Diákok egészségügyi szolgáltatásra jogosultsága

Dr. Radics Zsuzsanna

Szerző: Dr. Radics Zsuzsanna

A végzettségem közgazdasági szakokleveles jogász és egészségügyi menedzser. Dolgoztam mind magán-, mind közszférában. CO-NEXUS Gazdálkodási és Pénzügyi Tanácsadó Részvénytársaságnál kezdtem a munkámat, mint jogi előadó. Később a Pénzügyminisztériumban Nonprofit Osztály osztályvezetője voltam, majd a járulék szabályozás területén szakmai tanácsadóként dolgoztam. Rövid ideig voltam a PricewaterhouseCoopers Kft. munkatársa, majd az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Jogi Főosztályát vezettem. 2011. óta megbízásokban, illetve vállalkozóként dolgozom. 2014. januárjától tanítok a Pallas-ban.

DIÁKOK EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁSRA JOGOSULTSÁGA

Az egészségügyi szolgáltatási járulék, mint az az elnevezéséből is következik, az egészségügyi szolgáltatások fedezetére szolgál. Ez a befizetés többek között a társadalombiztosítás keretében igénybe vehető orvosi ellátás, betegszállítás, tb támogatottan vásárolható gyógyszer-, gyógyászati segédeszköz-, gyógyfürdő ellátás fedezetére fordítódik.

A diákok egészségügyi szolgáltatásának a fedezetét a központi költségvetés állja az alábbi esetekben:

  • alapfokú-, és középfokú oktatási intézmény nappali rendszerű iskolai oktatása keretében vagy nappali oktatás munkarendje szerint tanuló diákok esetén;
  • felsőoktatási intézményben tanuló hallgatók esetén, ha
    • a hallgató nappali rendszerű oktatás keretében folytat tanulmányokat és egyben nagykorú magyar állampolgár, vagy menekült, oltalmazott, illetve
    • a külföldi hallgató, azaz külföldi állampolgár nemzetközi szerződés vagy az oktatásért felelős miniszter által adományozott ösztöndíj alapján létesített tanulói, hallgatói jogviszonyban áll, továbbá 
    • a szomszédos államokban élő magyarokról szóló törvény hatálya alá tartozó személy, felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében államilag támogatott, vagy magyar állami (rész)ösztöndíjjal támogatott képzési formában hallgatói jogviszonyban áll. 

A fenti esetekben a tanulók után a központi költségvetés havonta, személyenként 5 790 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot fizet. Ez a járulék a tanulók egészségügyi szolgáltatásának a fedezete. A központi költségvetés ezt a járulékot azonban csak akkor fizeti meg, ha a tanulók belföldiek, azaz a fentiekben felsorolt diákoknak, hallgatóknak – kivéve a hontalanokat valamint az ösztöndíjas és a szomszédos államokban élő magyarokról szóló törvény hatálya alatt álló, nappali rendszerű oktatás keretében államilag támogatott vagy magyar állami (rész)ösztöndíjjal támogatott képzési formában résztvevő hallgatókat – Magyarországon hivatalosan bejelentett lakóhellyel kell rendelkezniük. 

Abban az esetben, ha a tanuló befejezi a tanulmányait, de 

  • vagy nem talál vagy nem is keres munkát, és 
  • az 1997. évi LXXX. törvény (Tbj) 16. §-a alapján egészségügyi szolgáltatásra nem jogosult, és
  • legalább egy éve Magyarországon lakóhellyel rendelkezik, 

köteles az egészségügyi szolgáltatások fedezetére 2015-ben havi 6 930 (napi 231) forint egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni. (2016-ban ez az összeg 7050 Ft lesz.) 

Ez a fizetési kötelezettség a tanuló-, hallgató diákigazolványának érvényességi idejét követő 45. naptól áll be. Azaz, a diákigazolvány a tanulói-, hallgató jogviszony megszűnését követő március 31-éig érvényes a jogviszony I. félévben történő megszűnése esetén, október 31-éig érvényes a jogviszony II. félévben történő megszűnése esetén. Ha például a hallgató-, tanuló diákigazolványa most október 31-én járt le, akkor 2015. december 15-ét követően kell fizetni a havi 6 930 (napi 231) forint egészségügyi szolgáltatási járulékot. 

 

AZ EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁSI JÁRULÉK MEGFIZETÉSE

Az egészségügyi szolgáltatási járulékot az adóhivatalnak kell megfizetni, azaz az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetést a NAV-nál kell intézni. Az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére kötelezettnek be kell jelentkeznie a NAV-hoz a 15T1011-es nyomtatványon. A bejelentkezéshez szükséges továbbá

  • személyazonosításra megfelelő igazolvány (személyigazolvány, útlevél, jogosítvány)
  • lakcímkártya, 
  • adóigazolvány, 
  • TAJ kártya,
  • ha más személy intézi a járulékfizetést a NAV-nál, akkor két tanú aláírásával ellátott meghatalmazás.

Az egészségügyi szolgáltatási járulékot a bejelentkezés időpontjától havonta, a tárgyhót követő hónap 12-ig kell megfizetni.

Az egészségügyi szolgáltatási járulékot a volt diák helyett, más személy pl: a szülő is fizetheti. A járulékfizetés átvállalása az állami adóhatóság jóváhagyásával lesz érvényes.