Gyanús jelek az álláshirdetésben

Repka Ágnes

Szerző: Repka Ágnes

HR szakértő, munkajogi szakokleveles tanácsadó

Korábban Magyarország piacvezető személyzeti szolgáltató cégének management tagjaként a munkaerő-közvetítés és fejvadászat országos fejlesztése, irányítása volt a feladata. Emellett tréneri és szakmai mentori tevékenységet végzett sok éven keresztül. Jelenleg szabadúszóként vállalatoknak, alapítványok részére végez HR és munkajogi tanácsadást, magánszemélyek részére pedig munkajogi és karrier-tanácsadást. Szabadidejében munkajogi és karrier-tanácsadó blogot vezet kismamáknak, édesanyáknak két könyve jelent meg a kismamákat, kisgyermekes édesanyákat a munkahelyen megillető jogokról, több fórumon publikál és ad elő rendszeresen.

Bár nagyon sok eszköz és módszer áll rendelkezésre egy álláskereső számára, az álláshirdetésekre való jelentkezés még mindig a legkedveltebb és leggyakoribb pályázási módszer. Ha nagy, megbízható álláskereső portálokon böngészünk, nagy valószínűséggel nem futunk bele olyan cégek hirdetéseibe, akik vagy az álláskeresők megtévesztése, kihasználása, vagy adathalászat miatt hirdettek meg – sokszor – nem is létező munkaköröket. Ám az álláshirdetésben lévő gyanús jelek – az előbbi problémán túl – további rendellenességekre, jogszerűtlenségekre, várható hátrányokra is felhívhatják a figyelmünket, ha tudunk a sorok között olvasni.

Nézzük, mik azok a jelek, amikor jobb gyanakodnunk – de legalábbis óvatosnak, megfontoltnak lennünk.

Ha nincs normális jelentkezési cím

Mit értek normális alatt? Elektronikus pályázat esetén vagy egy céges mailcím, vagy egy, a hirdetést megjelentető portál saját belső ideiglenes e-mailcíme az, ami garantál(hat) némi komolyságot (pl. ADD-3466@partner.jobline.hu). De egy freemail-es vagy gmailes címre én sosem küldenék álláspályázatot – hacsak nem Gipsz Jakab egyéni vállalkozó kőműves keres vakolókat, s neki nincs saját domain neve, s ehhez céges e-mail címe. De egy magára valamit is adó vállalatnak van saját domain neve, így van céges e-mailcíme, ha pedig az anonimitást választja a hirdetésnél, akkor olyan helyen hirdet, ahol adnak neki egy ideiglenes, de a jelöltekben bizalmat ébresztő email címet.

Ha szinte semmilyen bővebb információ nincs a feladatokról, vagy az elvárásokról

Még a legegyszerűbb munkaköröknél is van négy-öt információ, amit egy vérbeli HR-es el tud és el kell, hogy mondjon az álláshirdetésben ahhoz, hogy megfelelő jelöltek jelentkezzenek. Ha semmi nincs szinte megadva, az nekem legtöbbször gyanús, hiszen még egy 8 általános iskolai végzettséggel betölthető szalag melletti munkánál is fontos, hogy hány műszakos, hol van, mit kell pontosan csinálni, ülő, vagy állómunka, ennél pedig sokkal több dolgot kell elmondani és felmérni egy közép-, vagy felsőfokú végzettségű, nyelvtudást és néhány év szakmai gyakorlatot igénylő munkakörnél. Meglehet persze, hogy e mögött nincs rosszindulat, vagy hátsó szándék, de az biztos, hogy ugyanerre az „alaposságra” és „összeszedettségre” számíthatunk a kiválasztás, a foglalkoztatás és a betanítás alatt is.

Ha ellentét van a hirdetés szövegében

20 éves titkárnő 30 éves munkatapasztalattal, pénzügyi igazgatói pozíció, ami középfokú végzettséggel is betölthető, eredménytől függő fix fizetés… (azt hiszem, ez az egy-két példa elég is, nem is kell magyaráznom)

Ha már a pályázati anyagban túl sok információt, anyagot kérnek

„Kérjük, mellékeljen a pályázatához egy, a cégünkre szabott minimum 3 oldalas üzleti tervet, marketing kampány tervet…” Az ilyen jellegű álláshirdetéseket is jó azonnal kirostálni, hiszen itt bizonyára nem munkatársat keresnek, csak ingyen ötleteket gyűjtenek (lopnak).

Aránytalanul sok jövedelem ígérete már a hirdetésben

Egy komoly cég sosem írja be, hogy havi 2 milliót lehet keresni a meghirdetett munkakörben. Ez az MLM-esek szokása… semmi baj az MLM-es cégekkel, csak azt kell tudni és figyelembe venni, hogy náluk sincs kolbászból a kerítés, csak az keres jól, aki sok időt, energiát beletesz az üzlet építésébe, s nem az első hónapokban / évben várja el a nagy fizetést. Természetesen nem azt mondom, hogy nem lehet beleírni a fizetést egy hirdetésbe, vannak olyan hiányszakmák, ahol már a fizetés összege is toborzási célt szolgál, hogy felkeltse a pályázók figyelmét, de ha az összeg irreálisan magas, akkor ott valami nem teljesen tiszta…

Ha bármilyen összeget is kérnek a pályázóktól

„Küldjön el 3000 forintot, és postafordultával küldjük Önnek az álláslehetőségeket / az otthon végezhető munkát.” Hát, az a rossz hírem, hogy ezzel az álláskereső csak akkor fog keresni, ha ő adja fel ezt a hirdetést, és neki küldik a 3000 forintokat a hiszékeny emberek. De ugye mivel tudjuk, hogy ez nem igazán tisztességes dolog, senki ne vegye ezt tőlem megvalósítandó üzleti ötletnek. A 118/2001-es kormányrendelet egyértelműen kimondja, hogy a magán-munkaközvetítő a tevékenységéért a munkát keresővel szemben díjat, költséget semmilyen jogcímen nem számolhat fel. Így ha valaki azért, hogy kiközvetítsen minket valahová, pénzt kér, onnan nagyon gyorsan távozzunk!