Nagyszülői gyermekgondozási díj.

Dr. Radics Zsuzsanna

Szerző: Dr. Radics Zsuzsanna

A végzettségem közgazdasági szakokleveles jogász és egészségügyi menedzser. Dolgoztam mind magán-, mind közszférában. CO-NEXUS Gazdálkodási és Pénzügyi Tanácsadó Részvénytársaságnál kezdtem a munkámat, mint jogi előadó. Később a Pénzügyminisztériumban Nonprofit Osztály osztályvezetője voltam, majd a járulék szabályozás területén szakmai tanácsadóként dolgoztam. Rövid ideig voltam a PricewaterhouseCoopers Kft. munkatársa, majd az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Jogi Főosztályát vezettem. 2011. óta megbízásokban, illetve vállalkozóként dolgozom. 2014. januárjától tanítok a Pallas-ban.

A Parlamenthez májusban került benyújtásra a nagyszülői gyermekgondozási díjra vonatkozó törvényjavaslat, amelynek elfogadása esetén 2020. január 1-jétől a nagyszülők is jogosultak lennének ezen ellátásra. Az alábbi cikkben áttekintjük, hogy a nagyszülő mikor, milyen mértékben jogosult gyermekgondozási díjra, és milyen keresőtevékenységet folytathat az ellátás folyósítása alatt.

Milyen feltételek esetén jár a nagyszülőnek a gyermekgondozási díj?

A nagyszülő a gyermekgondozási díjra a gyermek szülei jogán szerezhet jogosultságot. Azaz a nagyszülő akkor jogosult a gyermekgondozási díjra, ha
- a gyermek szülője/szülei jogosult(ak) a gyermekgondozási díjra, és
- a szülő(k) egyetért(enek) a gyermekgondozási díj (továbbiakban: gyed) nagyszülő általi igénylésével és annak nagyszülő részére történő megállapításával.
Megjegyzés: Nagyszülő alatt értendők az általános gyermekgondozási díjra való jogosultsági feltételeknek megfelelő szülőnek, vagy a gyermeket gondozó szülővel együtt élő házastársnak - ide nem értve a családbafogadó gyám házastársat - vér szerinti és örökbe fogadó biztosított szülője, továbbá a biztosított szülővel együtt élő biztosított házastárs.
További feltételek a nagyszülői gyed-nél, hogy
- a gyermek a szülővel/szülőkkel egy háztartásban él, és abból a gyermek a nagyszülőhöz csak átmeneti jelleggel, napközbeni időszakra kerül ki;
- közös háztartásban élő mindkét szülő vagy egyedülálló szülő esetén a gyermeket gondozó szülő biztosítottként (ide nem értve a nevelőszülői tevékenységet) keresőtevékenységet végezzen abban az időszakban, amikor az ellátást a nagyszülő részére folyósítják;
- arra a gyermekre, aki után a gyed-et megállapították, gyermekgondozást segítő ellátást nem folyósítanak.
Tekintettel arra, hogy a gyed biztosítási jogviszonyra tekintettel állapítható meg, így a nagyszülőnek meg kell felelnie annak a feltételnek is, hogy „a gyermek születését megelőző 2 éven belül legalább 365 napon át biztosítási jogviszonyban állt.” Ezen feltételnél ki kell hangsúlyozni, hogy mind a nagyszülői gyed-re vonatkozó jogszabálytervezet, mind annak indokolása tartalmazza, hogy a nyugellátásban nem részesülő nagyszülő esetén lehet csak a gyed-et megállapítani. Sőt a törvénytervezet indokolása egyértelműen úgy fogalmaz:
„A nagyszülői gyermekgondozási díj azt a „munkát” ismeri el, ahol a még nem nyugdíjas nagyszülő – segítve a dolgozó szülőket – részt vesz unokája ellátásában. A biztosított nagyszülő a gyermek 2 éves koráig, ikrek esetén 3 éves korig, kérelemre induló eljárásban jogosulttá válhat gyermekgondozási díjra.”
Megjegyzés: Összehasonlításként meg kell jegyezni, hogy a nagyszülői gyes-re a nyugellátásban részesülő nagyszülő is jogosult.

Mikortól jár a nagyszülőnek a gyed?
A gyermekgondozási díjnál az általános szabály érvényesül, azaz a gyermekgondozási díj legkorábban a csecsemőgondozási díj, illetőleg az annak megfelelő időtartam lejártát követő naptól igényelhető.

Megjegyzés: Összehasonlításként meg kell jegyezni, hogy a nagyszülői gyes ugyanakkor a gyermek egyéves kora után jár a nagyszülőnek.


Milyen mértékű a nagyszülői gyed?


A nagyszülő részére megállapított gyermekgondozási díj naptári napi alapját és a folyósítandó ellátás összegét a nagyszülő alábbi jövedelméből kell kiszámítani azzal, hogy a gyermekgondozási díj összege az alábbi naptári napi alap 70%-a, de legfeljebb havonta a mindenkori minimálbér kétszeresének 70%-a, azaz havi 208 600 forint lehet, amelyből személyi jövedelemadó-előleget és nyugdíjjárulékot kell levonni.

Ha a nagyszülő biztosítási ideje - a gyermekgondozási díjra való jogosultság kezdő napját megelőzően - folyamatos, akkor a gyermekgondozási díj alapját a jogosultság kezdőnapját közvetlenül megelőző naptári év első napjától a jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző harmadik hónap utolsó napjáig terjedő időszakban az időszak utolsó napjához időben legközelebb eső 180 naptári napra, ennek hiányában 120 naptári napra jutó jövedelme alapján kell megállapítani.

Ha a nagyszülő a fenti időszakban nem rendelkezik 120 naptári napi jövedelemmel, de a gyermekgondozási díjra való jogosultság első napját megelőzően van legalább 180 napnyi folyamatos biztosítási jogviszonya, a gyermekgondozási díj naptári napi alapját a tényleges, ennek hiányában a szerződés szerinti jövedelme alapján kell megállapítani.

Ha a naptári napi alap nem állapítható meg a fentiek szerint, akkor a naptári napi alap a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér kétszeresének (azaz 2019-ben havi 298 000 forintnak) harmincad része azzal, hogy ha a nagyszülő naptári napi jövedelme a minimálbér kétszeresének harmincad részét nem éri el, a gyermekgondozási díj összegének megállapításánál a nagyszülő tényleges jövedelmét kell figyelembe venni. Tényleges jövedelem hiányában a szerződés szerinti jövedelmet kell figyelembe venni.


Folytathat-e a nagyszülő keresőtevékenységet a gyed folyósítása alatt?


A gyermekgondozási díj folyósítása alatt a nagyszülő keresőtevékenységet nem folytathat kivéve, ha azt kizárólag az otthonában végzi.

A fentiek szerinti keresőtevékenység a következőt foglalja magába: Az 1997. évi LXXX. törvény 5. §-ában meghatározott biztosítási jogviszonyban, valamint egyszerűsített foglalkoztatás keretében végzett személyes tevékenység. Azaz a fenti szabályra figyelemmel a nagyszülő dolgozhat például megbízási jogviszonyban, ha az nem minősül biztosítási jogviszonynak, illetve bármilyen keresőtevékenységet folytathat, ha arra az otthonában kerül sor.

Megjegyzés: Összehasonlításként meg kell jegyezni, hogy a fentiekkel szemben a gyes-ben részesülő nagyszülő keresőtevékenységet a gyermek 3 éves kora után folytathat azzal, hogy a keresőtevékenysége a heti 30 órát nem haladhatja meg. A fenti 30 órás időkorlátozás nem érvényesül, ha a munkavégzés kizárólag az otthonában történik.