Családi kör (2. rész): Milyen ellátásokra jogosultak a több gyermekes családok?

Dr. Radics Zsuzsanna

Szerző: Dr. Radics Zsuzsanna

A végzettségem közgazdasági szakokleveles jogász és egészségügyi menedzser. Dolgoztam mind magán-, mind közszférában. CO-NEXUS Gazdálkodási és Pénzügyi Tanácsadó Részvénytársaságnál kezdtem a munkámat, mint jogi előadó. Később a Pénzügyminisztériumban Nonprofit Osztály osztályvezetője voltam, majd a járulék szabályozás területén szakmai tanácsadóként dolgoztam. Rövid ideig voltam a PricewaterhouseCoopers Kft. munkatársa, majd az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Jogi Főosztályát vezettem. 2011. óta megbízásokban, illetve vállalkozóként dolgozom. 2014. januárjától tanítok a Pallas-ban.

1. CSALÁDTÁMOGATÁSI ELLÁTÁSOK

1.1. Gyermeknevelési támogatásra jogosult a szülő, a gyám – kivéve gyermekvédelmi gyám, valamint ha kizárólag egyes gyámi feladatok ellátására kirendelt nevelőszülő -, aki saját háztartásában három vagy több kiskorút nevel. A gyermeknevelési támogatása legfiatalabb gyermek 3. életévének betöltésétől a 8. életévének betöltéséig jár. Gyermeknevelési támogatás mértéke: havi 28 500 forint - töredékhónap esetén egy naptári napra a havi összeg harmincad része -, amelyből 10 százalék nyugdíjjárulék kerül levonásra. 

A nagycsaládosok a gyermeknevelési támogatást a fővárosi-, illetve megyei kormányhivatalnál, illetve ha az igénylő munkahelyén működik családtámogatási kifizetőhely működik, akkor a kifizetőhelynél igényelhetik.

1.2. A családi pótlék mértéke magasabb a három vagy több gyermeket nevelő családok esetén, mint az egy vagy két gyermeket nevelő családoknál. A nagycsaládosok gyermekenként havi 16 000 forint családi pótlékra jogosultak, míg a gyermekeket egyedül nevelő gyermekenként havi 17 000 forint családi pótlékot kap. 

Meg kell említeni, hogy a gyermekszámba beleszámít az a gyermek is, akire már nem folyósítanak ellátást, de a gyermek közoktatási intézmény tanulója vagy felsőoktatási intézményben első felsőfokú szakképzésben, első alapképzésben, első mesterképzésben vagy első egységes, osztatlan képzésben részt vevő hallgató és rendszeres jövedelemmel nem rendelkezik. 

Példa: Ha a három gyermekes családban az egyik gyermek 6 éves, a másik 14, míg a harmadik 20, azonban ez utóbbi gyermek keresőtevékenységet nem folytató nappali tagozatos egyetemista, akkor a család a 6 és a 14 éves gyermek után 16 000 – 16 000 forint családi pótlékra jogosult, amennyiben a gyermekeket egyedül neveli a szülő, akkor 17 000 -17 000 forint családi pótlék jár.

A családi pótlék iránti kérelmet – a gyermeknevelési támogatással megegyezően - a lakóhely szerint illetékes fővárosi illetve megyei kormányhivatalnál, vagy ha a munkahelyen működik családtámogatási kifizetőhely, akkor a kifizetőhelynél lehet igényelni. 

 

2. KEDVEZMÉNYEK

2.1. Három vagy több gyermeket nevelő családok jogosultak gyermekétkeztetési kedvezményre. Ennek keretében az intézményi gyermekétkeztetést ingyenesen kell biztosítani, illetve az 1-8. évfolyamon felül nappali rendszerű iskolai oktatásban részt vevő tanuló számára az intézményi gyermekétkeztetést az intézményi térítési díj 50%-os normatív kedvezményével kell biztosítani a nagycsaládban nevelkedő gyermek részére.

2.2. Másik kedvezmény a tankönyvekre vonatkozik. Ha három vagy több kiskorú, illetve eltartott gyermeket nevelnek a családban, akkor a gyermekeknek jár az ingyenes tankönyv a következők szerint. Az iskolai tankönyvet biztosítani kell

  • az iskolától történő tankönyvkölcsönzés, vagy
  • napköziben, tanulószobában elhelyezett tankönyvek igénybevétele, vagy
  • használt tankönyvek biztosítása, illetve 
  • tankönyvek megvásárlásához nyújtott pénzbeli támogatás 

keretében.

2.3. A nagycsaládosok jogosultak utazási kedvezményre is. A szülő/szülők és a vele/velük együtt utazó legalább 3 gyermek jogosult helyközi járaton utazási kedvezményre. Ennek keretében a vasúti személyszállítás, HÉV, a helyköziautóbusz-közlekedés, komp- és révközlekedés esetén 90 százalékos kedvezménnyel jogosultak jegyet váltani. 

Megjegyzés: Ha valamelyik gyermek fogyatékos-, vagy beteg, akkor ezen gyermekre akár 100 százalékos mértékű utazási kedvezmény is igénybe vehető.

2.4. Végezetül meg kell említeni a nagycsaládos szülők adókedvezményét és otthonteremtési kedvezményét

A nagycsaládos szülők keresőtevékenységük alapján magasabb mértékű családi adókedvezményre (adott esetben járulékkedvezményre) is jogosultak, mint az egy illetve két gyermeket nevelő szülők. 2016-ban a kedvezmény havi alapja: három és minden további eltartott gyermek esetén 220 000 forint/gyermek, amely 3 gyermek után 660 000 forint is lehet. 

Továbbá minimum 3 gyermekkel rendelkező család, ha új lakást vásárol, akkor jogosult lehet – külön jogszabályban foglaltak szerint - akár 10 millió forint összegű családi otthonteremtési kedvezményre is.