Társadalombiztosítás keretében járó árvaellátás és annak igénylése

Dr. Radics Zsuzsanna

Szerző: Dr. Radics Zsuzsanna

A végzettségem közgazdasági szakokleveles jogász és egészségügyi menedzser. Dolgoztam mind magán-, mind közszférában. CO-NEXUS Gazdálkodási és Pénzügyi Tanácsadó Részvénytársaságnál kezdtem a munkámat, mint jogi előadó. Később a Pénzügyminisztériumban Nonprofit Osztály osztályvezetője voltam, majd a járulék szabályozás területén szakmai tanácsadóként dolgoztam. Rövid ideig voltam a PricewaterhouseCoopers Kft. munkatársa, majd az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Jogi Főosztályát vezettem. 2011. óta megbízásokban, illetve vállalkozóként dolgozom. 2014. januárjától tanítok a Pallas-ban.

Árvaellátás a társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretében járó hozzátartozói nyugellátások egyike. Az alábbi cikkben bemutatom, hogy ki jogosult az árvaellátásra, és miként lehet ezt az ellátást igényelni.

Árvaellátásra az a gyermek jogosult - ideértve a házasságban vagy az élettársi közösségben együtt élők egy háztartásban közösen nevelt gyermeket is -, akinek a szülője meghalt és a halálakor a szülő öregségi nyugdíjas volt, vagy nem volt még nyugdíjas, de a nyugdíjjogosultsághoz szükséges alábbi szolgálati időt megszerezte.

Árvaellátás jár, ha a fenti – nyugellátásban nem részesülő - szülő
- a 22 éves életkor betöltését megelőzően hunyt el, és az iskolai tanulmányai megszűnését követő 180 napon belül, vagy összesen legalább 2 év,
- a 22 éves életkor betöltését követően, de a 25 éves életkor betöltését megelőzően hunyt el, és legalább 4 év,
- a 25 éves életkor betöltését követően, de a 30 éves életkor betöltését megelőzően hunyt el, és legalább 6 év,
- a 30 éves életkor betöltését követően, de a 35 éves életkor betöltését megelőzően hunyt el, és legalább 8 év,
- a 35 éves életkor betöltését követően, de a 45 éves életkor betöltését megelőzően hunyt el, és legalább 10 év,
- a 45 éves életkor betöltését követően hunyt el, és legalább 15 év
szolgálati időt szerzett.

Megjegyzés: Árvaellátás állapítható meg akkor is, ha a fenti – nyugellátásban nem részesülő - szülő a fenti szolgálati időt nem szerezte meg, de az alacsonyabb életkorhoz előírt szolgálati időt az ott meghatározott életkor betöltéséig megszerezte, és ezt követően szolgálati idejében a haláláig 30 napnál hosszabb megszakítás nincs.
Árvaellátás jár örökbefogadott- illetve adott esetben nevelt gyermeknek is továbbá a testvérnek és az unokának – beleértve a dédunokát és ükunokát is -, ha őt az elhunyt saját háztartásában eltartotta, és a gyermeknek tartásra köteles és képes hozzátartozója nincs. Továbbá figyelemmel kell lenni arra, hogy nem érinti az árvaellátásra jogosultságot, ha a gyermek vagy életben maradt szülője házasságot köt, vagy a gyermeket örökbe fogadják.

Meddig jár az árvaellátás?

Az árvaellátás a gyermek 16. életévének betöltéséig jár. Ha azonban a gyermek nappali rendszerű iskolai oktatásban vagy felsőoktatási intézményben nappali képzésben vesz részt, az árvaellátás a tanulmányok tartamára, de legfeljebb a 25. életév betöltéséig jár.

Megjegyzés: Ha a jogosultság megszűnése előtt a gyermek megváltozott munkaképességűvé válik, ennek tartamára az árvaellátás életkorra tekintet nélkül megilleti.

Az árvaellátás gyermekenként annak a nyugdíjnak a 30 százaléka, ami az elhunytat öregségi nyugdíjként halála időpontjában megillette, vagy megillette volna.
Ugyanakkor az árvaellátás annak a nyugdíjnak a 60 százaléka, ami az elhunytat öregségi nyugdíjként halála időpontjában megillette, vagy megillette volna, ha a gyermeknek
- mindkét szülője elhunyt,
- életben lévő szülője megváltozott munkaképességű.

Árvaellátás igénylése:
Az árvaellátás iránti igény érvényesítésével kapcsolatos eljárás illeték- és költségmentes.
Az árvaellátás iránti kérelmet (Igénybejelentés az 1997. évi LXXXI. törvény alapján árvaellátás elbírálásához elnevezésű nyomtatványt) az igénylő lakóhelye vagy tartózkodási helye szerint illetékes fővárosi és megyei kormányhivatal nyugdíjbiztosítási ügyekben eljáró járási (fővárosi VIII. kerületi) hivatalához kell benyújtani.
Az ellátáshoz szükséges nyomtatvány a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervek ügyfélszolgálati egységénél szerezhető be, illetőleg letölthető http:// nyugdijbiztositas.tcs.allamkincstar.gov.hu honlapról.

Az igénylő – a fenti nyomtatvány kitöltésével – megadja a saját és az elhunyt jogszerző természetes személyazonosító adatait, társadalombiztosítási azonosító jelét, lakó- vagy tartózkodási helyét, elérhetőségét és az elhunyt – ha magánnyugdíj-pénztár tagja volt – akkor a magánnyugdíj-pénztár nevét és címét, továbbá a folyósítási címét, illetve a pénzforgalmi számla azonosításához szükséges adatokat.

Javasolt benyújtani továbbá:
- ha jogszerző nem részesült nyugellátásban a szolgálati idejére vonatkozó iratokat
- az elhunyt halotti anyakönyvi kivonatát vagy az elhunyt halottnak vagy eltűntnek nyilvánító bírósági végzést,
- az igénylő születési anyakönyvi kivonatát,
- ha az árva megváltozott munkaképességű, akkor az erről szóló határozatot,
- külföldön tanuló árvának az oktatási intézmény által kiállított igazolással (középiskolai tanulmányok esetén évente, felsőfokú tanulmányok esetén félévente) a tanulmányok megkezdésétől számított egy hónapon belül kell igazolni a tanulmányok folytatását.

Magyarországon tanuló árva esetén a köznevelési információs rendszer, illetve a felsőoktatási információs rendszer működtetője
- a tanulói, hallgatói jogviszony létesítését, fennállását és a tanulmányok befejezésének várható idejét a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv megkeresésére,
- a tanulói jogviszony megszűnését, illetve a hallgatói jogviszony szünetelését, megszűnését
hivatalból igazolja.

Méltányosságból megállapítható árvaellátás:

Rendkívül indokolt esetben kivételes árvaellátás megállapítható akkor is, ha
- az elhunyt az előírt szolgálati idő felével sem rendelkezett,
- az árva középfokú iskolában nem nappali rendszerű iskolai oktatásban vesz részt, vagy felsőoktatási intézményben nem nappali képzésben folytat tanulmányokat,
- az árva az elhunyt jogszerző halálakor a 16. életévét betöltötte, de a 18. életévét még nem töltötte be, és egészségi állapota legfeljebb 30 százalékos,
- az elhunyt jogszerző Magyarországon nem szerezte meg a jogosultsághoz szükséges szolgálati időt, az árva alapvető szükségleteinek a biztosítása veszélyeztetve van, és az árvaellátásra való jogosultság fennállása a szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról és annak végrehajtásáról szóló uniós rendeletek vagy szociális biztonsági (szociálpolitikai) egyezmény alapján figyelembe vehető szolgálati időre vonatkozó adatoknak a beérkezéséig nem bírálható el, vagy
- az árva 25 évesnél idősebb, de 27 évesnél fiatalabb, és felsőoktatási intézményben nappali képzésben tanulmányokat folytat. (Méltányosságból a 25. életévét betöltött személy korábban megállapított árvaellátásának meghosszabbítása is engedélyezhető. Felsőoktatási intézményben első nappali alap- és mester- vagy osztatlan képzésben folytatott, az oklevél megszerzésére irányuló tanulmányok idejére, a képzési és kimeneti követelményekben meghatározott képzési időt meg nem haladóan, legfeljebb az árva 27. életévének betöltéséig állapítható meg. Ezen ellátáshoz „Az árvaellátás méltányosságból történő továbbfolyósításához” elnevezésű nyomtatványt kell benyújtani.)