58-AS BEVALLÁS

Kérdés

T. Szakértő ! Segitségét szeretném kérni, 2012-re Ny lett beadva 58-as helyett munkacviszonyos ev-nek , szeretném kérdezni ,hogy akkor most 2012-re visszamenőleg 12 hónapra adjak be 0-as 58-t? Valamint KATA -s ev-nek havi bevallása nincsen ? Majd KATA éves bevallásában valja be a járulékokat ugy mint az eva-sok , csak fizetnie kell havonta , bevallás egyszer következő év elején ? Köszönettel

Válasz

Az Ön első kérdésére, azaz „2012-re Ny lett beadva 58-as, akkor most 2012-re visszamenőleg 12 hónapra adjak be 0-as 58-t”, az alábbi választ adom:
A Nemzeti Adóhivatal (http://www.nav.gov.hu/data/cms215494/1258.pdf) tájékoztatásában olvasható, hogy a 1258 bevallásával egyenértékű, ha az „NY” elektronikus űrlapon – a bevallási határidőn belül – nyilatkozott arról, hogy a 1258-as bevallására határidőn belül azért nem került sor, mert adókötelezettség nem keletkezett.
Ez a nyilatkozat nem alkalmazható a soron kívüli bevallási kötelezettségre (azaz az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 31 § (6) bekezdésében foglaltakra) 
Mindezek alapján, ha Ön az „NY” bevallásban nyilatkozott arról, hogy a 1258-as bevallására határidőn belül azért nem került sor, mert adókötelezettség nem keletkezett, akkor nem kell visszamenőleg nullás bevallást benyújtani.
A második kérdésre, azaz a”KATA -s ev-nek havi bevallása nincsen? Majd KATA éves bevallásában valja be a járulékokat ugy mint az eva-sok , csak fizetnie kell havonta , bevallás egyszer következő év elején?” az alábbiakat válaszolom:
A kisadózó vállalkozás lényege az egyszerűsítés mind a bevallás, mind a bérszámfejtés vonatkozásában. Mindezek alapján éves bevallást kell benyújtani, azaz
„ A kisadózó vállalkozás az adóévet követő év február 25-ig az állami adóhatóság által rendszeresített, papír alapon vagy elektronikus úton benyújtott nyomtatványon nyilatkozatot tesz az adóévben adóalanyként megszerzett bevételéről. Ha az adóalanyiság év közben szűnik meg, a nyilatkozatot a megszűnést követő 30 napon belül kell megtenni.”
A tételes adó megfizetésére a következők vonatkoznak:
A kisadózó vállalkozások tételes adóját a kisadózó vállalkozás a tárgyhónapot követő hónap 12. napjáig megfizeti. Amennyiben a kisadózó vállalkozás több kisadózót jelent be, a tételes adót minden személy után külön-külön kell megfizetni.
A tételes adót nem kell a tárgyhónapot követő hónap 12. napjáig megfizeti, ha a kisadózó
- táppénzben, baleseti táppénzben, terhességi-gyerekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban vagy ápolási díjban részesül,
- katonai szolgálatot teljesítő önkéntes tartalékos katona,
- fogvatartott,
- egyéni vállalkozói tevékenységét szüneteltette,
és a fenti időtartam alatt nem végzett munkát.