Dolce Vita

2022-07-05
Zámbó Vörös Viktória (divatstílus szakértő, ’Stylist, divat és stílus' E-képzésünk szaktanára) mai írásában a nyaraláshoz szükséges ruhatár összeállításában ad praktikus tippeket.

Észak-olaszországi körutazásom alkalmával egy kis betekintést adok, hogyan is kirándul egy öltözködéssel foglalkozó szakember. Azt gondolom, sokunk számára kihívás úgy összecsomagolni, hogy ne legyen semmiben sem hiányunk a nyaralás alatt, legyen kényelmes és praktikus viseletünk, de azért csinosak is maradjunk… nehéz ezt a fajta egyensúlyt megteremteni… még nekem is, aki gyakran arra is törekszik, hogy a család többi tagjával is harmonizáljon a megjelenés (az ő legnagyobb örömükre). Egy biztos, nyáron mindig könnyebb csomagolni, mert a ruhák kis helyen is elférnek, és fontos törekednünk arra, hogy minél kevesebb kiegészítőt válasszunk, mert bizony a legnagyobb helyet ezek foglalják. Ilyenkor válasszunk jól kombinálható darabokat. (Írom mindezt én, aki abszolút nem tudja betartani.)


Nézzünk néhány nyári outfittet, tőlem, vízparton, a kőrengetegben, vagy az esti programok alkalmával.

Az előző írásomban olvashattatok a beach módi-ról, ahol említettem, melyek is az alapvető, íratlan öltözködési szabályok, amiket a komfortos megjelenés miatt érdemes betartani. Kiemeltem a természetes alapanyagok fontosságát, azt, hogy a len-vászon, pamut-vászon kevert anyagok jól tartják az izzadságot, nem okoznak a bőrön elváltozásokat. A szellős anyagoknál nem csak a lágy esésű strandruhák praktikusak, de a lyukacsos vagy horgolt kelmék is kellemes viseletet biztosítanak. Világos árnyalatokkal nem szívjuk magunkba a nap meleg sugarait, ezért érdemes a natúr vagy pasztell árnyalatú ruhákat választani. Bár szalmakalapot én magam nem gyakran viselek, de jó kiegésztő, mert nem csak véd, hanem megkoronázza a teljes szettünket. Naptej! Ebben az esetben talán a legfontosabb kiegészítő, hiszen a Nő legszebb ruhája a bőre!


Vízparti nézelődés

A városlátogatásnál szintén törekedjünk a komfortos megjelenésre, mert lehet kényelmesen is stílusos az ember. A cipő kényelmét kombináljuk a táska praktikumával, amibe a személyes iratok mellé befér egy üveg víz is, arcfrissítő vagy egy napellenző. Nyilván itt is vegyük figyelembe a szellős alapanyagokat, és az olyan fazonú öltözeteket részesítjük előnyben, amelyek jó mozgásteret biztosítanak és kiszolgálják az egész napos csavargásunkat. A szőttes anyagok újra meg újra hódítanak, a meleg évszakok beköszöntével érdemes beszerezni néhány naturális kiegészítőt, melyek nem csak jól kombinálhatóak öltözetünkkel, de sosem mennek ki a divatból. Egy kombinépántos kis ruha vagy egy bő fazonú, finom, könnyű selyemnadrág nem csak kényelmet biztosít, de stílusos megjelenést is kölcsönöz a kirándulás alkalmával. Javaslom a Ton in Ton megjelenést, ami újra nagy divatnak örvend. Egyetlen szín több árnyalatának viselése, ami nem csak a ruhadaraboknál jelenik meg, hanem a biztos hatás elérése érdekében alkalmazzuk a kiegészítőknél is. Abszolút stílusosak leszünk, de maximum 3 árnyalatot viseljünk!Városi stíluspillanatok

A nyáresti programok alkalmával hajlamos vagyok összeállítani elegánsabb szetteket vagy merészebb ruhadarabokat. Egy lágyesésű selyemruha nem csak könnyed viselet, de egy naplementés vacsorához méltó megjelenés. (Éppen ezért, ne felejtsünk el kézi gőzölővel érkezni a nyaralásra!) A csipkecsodákat is imádom az esti alkalmakra, és a pazar mintavilágot is bátran viselem. Az élénk színeket csak abban az esetben választom, ha már a kellő barnaságot elértem. A kiegészítőknél is inkább a látványos elemek jelennek meg, de emellett törekszem az összhangra és arra, hogy ne legyen kényelmetlen egy naplementés séta. Egy merészebb mintánál azonban a visszafogottabb kellékeket javaslom, hogy ne legyen túlzó a megjelenés. A vibráló árnyalatokat pedig mély, tompa színnel kombinálom, elnyomom, mert nyilván nem én szeretnék lenni a turisztikai látványosság. Megjelenésünket úgy tudjuk még jobban fokozni, ha párunkat (az ő legnagyobb örömére) hasonló színekbe öltöztetjük, amivel létrejön a teljes harmónia. Hurrá!


Buona sera!

Gyakran hallom, hogy kizárt egy utazás alkalmával odafigyelni, mit mivel viseljünk, vagy egyáltalán nem számít, hogyan öltözünk fel egy kiránduláshoz vagy városlátogatáshoz. Azt gondolom, lehet valaki úgyis stílusos, ha kényelmes ruhát visel. A titok a jól kombinálható daraboknál kezdődik, és a hajlandóságnál fejeződik be, mert bizony, ha törekszünk a dekoratív megjelenésre, akkor magabiztosabban jelenünk meg bárhol is vagyunk, és a kisugárzásunk is megváltozik pozitív irányban, ami nem csak a közvetlen környezetünkre lesz hatással, hanem a környező emberekre is… pontosan mint az olasz nép, akikből árad a pozitív energia, a boldogság és a Dolce Vita életérzés!


A cikket írta:
Zámbó Vörös Viktória, divatstílus szakértő


Ha érdekel a divat és stílus, nézd meg Stylist, divat és stílus E-képzésünket.