A bosszantó spamek

2023-08-30
Honnan ered a spam, milyen szűrési lehetőségek vannak és miért olyan nagy kihívás a technológiai világban?

Képzeljétek el, hogy minden reggel, amikor megnyitjátok az e-mail fiókotokat, csak azokkal az üzenetekkel találkoztok, amelyekre valóban vártatok vagy amelyekre szükségetek van. Sajnos ez a valóságban ritkán fordul elő. Az e-mail fiókokat gyakran elárasztják olyan nem kívánt üzenetek, amelyek között nehéz megtalálni azokat, amelyek valóban fontosak számunkra. Ez a nem kívánt levelezési hullám az, amit "spamnek" nevezünk. De vajon honnan ered a spam, és miért olyan nagy kihívás a technológiai világban? Ebben a cikkben végigvezetünk titeket a spam hátterén, történetén és azokon a módszereken, amelyekkel a mai technológia próbálja kiszűrni ezeket a bosszantó üzeneteket. Nézzünk tehát bele a digitális levélszemét világába!

Cikkünk nem szakembereknek szól, és korántsem ad teljes képet a spamekről. Írásunk elsődleges célja, hogy betekintést adjunk és megmutassuk, hogy mennyire sokrétű és bonyolult terület a spam szűrés, illetve az, hogy egy e-mail miért válik "kéretlenné".


Spam: Rövid történeti kitekintés

Amikor az e-mailezés és online kommunikáció még csak gyermekcipőben járt, senki sem gondolta volna, hogy a digitális levelezés egyik legnagyobb problémája a nem kívánt levelek áradata lesz. De nézzük, honnan is indult a spam története!

Az első ismert spamet 1978-ban egy Gary Thuerk nevű marketingszakember küldte. Gary az amerikai Digital Equipment Corporation (DEC) egyik marketing menedzsereként történelmi lépésre szánta el magát (még ha nem is tudta, hogy nevezetes lesz később emiatt...), amikor egy új DEC termékről tájékoztató üzenetet küldött az Arpanet nevű hálózaton (az internet elődje) 393 címzettnek. Az akkor még csekélynek számító címzetti szám ellenére ez az esemény gyorsan "hírhedtté" vált, hiszen soha korábban nem fordult elő hasonló.

Akkor ez még inkább kuriózumnak számított, mintsem problémának. Azonban az internet és az e-mailezés elterjedésével a spam üzenetek száma rohamosan növekedett. A '90-es évek közepére már komoly problémává vált, amikor vállalatok és egyének több száz vagy akár több ezer nem kívánt leveleket kezdtek kapni naponta.

A spam nem csak az e-mailben küldött kéretlen üzeneteket jelenti. A '90-es évek végén és a 2000-es évek elején az internetes fórumok, chat szobák és blogok komment szekciói is elkezdtek tele lenni különféle reklámokkal és nem kívánt üzenetekkel. A spammerek gyakran automatikus szkripteket használtak ezeknek a tömeges üzeneteknek a küldésére, így még nagyobb mértékben elárasztva az online teret.

A mai napig a spam a digitális kommunikáció egyik jelentős kihívása. Bár a technológiák fejlődtek és új eszközök jelentek meg a harcban a nem kívánt levelek ellen, a spammerek is folyamatosan újítanak és új módszereket találnak.

Azonban mielőtt még mélyebben elmerülnénk a spam elleni harc modern eszközeiben, érdemes megértenünk, hogy milyen technológiák álltak rendelkezésre az első spamekkel szemben. 


A kezdeti kihívások: Hogyan detektáltuk a spameket régen?

A spam elleni harc a '90-es években kezdett igazán formát ölteni, amikor a nem kívánt e-mailek száma robbanásszerűen megnőtt. A kezdeti megoldások egyszerűek voltak, de az idő előrehaladtával egyre kifinomultabbá váltak.

 • Kulcsszavas szűrés: Az egyik legegyszerűbb módszer a spam detektálására az volt, hogy bizonyos kulcsszavakra vagy kifejezésekre kerestek az e-mailek szövegében. Ha egy levél tartalmazta ezeket a "tiltott" szavakat (pl. "ingyenes", "akció", "nyeremény"), akkor nagyobb eséllyel került a spam mappába.
 • Feladó feketelistája: A rendszerek lehetőséget biztosítottak a felhasználóknak, hogy bizonyos e-mail címeket vagy domaineket "feketelistára" tegyenek. Ha onnan érkezett üzenet, az automatikusan a spam mappába került.
 • Viselkedésalapú szűrés: Az e-mail szolgáltatók elkezdtek figyelni az e-mailek küldési mintáira. Ha egy adott e-mail cím túl sok üzenetet küldött rövid időn belül, az a rendszer szemében gyanúsnak számított, és az üzenetek nagyobb eséllyel kerültek spam minősítésre.
 • Felhasználói jelentések: Sok e-mail szolgáltatás beépített egy funkciót, amellyel a felhasználók könnyedén jelenthetik, ha spamet kapnak. Ez segített az e-mail szolgáltatóknak abban, hogy gyorsan reagáljanak az új spam típusokra és forrásokra.

Bár ezek a módszerek hatékonyak voltak a korai spamekkel szemben, a spammerek folyamatosan fejlődtek és új módszereket találtak a szűrők kijátszására. Ahogy a technológia fejlődött, az e-mail szolgáltatóknak is lépést kellett tartaniuk a spammerekkel. Ebben a versenyben érkeztek el azok a modern technológiák, mint a DNSBL vagy RBL.


Modern technológiák a spamek detektálásában: DNSBL, RBL és társaik

Az évek során az e-mail szolgáltatók és az IT-szakemberek rájöttek, hogy a spam elleni harcban szükségük van fejlettebb és pontosabb módszerekre. Míg a korábbi módszerek jók voltak a kezdeti spamek kiszűrésére, a modern spammerek sokkal ügyesebbé váltak, és új megoldásokra volt szükség a levelezés tisztán tartásához. Ebben a részben bemutatjuk a legfontosabb modern technológiákat, amelyek segítenek a nem kívánt levelek elleni harcban.

 • DNSBL (Domain Name System-based Blackhole List): A DNSBL gyakorlatilag egy "feketelista", amely azon IP-címeket tartalmazza, amelyekről ismert, hogy spamet küldenek. Ha egy e-mailt egy olyan IP-címről küldenek, amely rajta van ezen a listán, az e-mail nagy valószínűséggel a spam mappába kerül. Sok e-mail szolgáltató és vállalat használja a DNSBL-t a bejövő levelek szűrésére.
 • RBL (Real-time Blackhole List): Az RBL hasonló a DNSBL-hez, de ahogy a neve is mutatja, ez egy valós idejű feketelista. Az RBL folyamatosan frissül, és azonnal reagál a spamforrásokra. Számos e-mail szolgáltató és vállalati hálózat használja az RBL-t a nem kívánt levelek szűrésére.
 • Greylisting: Ez a technika azon alapul, hogy az e-mail szerver elutasítja az ismeretlen forrástól jövő első levelet majd vár egy meghatározott ideig. Ha a küldő szerver újra megpróbálja elküldeni az e-mailt (ami a legtöbb törvényes e-mail szerver viselkedése), akkor az e-mail átmegy. A mögöttes gondolat az, hogy a legtöbb spam küldő nem próbálkozik újra.
 • SPF (Sender Policy Framework): Az SPF egy e-mail hitelesítési módszer, amely megakadályozza az e-mail címek hamisítását. Az e-mail fejlécében lévő információkat az SPF rekordokhoz hasonlítja, amelyeket a domain tulajdonosa állít be, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az e-mail tényleg az állítólagos küldőtől származik-e.

A modern technológiák használata elengedhetetlen az egyre növekvő spamek kezelésében. A nagy tech cégek, mint a Google vagy az Apple, saját egyedi megoldásokat is fejlesztettek, amelyekről a következő részben olvashatsz bővebben.


Hogyan védekeznek a tech óriások a spamek ellen?

Amikor a tech óriásokra gondolunk, nem csak az óriási felhasználói bázisuk jut eszünkbe, hanem az innovatív technológiák és megoldások is, amelyeket nap mint nap használnak a spam elleni harcban. Lássuk, hogyan közelítik meg az igazán nagy cégek ezt a kihívást!


Google (Gmail)

A Gmail nem csak a bejövő levelek tartalmát elemzi, hanem azoknak a felhasználóknak a viselkedését is, akik a leveleket küldik. Például egy mesterséges intelligencián alapuló rendszer figyelemmel kíséri, ha egy feladó rendkívül magas mennyiségű e-mailt küld rövid időn belül. Továbbá, a Gmail is használja az SPF, DKIM, és DMARC technológiákat az e-mailek hitelesítésére, megakadályozva ezzel az e-mail spoofingot.

Apple (iCloud Mail)

Az iCloud Mail egy ún. "intelligens jellemző alapú szűrőt" alkalmaz, ami a levelek metaadatain túl a levelek közötti interakciókat is elemzi. Például, ha egy felhasználó több levelet azonnal töröl egy adott feladótól, az Apple ezt figyelembe veszi a későbbi szűrés során. Az Apple is alkalmazza az SPF és DMARC technológiákat a hitelesítésre, és az ún. Mail Privacy Protection funkciójával védi a felhasználókat az e-mailekben lévő követőkódoktól.

Microsoft (Outlook)

Az Outlook a Microsoft saját Threat Intelligence Platformjára támaszkodik, ami folyamatosan monitorozza az interneten terjedő fenyegetéseket. Ezen kívül, az Outlook egy "jó hírnév alapú szűrővel" is rendelkezik, ami az e-mail szolgáltatóktól és a felhasználóktól gyűjtött adatokon alapul. Azok a feladók, akiknek jó a hírnevük, kevesebb eséllyel kerülnek spam mappába.

Amazon (AWS és SES)

Az Amazon Simple Email Service (SES) kiterjedt monitoring és jelentési szolgáltatásokkal rendelkezik, amelyek lehetővé teszik az ügyfelek számára, hogy kövessék az e-mailjeik teljesítményét és észleljék a spam jelzéseket. Az SES az Amazon Pinpoint szolgáltatásával együttműködve kínál automatizált szűrést, ami azt jelenti, hogy az e-mailek tartalmának és a küldési gyakoriságnak az alapján azonnal blokkolhatóak a spam jellegű levelek.


Problémák spam szűrésnél


Gyakori kifejezések a spam levelekben

A spam-küldők gyakran használnak bizonyos szavakat és kifejezéseket az e-maileikben, hogy felkeltsék a címzettek figyelmét vagy megtévesszék őket. Ha bizonyos szavakat túl gyakran használnak spam vagy phishing támadásokhoz, az e-mail szolgáltatók spam-szűrői érzékenyebbekké válhatnak ezekre a kifejezésre. Ilyenkor a mi e-mailjeink is - valójában ok nélkül - spam listára kerülhetnek.

A kontextus hiánya

A spam-szűrők nem mindig értékelik az e-mail tartalmát a teljes kontextusban. Például, ha egy e-mail csak az "invitation" szót tartalmazza a tárgyban és kevés szöveggel rendelkezik a törzsrészben, a szűrő úgy érzékelheti, hogy az e-mail potenciálisan gyanús.

Egyéb metaadatok

Nem csak a tárgy vagy az e-mail törzse számít. Az e-mail metaadatai, mint például a feladó IP-címe, a feladó domainjének hitelessége, a mellékletek és az e-mail szerkezete is befolyásolhatják a spam-szűrő döntését. Ez akkor érinthet vétlen e-mail küldőt, ha a szolgáltatójának IP címe a spammelő IP-jével azonos tartományba esik. Ilyenkor sajnos e-mailjeink vétlenül is spammé válhatnak ideiglenesen.

Folyamatos tanulás (és hibázás)

A spam-szűrők, különösen a mesterséges intelligencián alapulók, folyamatosan tanulnak a felhasználói visszajelzésekből. Azonban, mint minden algoritmusban, itt is előfordulhatnak hibák.


Hogyan kerülheted el, hogy a domain-ed spam listára kerüljön?

Minden e-mail küldője - legyen az egyéni felhasználó, kisvállalkozás vagy nagy cég - attól tart, hogy az általa küldött e-mailek a spam mappában kötnek ki vagy rosszabb esetben egyáltalán nem érnek el a címzettekhez. Az e-mailek kézbesítési aránya kulcsfontosságú a vállalkozások számára, és a spam listára kerülés komoly gondokat okozhat. De hogyan kerülhető el ez?

Íme egy gyors lista a teljesség igénye nélkül:

 • Domain hitelesítés: Győződj meg arról, hogy az SPF, DKIM és DMARC beállításaid rendben vannak. Ezek a rendszerek igazolják, hogy az e-mail tényleg az adott domainről érkezett, így csökkentve az esélyét annak, hogy spamként legyenek értékelve.
 • Ha esetleg több emailt küldesz egyszerre több e-mail címre, rendszeresen távolítsd el az inaktív felhasználókat és az érvénytelen e-mail címeket a listádról. A magas visszapattanási arány (bounce rate) ronthatja a domained hírnevét.
 • Kérd a felhasználók engedélyét: Ha marketing e-maileket küldenél, az e-mail listádra történő feliratkozáskor használj kétlépcsős hitelesítést (double opt-in), hogy biztosítsd, hogy a felhasználók tényleg szeretnék megkapni a tőled jövő üzeneteket.
 • Ha cég levelezéséről van szó, ajánlott szétválasztani az általános e-mailek küldést (pl. vállalati kommunikáció) az e-mail marketingtől. Fontos, hogy a marketing e-mailek esetleges rossz hírneve ne érintse az általános e-mail forgalmat. Ehhez érdemes külön e-mail szolgáltatásokat / szolgáltatókat választani. Ezt természetesen csak szakember segítségével lehet megtenni.
 • Kerüld a nem egyértelmű tartalmat: Az e-mailek tárgya legyen rövid és egyértelmű. Kerüld a "clickbait" tárgyú e-maileket vagy a csupa nagybetűs szavak használatát.
 • Nyomon követés: Használj eszközöket és szolgáltatásokat, amelyekkel monitorozhatod a kézbesítési arányokat, visszapattanásokat és egyéb mutatókat.


Spam Score: Mi az és miért fontos?

A Spam Score egy olyan érték, amelyet az e-mail marketing eszközök és szolgáltatások használnak annak meghatározására, hogy az általad küldött e-mail milyen valószínűséggel kerül a spam mappába. Úgy gondolj erre mint egy "spam valószínűségi érték"-re, ahol minél magasabb a pontszám, annál nagyobb az esélye, hogy az e-mailt spamként értékelik.


Miért fontos a Spam Score?

Az alábbiak elsősorban e-mail marketing esetén fontosak:

 • E-mail kézbesítési arány: Ha az e-maileid túl magas spam pontszámot kapnak, akkor azok nagyobb valószínűséggel kerülnek a spam mappába, így a címzetteid nem fogják őket látni. Ezzel függ össze az ún. "ROI": Ha e-mailekkel értékesíted termékeidet vagy szolgáltatásaidat, akkor a kézbesítési arány közvetlenül befolyásolja a befektetésed megtérülését. A spam mappába került e-mailek nem hoznak konverziót.
 • Reputáció: A folyamatosan magas spam pontszámmal rendelkező e-mailek ronthatják a domained hírnevét, ami hosszú távon befolyásolhatja az e-maileid kézbesítési arányát.


Hogyan működik a Spam Score?

Számos tényező befolyásolja az e-mail spam pontszámát:

 • Az e-mail tartalma, beleértve a tárgyat és a levél törzsét.
 • A grafikai elemek és a HTML kód minősége.
 • Az e-mailek küldésének gyakorisága és időzítése.
 • A címzett reakciói: ha túl sok címzett jelöli az e-mailedet spamként, az növeli a spam pontszámodat.
 • A domained hírneve és az előző e-mail kampányaid teljesítménye.


Mit lehet tenni a jobb Spam Score érdekében?

 • Optimalizáld az e-mail tartalmat: Kerüld el a spam jellegű szavakat és kifejezéseket, és használj egyértelmű, közvetlen üzeneteket.
 • Rendszeresen monitorozd a spam pontszámodat, és folyamatosan keresd azokat a módokat, amelyekkel javíthatod azt. Számos online eszköz található erre a célra.

Sokan azt gondolhatják, hogy "nem lenne egyszerűbb egyáltalán nem küldeni marketing e-maileket"? Nos, a kérdés ennél összetettebb, mivel az igazán jó marketing manapság már nem elégszik meg egy "reklámszagú" e-mail kiküldésével. Egy jó marketinges hasznos és érdekes e-mailt ír, amely természetes módon generál érdeklődést, miközben hasznos információt is ad az olvasónak.

Az viszont igaz, hogy valóban nagyon sok az egyértelműen rossz minőségű spam.


Egyéb tényezők a spamek világában

Miközben a modern technológia sok módon megkönnyíti az életünket, ugyanakkor új kihívásokat is felvet. A spam kérdése csak egy példa erre. Nem csak arról szól, hogy automatikusan szűrjünk ki nem kívánt e-maileket; sokkal összetettebb annál.

 • Állandó fejlődés: A spamküldők folyamatosan fejlesztik technikáikat, amivel próbálnak kijátszani minden új védelmi rendszert.
 • Hamis pozitívok: Az igazolt, valódi e-mailek tévesen spamként történő kezelése is sok fejfájást okozhat.
 • A spam nem csak e-mail: gondoljunk csak kéretlen SMS-ekre, automatikus telefonhívásokra, és más kommunikációs formák is tartalmazhatnak spamet, amelyeknek saját kihívásaik és szabályai vannak.


Összegzés

A spamek világa sokkal összetettebb és változékonyabb, mint elsőre gondolnánk. A technológia fejlődésével az új módszerek és kihívások is egyre nőnek ezen a területen. Bár sok eszköz áll rendelkezésünkre a spam elleni küzdelemben, a téma még mindig sok fejtörést okoz mind a felhasználóknak, mind a cégeknek.

Reméljük, hogy ez a cikk segített egy kicsit tisztább képet kapni ebben a komplex témában, és sikerült érzékeltetnünk a spam szűrés bonyolultságát. Vagyis amikor dühöngünk azon, hogy "már megint mennyi spam jött", akkor gondoljunk arra, hogy hányszorosát nem kaptuk meg...

***

Ha szeretnél a spamekről még olvasni, korábbi cikkünket is ajánljuk figyelmedbe.

...akik pedig komolyabban érdeklődnek az informatika iránt és bővítenék ismereteiket, a fenti témával kapcsolatban nekik elsősorban Junior rendszerüzemeltető képzésünket ajánljuk, de az alábbi képzéseink is érdekesek lehetnek számukra:

Webszerkesztés alapjai »

Junior frontend fejlesztő »

Junior Java backend fejlesztő »

Junior szoftvertesztelő »