Így éljük túl az év végi hajtást!

Repka Ágnes

Szerző: Repka Ágnes

HR szakértő, munkajogi szakokleveles tanácsadó

Korábban Magyarország piacvezető személyzeti szolgáltató cégének management tagjaként a munkaerő-közvetítés és fejvadászat országos fejlesztése, irányítása volt a feladata. Emellett tréneri és szakmai mentori tevékenységet végzett sok éven keresztül. Jelenleg szabadúszóként vállalatoknak, alapítványok részére végez HR és munkajogi tanácsadást, magánszemélyek részére pedig munkajogi és karrier-tanácsadást. Szabadidejében munkajogi és karrier-tanácsadó blogot vezet kismamáknak, édesanyáknak két könyve jelent meg a kismamákat, kisgyermekes édesanyákat a munkahelyen megillető jogokról, több fórumon publikál és ad elő rendszeresen.

A decemberi hónap több szempontból is megerőltető a munkavállalók számára. A legtöbb cég ilyenkor vizsgálja meg, hogy elérte-e az arra az évre kitűzött célokat, így ahol még egy kicsi hiányzik, ott bizony könnyen nyomás alá kerülhetnek a munkavállalók. A személyre szabottan kitűzött célokat is ilyenkor értékeli a legtöbb vezető, s ne feledjük, az ünnepnapok – és a bizonyos cégeknél ilyenkor kötelező leállások – miatt eleve kevesebb munkanap van, amikor gyakran extra mennyiségű munkát kell elvégezni. A kereskedelmi, a szolgáltatási szektor sok-sok szerepelője már novemberre kifárad, köszönhetően az időben egyre előrébb csúszó akcióknak, kupon-napoknak, így decemberre már állandósul a stressz nagyon sok dolgozó életében.

Emellett pedig ugye ott van az ünnepre készülődés – a családi teendők, a bevásárlás, az ajándékok kiválasztása beszerzése és becsomagolása, sütés, főzés – ami szintén plusz teherként jelenik meg a dolgozók életében – legalábbis ami a ráfordított időt jelenti. Nem csoda tehát, hogy a decemberi hajtás olyan szinten negatív hatással van az emberekre, hogy már nem is képesek élvezni az adventi időszakot. Nézzük, mit tehetünk a nyugodt készülődés érdekében, az év végi hajtás elkerülése végett.

A munkahelyi teendőket próbáljuk meg priorizálni. Meglehet, hogy hirtelen minden fontosnak tűnik a főnök számára, s mindent egyszerre akar megkapni, befejezve látni, de ha képtelenség a megadott időn belül dupla annyi munkát elvégezni, akkor ezt finoman, de udvariasan jelezzük. Rögtön készüljünk megoldási lehetőségekkel is: plusz erőforrások bevonása (például további kollégák bevonása az elvégzendő feladatba), vagy átütemezés, egyes feladatok januárra tolása… bármi, amivel azt mutatjuk, hogy nem csak akadékoskodunk, hanem kreatívan, megoldásorientáltan állunk a problémához, jó színben tüntet fel minket.

Tanuljunk meg nemet mondani bizonyos kérésekre, ne hagyjuk magunkat mindenbe belerángatni. Biztosan szép dolog segíteni a céges karácsonyi bulira a helyszínt feldíszíteni, meg a tombola ajándékokat becsomagolni, de ha emiatt minden nap 2-3 órát kell túlóráznunk a saját munkakörünkben, akkor nem biztos, hogy megérte. Próbáljuk meg asszertívan érvényesíteni a saját érdekeinket, akár a főnökünk által kiadott határidős munkára hivatkozva, aminek mindenképpen el kell készülnie!

A munkahelyen gondoskodjunk saját magunkról is, ha érezzük, hogy egyre nagyobb a stressz, akkor tegyünk ellene tudatosan! Ne kerüljünk abba az ördögi körbe, hogy a stressz és a túl magas elvárások miatt demotiváltakká válunk, mert ezzel tovább csökken a teljesítményszintünk, s még feszültebbek leszünk az el nem végzett feladatok hosszú listája miatt. Tartsunk időközönként szünetet, egy kávé vagy tea melletti 5 percnyi csend, vagy egy rövid séta a friss levegőn kibogozhatja a délelőtt összekuszálódott idegszálainkat, s ebéd után is jó teljesítményt tudunk nyújtani újra felfrissülve. Íróasztalnál ülve is lehet egy 2-3 perces időt magunkra szánni, felállni, nyitott ablaknál egy kis váll és nyaktorna lazítja azonnal a stressz miatt bemerevedett izmokat.

Munkaidőn kívül is igyekezzünk passzív és aktív pihenést is beiktatni, ne zsúfoljuk teli a hétvégét programokkal, legyen olyan napszak, amikor tényleg semmit nem csinálnunk, amikor nincs kötelező program, tennivaló, hanem csak egyszerűen vagyunk. Próbáljunk meg meditálni, zenét hallgatni, vagy egy könyvben elmerülni. Emellett az aktív pihenés is segíthet rendezni az idegállapotunkat, egy néhány órás kirándulás a természetben, friss levegőn jó hatással lesz ránk biztosan. Hajlamos az ember a saját én-idejét megrövidíteni ilyen hajtós időszakokban – kevesebb alvás, kevesebb sport – de pont ez fogja megbosszulni magát nagyon hamar!

Szánjunk időt továbbá az emberi kapcsolatainkra, mind a munkahelyi, mind a magánéletben. Az év végi stresszt, a nagy nyomást az által is csökkenthetjük, ha a céges karácsonyi vacsorán például beszélgetünk azokkal, akikkel talán összezördültünk idén, s elásva a csatabárdot jobb hangulatban, nyugodtabb lélekkel kezdhetünk neki az új évi munkának. Családi körben pedig igyekezzünk a szeretteinkkel minél több időt tölteni, kikapcsolva a céges telefont, hogy véletlenól se nézzünk rá az ünnepek alatt az e-mailekre. Hanyagoljuk a multitaskingot, és koncentráljunk csak egyetlen dologra egyszerre. Az idegrendszerünk, a lelkünk és a testünk is hálás lesz érte!