Továbbképzés, tanulás a gyermekgondozás ideje alatt

Repka Ágnes

Szerző: Repka Ágnes

HR szakértő, munkajogi szakokleveles tanácsadó

Korábban Magyarország piacvezető személyzeti szolgáltató cégének management tagjaként a munkaerő-közvetítés és fejvadászat országos fejlesztése, irányítása volt a feladata. Emellett tréneri és szakmai mentori tevékenységet végzett sok éven keresztül. Jelenleg szabadúszóként vállalatoknak, alapítványok részére végez HR és munkajogi tanácsadást, magánszemélyek részére pedig munkajogi és karrier-tanácsadást. Szabadidejében munkajogi és karrier-tanácsadó blogot vezet kismamáknak, édesanyáknak két könyve jelent meg a kismamákat, kisgyermekes édesanyákat a munkahelyen megillető jogokról, több fórumon publikál és ad elő rendszeresen.



Ha egy édesanya több évet tölt otthon, több gyermeket is szül egymás után, óhatatlanul felmerülhet az igény, hogy önmagával is foglalkozzon egy kicsit, hogy önmagát is fejlessze, kicsit kiszakadva ezzel a négy fal és az állandóan ismétlődő feladatok közül. Mások kisgyerek mellett – éppen az ő születésük által motiválva – azért tanulnak, hogy új karriert, új munkát, jobb körülményeket teremtsenek gyermekeiknek. Bármelyik is a hajtóerő, nem könnyű, de nem is lehetetlen kisgyermek mellett tanulni.


Attól függően, hogy milyen képzést választunk, annak mennyi az időigénye, s hogy hobbiból csináljuk, vagy komolyabb terveink vannak vele, más és más stratégia kell a tanuláshoz. Igyekezzünk kisgyermekes anyaként olyan képzést választani, ahol minél több segítség áll rendelkezésre: internetes felület a kérdésekhez – válaszokhoz, e-learning, tetszőleges időbeosztás az otthoni tanulás során, esetleg ha kihagyunk egy oktatási napot, hangfelvétel az aznapi anyagról. Fontos az is, hogy alaposan gondoljuk meg, milyen elhelyezkedési lehetőségeink lesznek a képzés befejezése után, hiszen vannak olyan területek, ahol akár munkavállalóként is jobbak lesznek az esélyeink a munkaerő-piacon, de akár saját vállalkozást is indíthatunk – ez utóbbi sok édesanyát motivál, akik a munka-magánélet egyensúlyát szeretnék megteremteni.


Nem kell azonban nagy dolgokra gondolni mindenáron, a meglévő szakmai tudásunk fenntartása, szinten tartása, a szakmai újdonságok megtanulása vagy a kissé megkopott nyelvtudás frissítése is elegendő szellemi elfoglaltság lehet, pláne, ha több gyermekünk – s ezáltal kevés szabadidőnk – van. Ha megvan a cél, s kiválasztottuk a képzést, jöhet a nagy kérdés: mikor tanuljunk?


Természetesen a legegyszerűbb megoldás, ha külső segítséget kapunk, vagy keresünk. Ahol már hadra fogható, nyugdíjas nagyszülők vannak, ott a legegyszerűbb őket megkérni, hogy a tanulás és a vizsgák idejére vállalják el a kicsi felügyeletét. Ha még ők is dolgoznak, érdemes esti, vagy hétvégi képzést keresni, ezekből is igen nagy kínálat van már a piacon. Ha a családi segítség nem, vagy nem mindig megoldható, érdemes fizetős megoldást is igénybe venni, egy bébiszitter, vagy egy olyan játszóház, ahol mini-bölcsi jelleggel heti néhány délelőtt vigyáznak a gyermekünkre, elegendő időt hagyhat a felkészülésre, a tanulásra. Fizetős segítség helyett még érdemes körbenézni, hogy nincs-e a házban olyan nyugdíjas, egyedülálló néni, aki szívesen vigyáz a kicsinkre, hiszen kifejezetten örül, ha van egy kis elfoglaltsága, s egy kis szívességért cserébe (bevásárlás a boltban, egy hétvégi ebéd) örömmel mentesít minket 1-2 órára. A másik ingyenes ötlet, hogy a képzésen részt vevők között érdemes ugyanilyen helyzetben lévő kisgyerekes anyukát keresni, s felváltva vigyázni a két gyermekre egyszerre, míg a másik fél tanul.


Ha nincs semmilyen rendszeres segítségünk, érdemes megvizsgálni a napi rutinunkat, hogy hova tudnánk tanulós időket beiktatni. Az egyik ilyen nyugodtabb időszak a kicsi alvásideje, ha szerencsések vagyunk, akár napi 1-2 óra is összejöhet így. Sokan éjszaka oldják meg a tanulást, s inkább lemondanak az esti filmnézésről, vagy egyéb programokról. Figyeljük meg, hogy mikor vagyunk aktívabbak, mikor „fog” az agyunk jobban, van, akinek a kora reggeli tanulás válik be, s kifejezetten ezért állítja be az ébresztőórát hajnali 4-5 órára. Ezeket a hosszabb időszakokat érdemes komolyabb koncentrációt igénylő feladatokra fenntartani, apróbb, kisebb feladatokat napközben is meg lehet oldani: mosogatás közben lehet szavakat tanulni (szótanuló cetlik a konyhapulton), ha a babánk még pici, a babakocsi sétálás alatt nagyon jól lehet hanganyagokat hallgatni, vagy ha már elaludt, egy padon ülve elolvasni a tankönyvben az éppen aktuális leckét.


Ha vizsga is tartozik a képzéshez, vagy esetleg szakdolgozatot is kell írnunk, erre az időre nyugodtan mentesíthetjük magunkat a házimunka nagyja alól: lehet néhány hétig főzés helyett ebédet rendelni, és valljuk be, apuka is meg tudja pakolni a mosogatógépet, és teregetni is biztosan tudni fog. Ne féljünk segítséget kérni, akkor sem, ha ez eddig nem volt szokás, ha eddig mindent egyedül oldottunk meg. Mi magunk is el kell, hogy fogadjuk, hogy a nap 24 órából áll, s mivel valószínűleg a képzés előtt sem lógattuk a lábunkat unalmunkban otthon, most pláne nem áll sok felesleges idő a rendelkezésünkre. Ha a cél ennek az új végzettségnek a megszerzése, akkor ebben bizony a család is kell, hogy segítsen, arról nem is szólva, hogy ha 1-2 év múlva újra munkába állunk, akkor sem mi fogjuk az összes házimunkát odahaza végezni, hanem a párunk és a gyerekek ugyanúgy be kell, hogy segítsenek.


A gyermekekkel otthon töltött évekbe sok minden belefér, okos tervezéssel és jó időmenedzsmenttel akár egy új szakma megszerzése, egy új nyelvtudás, vagy az addig hobbiként működő tevékenységből valós, pénzkereseti lehetőség, igazi vállalkozás is lehet. Merjünk tehát belevágni!