A gyermekvállaláshoz kapcsolódó ellátások

Dr. Radics Zsuzsanna

Szerző: Dr. Radics Zsuzsanna

A végzettségem közgazdasági szakokleveles jogász és egészségügyi menedzser. Dolgoztam mind magán-, mind közszférában. CO-NEXUS Gazdálkodási és Pénzügyi Tanácsadó Részvénytársaságnál kezdtem a munkámat, mint jogi előadó. Később a Pénzügyminisztériumban Nonprofit Osztály osztályvezetője voltam, majd a járulék szabályozás területén szakmai tanácsadóként dolgoztam. Rövid ideig voltam a PricewaterhouseCoopers Kft. munkatársa, majd az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Jogi Főosztályát vezettem. 2011. óta megbízásokban, illetve vállalkozóként dolgozom. 2014. januárjától tanítok a Pallas-ban.

A kormány több olyan jogszabályt is alkotott az elmúlt években, melyek a gyermekvállalást segítik elő. Ennek keretében említhetem a gyed extra bevezetését, a csed, gyed vonatkozásában bevezetett kedvezményszabályt és ide sorolható a családi adó-, és járulékkedvezmény is. Az ellátások kapcsán azonban többször azzal szembesülök, hogy a szülők nem tudják, hogy az ellátások nem „automatikusan” járnak, hanem ehhez kérelmet kell benyújtaniuk. Továbbá figyelemmel kell lenni arra is, hogy az ellátások visszamenőleges igénylése korlátozott időre lehetséges. Vizsgáljuk most meg ez a kérdéskört részletesen.

 

SZÜLÉSKOR JÁRÓ ELLÁTÁSOK

A szülő gyermeke megszületésekor jogosult anyasági támogatásra és az ún. babakötvényre. Míg a babakötvény egyszeri 42 500 forintos összege egy letéti számlára minden kérelem nélkül átutalásra kerül, addig az anyasági támogatást kérelmezni kell. 

Anyasági támogatásra jogosult többek között minden Magyarországon élő magyar állampolgár, aki gyermeket vállalt. Mint az az elnevezésben is szerepel, az anyasági támogatás elsősorban az anyának jár. Az ellátás előfeltétele – kivéve, ha az anya a terhesség időtartama alatt legalább 5 hónap időtartamig egybefüggően külföldön tartózkodott -, hogy az anya 

  • a terhessége alatt legalább négy alkalommal;
  • koraszülés esetén legalább egyszer 

vegyen részt terhes gondozáson.

Az anyasági támogatás mértéke gyermekenként 

  • 64 125 forint, 
  • míg ikergyermek esetén 85 500 forint. 

Az anyasági támogatást a „Kérelem az anyasági támogatás megállapítására” nyomtatványon kell kérni a lakóhely szerinti megyei-, fővárosi kormányhivatalnál, vagy ha a munkahelyen működik családtámogatási kifizetőhely, akkor a kifizetőhelynél. 

Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy az anyasági támogatásra vonatkozó kérelmet a szülést követő 6 hónapon belül kell benyújtani!

 

SZÜLÉST KÖVETŐEN IGÉNYELHETŐ ELLÁTÁSOK

A szülést követően igénybe vehető ellátások két nagy csoportra oszthatók. Az egyik csoport a társadalombiztosítás keretében járó ellátásokat foglalja magában, a másik a családtámogatási ellátásokat.

Társadalombiztosítási ellátások

  • csecsemőgondozási díj,
  • gyermekgondozási díj.

Családtámogatási ellátások:

  • gyermekgondozási segély 
  • családi pótlék (azaz nevelési ellátás és iskoláztatási támogatás)

 

CSECSEMŐGONDOZÁSI DÍJ

Csecsemőgondozási díjra jogosult, aki a szülést megelőzően 2 éven belül 365 napon át biztosított volt, és

  • a biztosítás tartama alatt, vagy 
  • a biztosítás megszűnését követő 42 napon belül szül, vagy
  • a biztosítás megszűnését követően 42 napon túl baleseti táppénz folyósításának az ideje alatt vagy a folyósítás megszűnését követő 28 napon belül szül.

A csecsemőgondozási díj folyósításának ideje maximum 24 hét, azaz 168 nap.

A csecsemőgondozási díjnak nincs felső határa, a naptári napi alap, illetve a naptári napi jövedelem 70 %-a.

A csecsemőgondozási díjat is kérelmezni kell az alábbi 

  • „Nyilatkozat csecsemőgondozási díj megállapításához”, illetve
  • egyéni vállalkozó, őstermelő esetén az "Igénybejelentés táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj, baleseti táppénz igényléséhez” nyomtatványon.

A kérelmet, ha kifizetőhely működik a munkahelyen, akkor a kifizetőhelynél, egyéb esetben a lakóhely (székhely) szerint illetékes fővárosi-, megyei kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervénél kell benyújtani.

Ez esetben is figyelemmel kell lenni arra, hogy a csecsemőgondozási díj visszamenőleg legfeljebb 6 hónapra érvényesíthető, azaz az ellátást legkorábban az igénybejelentés napját megelőző 6. hónap első napjától lehet megállapítani.

 

GYERMEKGONDOZÁSI DÍJ

Gyermekgondozási díjra jogosult a szülő, ha 

  • a gyermeket saját háztartásában neveli és
  • a gyermekgondozási díj igénylését - a gyermeket szülő anya esetén a szülést - megelőzően 2 éven belül 365 napon át biztosított volt, 
  • az anya, valamint a csecsemőgondozási díjra jogosult személy, aki részére csecsemőgondozási díj került megállapításra és a biztosítási jogviszonya a csecsemőgondozási díjra való jogosultságának időtartama alatt megszűnt, feltéve hogy a csecsemőgondozási díjra való jogosultsága a biztosítási jogviszonyának fennállása alatt keletkezett és a szülést megelőzően 2 éven belül 365 napon át biztosított volt.

A gyermekgondozási díj legkorábban a csecsemőgondozási díj, illetőleg az annak megfelelő időtartam lejártát követő naptól jár, legfeljebb a gyermek 2. életévének betöltéséig. Ikergyermekek esetén további 1 évig, azaz legfeljebb a gyermekek 3. életévének betöltéséig jár.

A gyermekgondozási díj a figyelembe vehető jövedelem naptári napi átlagának 70 százaléka azzal, hogy a gyed maximálisan megállapítható összege havonta legfeljebb a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 százaléka lehet, azaz 2015-ben maximum havi bruttó 147 000 forint.

A gyermekgondozási díjnak egy különleges formája az ún. diplomás gyermekgondozási díj. Ez a gyermekgondozási díj a gyermek születésének napjától a gyermek 1 éves koráig jár. A diplomás gyermekgondozási díj havi összege a képzéstől függően a minimálbér (2015-ben 105 000 forint), illetve a garantált bérminimum (2015-ben 122 000 forint) 70 %-a. (Megjegyzem, hogy más a gyermekgondozási díj mértéke, ha a felsőfokú képzésen tanuló hallgató rendelkezik olyan jövedelemmel, amely alapján gyermekgondozási díjat lehet megállapítani a részére.)

A gyermekgondozási díjat is kérelmezni kell az alábbi nyomtatványon:

  •  „Igénybejelentés gyermekgondozási díjra”, illetve
  • egyéni vállalkozó, őstermelő esetén az "Igénybejelentés táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj, baleseti táppénz igényléséhez”.

A kérelmet, ha kifizetőhely működik a munkahelyen, akkor a kifizetőhelynél, egyéb esetben a lakóhely (székhely) szerint illetékes fővárosi-, megyei kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervénél kell benyújtani. 

Ez az ellátás visszamenőleg legfeljebb 6 hónapra érvényesíthető. Az ellátást legkorábban az igénybejelentés napját megelőző 6. hónap első napjától lehet megállapítani.

 

GYERMEKGONDOZÁSI SEGÉLY

Biztosítástól független családtámogatási ellátás. Ha a szülő nem volt jogosult csecsemőgondozási díjra, akkor a szülést követően jogosult lehet erre az ellátásra. A gyermekgondozási segély 

  • a gyermek 3. életévének betöltéséig, illetve 
  • ikergyermekek esetén a tankötelessé válás évének végéig, 
  • tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek 10. életévének betöltéséig jár.

A gyermekgondozási segély havi összege gyermekenként 28 500 forint. 

A gyermekgondozási segély is akkor jár, ha arra vonatkozó kérelmet benyújtja a szülő, amely "Kérelem gyermekgondozási segély megállapítására" nyomtatványon történik. 

A kérelmet lakóhely szerint illetékes fővárosi-, megyei kormányhivatalhoz, illetve ha az igénylő munkahelyén működik családtámogatási kifizetőhely, akkor ehhez a kifizetőhelyhez kell benyújtani.

Ez az ellátás is igényelhető visszamenőleg, azonban ez esetben nem 6 hónapra, hanem csak 2 hónapra, azaz az igénybejelentés napját megelőző második hónap első napjáig lehet visszamenőleg kérni.

 

CSALÁDI PÓTLÉK

A gyermek nevelésével, iskoláztatásával járó költségekhez az állam havi rendszerességgel járó nevelési ellátást, majd iskoláztatási támogatást nyújt, amelyet összefoglalva családi pótléknak nevezünk. A családi pótlék sem automatikusan jár, azt is igényelni kell. 

A „Kérelem a családi pótlék megállapítására" elnevezésű nyomtatványt a lakóhely szerint illetékes fővárosi-, megyei kormányhivatalhoz, illetve ha az igénylő munkahelyén működik családtámogatási kifizetőhely, akkor a családtámogatási kifizetőhelyhez kell benyújtani.

A családi pótlék havi összege (2015-ben):

  • egygyermekes család esetén 12 200 forint,
  • egy gyermeket nevelő egyedülálló esetén 13 700 forint,
  • kétgyermekes család esetén gyermekenként 13 300 forint,
  • két gyermeket nevelő egyedülálló esetén gyermekenként 14 800 forint,
  • három- vagy többgyermekes család esetén gyermekenként 16 000 forint,
  • három vagy több gyermeket nevelő egyedülálló esetén gyermekenként 17 000 forint,
  • tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő család esetén 23 300 forint,
  • tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő egyedülálló esetén a tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek után 25 900 forint.

Ez az ellátás is igényelhető visszamenőleg 2 hónapra, azaz az igénybejelentés napját megelőző második hónap első napjáig lehet visszamenőleg kérni.