egyéni vállalkozó SOS

Kérdés

Áfás egyéni vállalkozó estében, áfa bevallásba beállítható-e olyan számla/bejövő számla/ami esetlegesen előző évben keletkezett, de az akkori bevallásból kimaradt.Tehát egy 2011-ben keletkezett bejövő számla áfa tartalmát szerepeltethetem-e egy 2013 évi bevallásban, és mint költséget figyelembe vehetem-e 2013-ban, vagy nem?Egyszeres könyviteli elszámolást alkalmazunk, pénztárkönyvet használunk.

Válasz

A könyvelésből kimaradt számlának nincs kihatása az áfabevallásra.  A késve beérkező számlát - az adó megállapításához való jog elévüléséig - akkor kell az áfabevallásba beállítani, amikor az megérkezett.
Más kérdés a költség elszámolása mivel általános szabály, hogy költségként csak a ténylegesen felmerült és szabályszerűen bizonylatolt olyan kiadás számolható el, amely a bevétel megszerzése, a jövedelemszerző tevékenység folytatása érdekében merült fel az adóévben jelen esetben 2011-ben és az szja-törvény rendelkezése szerint is elismert költségnek minősül. Ebből következik, hogy a 2011-ben kiállítot  költségszámlát 2013-ban nem számolhatom el.