Amikor több vasat tartunk a tűzbe…

Repka Ágnes

Szerző: Repka Ágnes

HR szakértő, munkajogi szakokleveles tanácsadó

Korábban Magyarország piacvezető személyzeti szolgáltató cégének management tagjaként a munkaerő-közvetítés és fejvadászat országos fejlesztése, irányítása volt a feladata. Emellett tréneri és szakmai mentori tevékenységet végzett sok éven keresztül. Jelenleg szabadúszóként vállalatoknak, alapítványok részére végez HR és munkajogi tanácsadást, magánszemélyek részére pedig munkajogi és karrier-tanácsadást. Szabadidejében munkajogi és karrier-tanácsadó blogot vezet kismamáknak, édesanyáknak két könyve jelent meg a kismamákat, kisgyermekes édesanyákat a munkahelyen megillető jogokról, több fórumon publikál és ad elő rendszeresen.

Ha valaki elveszíti az állását, fontos, hogy mihamarabb másikat találjon, s lehetőleg olyat, ami hosszú távon megfelel neki. Egy nem megfelelően átgondolt állásból rövid időn belül újra eljönni, újra munkanélkülinek lenni nem jó érzés, de az önéletrajzban sem mutat túl jó – legalábbis biztosan magyarázkodnunk kell a HR-esnek a legközelebbi állásinterjún a néhány hónapos munkahely miatt. Így az a tanács, mely szerint egyszerre több állást is pályázzunk meg, s tartsunk több vasat a tűzben, teljesen érthető. Nem biztos, hogy ha csak egy-két helyre adjuk be a pályázati anyagunkat, valóban átláthatjuk, hogy milyen éppen a munkaerőpiac, éppen milyen állásokat kínálnak milyen fizetésekkel, így ha ennél lényegesen több helyen „kopogtatunk”, sokkal nagyobb az esélye, hogy a több információ és több álláslehetőség birtokában a lehető legjobban választjuk ki.

Ám ha ezt a stratégiát követjük, könnyen bonyodalmak is keletkezhetnek, hiszen nem ugyanabban az időben kezdjük el a pályázást minden egyes cégnél, s a cégeknél is nagyon nagy különbségek vannak a pályázat elbírálásának ideje, a visszajelzések határideje tekintetében. Van, ahol még az első körön sem vagyunk túl, s van, ahol már a végső fordulóban mérettetjük meg a képességeinket. Mit válaszoljunk akkor, ha megkérdezik, hogy pályáztunk-e máshová is? S hogyan tudjuk késleltetni a választ, ha már ajánlatot adnának nekünk, de még egy másik cégre is várunk, mert az a lehetőség jobban tetszik nekünk?

Gyakori kérdés az interjún, hogy pályáztunk-e máshová, s ezen nem is szabad megsértődni, ha ilyet kérdeznek. Egyrészt a HR-esnek vagy a fejvadásznak is fontos információ az, hogy több helyen van pályázatunk folyamatban, hiszen ha nagyon jó jelöltnek tart minket, s szeretne megcsípi minket a vállalat számára, akkor így tudja, hogy minél hamarabb össze kell hoznia az interjút a döntést meghozó főnökkel vagy a megbízó céggel, hiszen sürgős nekünk a döntés. Vannak olyan szakmák, ahol belső szabályozás a HR-es részére, hogy a vezetőségnek bemutatott és általuk elfogadott jelöltnek 48 órán belül ajánlatot kell adni, mielőtt más vállalat csap le rá. Egy ügyes fejvadász pedig jelzi a megbízójának, ha egy általa ajánlott pályázó máshonnan is vár állásajánlatot, sőt, ha ezt az ajánlatot megkapta, finomat ki is kérdezi a pályázót a részletekről, hogy segíthesse ezzel az információval a megbízóját – akár egy ennél vonzóbb állásajánlat adásában.

Ugyanakkor a pályázó értékét is jelezheti, ha többen érdeklődnek iránta, hiszen ez arra utalhat, hogy keresett, értékes szakember a munkaerőpiacon, így sok cég ebben is pozitívumot vél felfedezni. Jogos kérdés persze az álláskeresők részéről, hogy akkor „fel lehet-e srófolni” az árunkat, az értékünket azzal, ha esetleg kissé túlzóan nyilatkozunk azzal kapcsolatban, hogy más vállalatok is érdeklődnek irántunk. Én ettől a taktikától óva intenék minden pályázót. Kellemetlen helyzetbe kerülünk, ha lódítunk egy nekünk tett állásajánlatról, s később jogosan merül fel majd a kérdés a vállalat részéről, ha nekünk akarnak konkrét ajánlatot adni, hogy mi lett azzal a másik ajánlattal, miért nem fogadtuk el, ki lépett vissza…

De akkor hogyan válaszoljunk erre a kérdésre az állásinterjún? Ha még az elején vagyunk az álláskeresésnek, válaszolhatjuk azt, hogy most kezdtük a keresést, de valószínűleg több helyre is pályázni fogunk, hiszen a saját érdekünk is ezt kívánja. Ha ezen bármelyik cég HR-ese megsértődik, s amiatt „leír” minket, hogy nem az egyetlen lehetőségként tekintünk rá, onnan nagyon gyorsan meneküljünk – más tekintetben sem lesz korrekt és megértő partner a későbbiekben! Ha valóban van másik pályázatunk folyamatban, ami már a végéhez közeledik, nyugodtan mondjuk el, hogy igen, több helyre is pályáztunk, s ha nagyon tetszik ez a lehetőség, hozzátehetjük, hogy az összes álláslehetőség közül ez az állás, ami eddig a legjobban megdobogtatta a szívünket, s nagyon szívesen dolgoznánk itt. Így finoman közöltük, hogy máshol is keresgélünk, de kifejeztük az érdeklődésünket és a motiváltságunkat eme állás iránt. Ha már több körön vagyunk túl, de még mindig nem kaptunk a nekünk legjobban tetsző cégnél ajánlatot, ám egy másik pályázatnál már ajánlatot adtak nekünk, logikusan nem szeretnénk a két szék között a földre esni, és visszautasítva a biztosat várni arra, amit talán sosem kapunk meg. Ilyenkor érdemes a nekünk legjobban tetsző vállalat HR-esével felvenni a kapcsolatot, s megérdeklődni, hogy mikorra várható döntés, mert egy másik helyen konkrét ajánlatot kaptunk, de a szívünk inkább eme céghez húz. Ha van esélyünk itt, s szeretnének minket alkalmazni, ez meggyorsíthatja a döntést és az ajánlatadást, ellenkező esetben pedig nagy eséllyel kapjuk azt a választ – akár a hivatalos érdesítések kiküldése előtt is – hogy nyugodtan bólintsunk rá a másik ajánlatra, mert nem mi leszünk a kiválasztott.

Ha szóban kaptunk egy állásajánlatot, néhány napot nyerhetünk még azzal, ha írásban kérjük az ajánlat részleteit. Pláne, ha jelenleg is állásban vagyunk, elvárható, hogy egy kötelező érvényű, írásos ajánlat birtokában mondjuk csak fel a jelenlegi, biztos foglalkoztatási viszonyunkat. Ha konkrét, írásos ajánlatot kapunk, arra a választ azonban csak néhány napig halogathatjuk. Egy írásban, minden lényeges részletet tartalmazó állásajánlaton maximum 2-3 napig illik gondolkozni, a hosszabb gondolkozási idő kérése azonnal gyanús lesz: vagy döntésképtelennek tűnünk, vagy tudják, hogy taktikázunk és egy másik, ennél jobb állásajánlatra várunk még.

Nincs tehát egységes, mindenki számára érvényes recept, ahogy az álláskeresés többi területén sincs senki zsebében a bölcsek köve. Ehelyett a munkaerőpiac feltérképezésére, az őszinte kommunikációra, a másik helyzetének megérésére biztatnám mindkét felet!