Az anyagiakon túl – mit vegyünk még figyelembe egy állásajánlat esetén

Repka Ágnes

Szerző: Repka Ágnes

HR szakértő, munkajogi szakokleveles tanácsadó

Korábban Magyarország piacvezető személyzeti szolgáltató cégének management tagjaként a munkaerő-közvetítés és fejvadászat országos fejlesztése, irányítása volt a feladata. Emellett tréneri és szakmai mentori tevékenységet végzett sok éven keresztül. Jelenleg szabadúszóként vállalatoknak, alapítványok részére végez HR és munkajogi tanácsadást, magánszemélyek részére pedig munkajogi és karrier-tanácsadást. Szabadidejében munkajogi és karrier-tanácsadó blogot vezet kismamáknak, édesanyáknak két könyve jelent meg a kismamákat, kisgyermekes édesanyákat a munkahelyen megillető jogokról, több fórumon publikál és ad elő rendszeresen.

Bár mindenki pénzből él, s teljesen természetes, hogy a munkánkat kellően magas fizetésért szeretnénk végezni, óvva intenék minden álláskeresőt attól, hogy csak a felkínált fizetés összegét nézze, amikor egy állásról dönt. Részben, mert a sikeres szakmai karrier ennél sokkal több részletből áll, s sok-sok más szempont is van, amit az állásajánlat elfogadása előtt érdemes megvizsgálni, s ha több állásajánlatunk van egyszerre, akkor ezek alapján (is) dönteni. Másrészt nagyon különböző életkorban, különböző helyzetben lévő, eltérő személyiségű álláskeresők teljesen más preferenciával rendelkeznek, míg egyeseket a vállalati tréningek és a külföldi céges utak vonzanak, addig mások háta borsódzik a kiküldetéstől, de fél karjukat odaadnák egy távmunkás álláslehetőségért.

Nézzük, mire figyeljünk, milyen szempontokat tegyünk még mérlegre, mielőtt döntünk egy álláslehetőségről.

Az egyik ilyen fontos szempont a vállalati kultúra. Ahogyan mi emberek is különbözőek vagyunk, a vállalatoknak is különböző kultúrájuk, klímájuk van. A minket alkalmazni kívánó vállalatot – attól függően, hogy milyen méretű, nemzetiségű, milyen iparágban tevékenykedik – nagyon különböző munkakörnyezet, mindennapi kommunikációs vagy vezetési stílus jellemezheti, s amennyiben ez nem áll közel hozzánk, hosszú távon csak a magas fizetés nem lesz kielégítő, hiszen a munkánkat nem tudjuk nem megfelelő, hozzánk nem passzoló vállalti kultúrában motiváltan, boldogan végezni. Vannak, akik a kisebb, családiasabb légkörű cégeket szeretik, s vannak olyan munkavállalók, akik a multis létet, a leszabályozott folyamatokat, nagy rendszereket részesítik előnyben. Igyekezzünk átgondolni az eddigi munkahelyeinket, hogy mit szerettünk bennük, mit nem, s a döntésünk meghozatalakor ez is játsszon szerepet!

Ha van rá lehetőség, a követlen főnök és a kollégák megismerése is nagyon sokat tud hozzátenni a döntésünkhöz. A közvetlen főnök stílusa, elvárásai, személyisége jelentős kihatással lesz a mindennapi hangulatunkra, motivációnkra, kedvünkre, így ha már az állásinterjú során úgy érezzük, nem működne az a bizonyos „kémia”, ne hagyjuk magunkat egy magas fizetéssel „elcsábítani”.

A felkínált bér mellett kérdezzünk rá – ha nem beszélnek róla az interjú során – hogy milyen egyéb juttatások vannak a cégnél. Bár ezek adójogi szabályozása évről évre változik, sok cég még mindig igen jelentős béren kívüli juttatási csomagot kínál, aminek az értéke sokszor a fizetés 10-15%-át is eléri. Ha pontos adatokat kapunk a cafeteria csomagról – mikor és kinek, mennyi jár – ezzel is tudunk számolni, amikor összehasonlítjuk az ajánlatokat. Vannak vállalatok, ahol egészségbiztosítást is kötnek a dolgozókra, ez szintén nagyon nagy értéket képviselhet, különösen, ha gyorsan van szükség orvosi ellátásra.

A bér és a juttatások mellett nézzük meg a további lehetőségeket, amit a munkáltató kínálni tud: a rendszeres továbbképzések, tréningek, amivel az értékünk a munkaerőpiacon bizony nő, a kiszámítható, biztos karrier néhány éven belül legalább ugyanannyit ér, mint egy most megkapott 50.000 – 70.000 Ft-tal magasabb fizetés. Amennyiben fontos számunkra a rugalmas munkavégzés lehetősége – részmunkaidő, vagy távmunka – az ilyen lehetőségek kínáló állásajánlat esetén szintén érdemes mérlegelni, hogy mennyivel többet ér az így nyert szabadidő, mint a kissé magasabb fizetés. Kisgyerekes munkavállalók esetén ez sokszor a legfontosabb szempont, de egyre több fiatal dolgozó elváráslistáján áll előkelő helyen a rugalmasság.

Szintén fontos szempont lehet a vállalat hírneve, a piacon betöltött szerepe, helyezése. A piacvezető cégek munkavállalói sokszor jobb állásajánlatokat kapnak, mint a kisebb, kevésbé ismert cégek dolgozói, hiszen a piacvezetőkről feltételezik a nagyobb tudást, a komolyabb szakértelmet. Innen nézve a piacvezetőhöz „elszerződni” szintén jó döntés lehet, hiszen szárnyakat adhat a karrierünknek, s néhány itt töltött év után valószínűleg a önéletrajzunkban jól mutató név miatt több állásajánlatra számíthatunk.

Gondoljuk át jól tehát, hogy mik a prioritások jelenleg az életünkben, s ennek megfelelően alakítsuk ki a bérigényünket, és döntsünk a felajánlott állásról. Mellesleg a számunkra fontos prioritások – például gyermekszülés után újra munkába állás vagy karrierváltási szándék - nagyon jó érv lehet az interjún, ha megkérdik, hogy miért is akarunk visszalépni a korábbi, magasabb pozícióhoz képest, és láthatóan kevesebb fizetésért dolgozni, mint korábban.