, internet, hálózatok, programozás, stb. világáról. Emiatt írásunk korántsem ad teljes képet a témáról. Az általunk használt kifejezések és magyarázatok a nem szakmabelieknek szólnak. Cserébe közérthetően szeretnénk bemutatni az informatika különböző területeit és fogalmait.

***

A webalkalmazások és a mobil applikációk között több jelentős különbség is van, amelyeket érdemes megvizsgálni. Az alábbiakban felsorolunk néhány kulcsfontosságú különbséget:

Platformfüggetlenség
A webalkalmazások böngészőn keresztül futnak, így platformfüggetlenek, vagyis egyaránt működnek különböző operációs rendszereken és eszközökön. Ezzel szemben a mobil applikációk alapvetően operációs rendszer-specifikusak (pl. iOS vagy Android).  Korábban külön fejlesztési folyamat volt szükséges az egyes platformokra való futtatáshoz. Vannak már azonban ún. "cross-platform" fejlesztői keretrendszerek is, amelyek egy fejlesztési folyamat végeredményeként külön létrehozzák az Androidon, illetve iOS-en futtatható állományt. Erre példa a Flutter vagy a Xamarin.

Telepítés
A webalkalmazásokhoz nincs szükség telepítésre, mivel a felhasználók közvetlenül a böngészőjükben érhetik el őket. A mobil applikációkat viszont az alkalmazásboltokból (pl. Apple App Store, Google Play Store) kell letölteni és telepíteni a felhasználók eszközére.

Frissítések
A webalkalmazások frissítései automatikusan elérhetők a felhasználók számára, mivel a változásokat közvetlenül a szerveren hajtják végre. A mobil applikációk frissítéseit pedig a mobileszközökön kell mindig végrehajtani.

Hardvereszközök hozzáférése
A mobil applikációk könnyebben hozzáférhetnek az eszközök hardvereszközeihez, mint például a kamera, a mikrofon, a GPS, a giroszkóp és más érzékelők. A webalkalmazások hozzáférése korlátozottabb, bár a modern böngészők és technológiák egyre több lehetőséget biztosítanak a hardvereszközök használatára.

Teljesítmény
A mobil applikációk általában jobb teljesítményt nyújtanak, mivel közvetlenül az eszközön futnak, és optimalizáltak az adott platformhoz. A webalkalmazások teljesítménye függ a böngészőtől és az internetkapcsolattól is, így általában kevésbé gyorsak és reszponzívak, mint a mobil appok.

Online és offline működés
A mobil applikációk offline működést is támogathatnak, míg a webalkalmazások általában internetkapcsolatot igényelnek a megfelelő működéshez. Azonban néhány korszerűbb webalkalmazás (PWA, azaz Progressive Web App) támogatja az offline működést is, amelynek köszönhetően a felhasználók akkor is használhatják őket, ha nincs internetkapcsolatuk. Természetesen ha “élő” adatbázis-kapcsolat kell az app működéséhez, akkor hiába nem szükséges internet a működéshez (technikailag), ha az adatbázis eléréshez viszont muszáj “online” lenni.

Értesítések
A mobil applikációk ún. “push értesítéseket” küldhetnek a felhasználók eszközére, amelyek segítségével azonnali visszajelzést és információt nyújtanak. A webalkalmazások is képesek push értesítések küldésére, de ezeknek a képessége és működése általában korlátozottabb, mint a mobil appok esetében.
Mindenki ismeri a jelenséget: Felvillan egy értesítés a mobilunk képernyőjén. Nos, ez az a bizonyos “push értesítés”.

App Store és SEO
A mobil applikációk az alkalmazásboltok rangsorában szerepelnek, és ezekben történik a promóciójuk is. A webalkalmazások viszont a keresőmotorok (pl. Google) rangsorában jelennek meg, és a weboldalakhoz hasonlóan a keresőmotor-optimalizálás (SEO) fontos a láthatóságuk növelése érdekében. Lényegében egy web app a felhasználó számára egy “weboldal”, interaktív funkciókkal.

Mindkét megoldásnak megvan a maga előnye és hátránya, és a választás nagymértékben függ a projekt céljától és követelményeitől.

Lássunk 1-1 példát mindkét esetre, hogy jobban érzékeljük a különbséget!

Példa - Mobil applikáció fejlesztése


Egy fitnesz alkalmazás, amely a felhasználók edzés adatait követi és elemzi, valamint összekapcsolódik a telefonon lévő szenzorokkal (lépésszámláló, GPS stb.) az edzésnapló és a teljesítmény mérésére.

Ebben az esetben a mobil applikáció fejlesztése előnyös, mert az alkalmazásnak hozzá kell férnie a telefon hardvereszközeihez, mint például a GPS és a lépésszámláló. Emellett a felhasználók valószínűleg szeretnék használni az alkalmazást útközben vagy edzés közben, amikor nincs mindig internetkapcsolat. A mobil applikációk gyorsabbak és reszponzívak, így a felhasználók számára jobb élményt nyújtanak.

Példa - Webalkalmazás fejlesztése


Egy online képszerkesztő eszköz, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy képeiket szerkesszék, átméretezzék, szűrőket alkalmazzanak, és megosszák a kész műveket a közösségi médiában.

Ebben az esetben a webalkalmazás fejlesztése lehet a jobb választás, mivel a felhasználók böngészőn keresztül érhetik el az eszközt, anélkül, hogy le kellene tölteniük és telepíteniük egy mobil alkalmazást. A webalkalmazás platformfüggetlen, így a felhasználók bármilyen eszközről hozzáférhetnek, beleértve asztali számítógépeket, laptopokat és okostelefonokat. A webalkalmazás frissítései automatikusak, így a felhasználók mindig a legújabb verziót használják anélkül, hogy manuálisan frissíteniük kellene az alkalmazást.

Ha feltételezzük, hogy egy mobil app és egy web app ugyanazt tudja, akkor melyiknek a fejlesztése olcsóbb vagy drágább?


Általában a webalkalmazások fejlesztése olcsóbb, mint a mobil applikációké, de ez a konkrét projekt igényeitől és körülményeitől is függ. Néhány ok, amiért a webalkalmazások fejlesztése általában olcsóbb:
  • Platformfüggetlenség: A webalkalmazások böngészőben futnak, így egyszerre működnek különböző platformokon és eszközökön. Ezzel szemben a mobil applikációk vagy külön fejlesztési folyamatot igényelnek az egyes platformokra való optimalizáláshoz (pl. iOS és Android), vagy pedig a fent említett cross-platform fejlesztői keretrendszer által ugyan egy fejlesztési folyamat által jön létre az app, de a cross-platform eszközök általi eredmény nem mindig optimális. Összességében elmondható, hogy a mobil appok fejlesztése költségesebb, mint a web app-oké.
  • Fejlesztői eszközök és licenszek: A webalkalmazások fejlesztéséhez szükséges eszközök és technológiák többnyire ingyenesek és nyílt forráskódúak. A mobil applikációk esetében viszont bizonyos platformok, például az iOS, licenszköltségeket és fejlesztői tagsági díjakat igényelnek.
  • Karbantartás és frissítések: A webalkalmazások frissítéseit egyszerűbben lehet kezelni, mivel közvetlenül a szerveren hajtják végre a változásokat. A mobil appok frissítéseinek kezelése és eljuttatása a felhasználókhoz több erőforrást igényel, ami további költségeket jelenthet.
Azonban fontos megjegyezni, hogy minden projekt egyedi, és a költségek nagyban függenek a specifikus igényektől, a fejlesztési folyamattól, a tervezett funkcióktól és a használt technológiáktól. Bizonyos esetekben a mobil app fejlesztése nem feltétlenül jelent jelentősen nagyobb költségeket, különösen ha a fejlesztők már rendelkeznek a szükséges tapasztalattal és eszközökkel az adott platformokon.Ha komolyabban érdekel az appok fejlesztése, nézz szét informatikai képzéseink között:

Webfejlesztő
Webszerkesztés alapjai
Junior frontend fejlesztő
Junior Java backend fejlesztő
Junior szoftvertesztelő