Zuhair Murad és viselhető alkotásai

2023-01-31
Ismerjük meg azt a tehetséges Tervezőt, aki a legújabb Haute Couture kollekciójával felrobbantotta a divatvilágot. Az álom öltözetek, most valósággá válnak...

Az elmúlt napokban hangos volt a sajtó Zuhair Murad 2023-as tavaszi/nyári kollekciójától. Több ismerősöm is posztolt erről, és valahogy mindenhol szembejöttek velem ezek a mesés alkotások. Nem volt kérdés számomra, hogy megismertessem Veletek a Murad életérzést, ami egyszerre modern, de mégis múltidéző, és egyértelműen magával ragadó látványt mutat. Ezen a borongós, hideg téli napon úgy döntöttem feldobom a napunkat, és egy képzeletbeli nyári estélyre invitállak Benneteket, tartsatok Zuhair Muraddal, és a legújabb bámulatos kollekciójával...

Számtalan tervező választja kollekciói kialakításánál az Haute Couture öltözeteket. Ezeket a darabokokat kézzel készítik, nemes kivitelezésű ruhák, amelyek igazi egyedi remekművek. Elengedhetetlen a méregdrága alapanyag, vagy az extra díszítésvilág. Általában ezeket az időigényes Couture darabokat csak rendelésre alkotják meg a vevők számára, a lehető legnagyobb szaktekintéllyel.

Ismerjük meg Zuhair Murad tervezőt, és legújabb kollekcióját, melyek minden nő szívét megdobogtatják, mert a Murad ruha viselője igazi királynőnek érezheti magát, és nem csak az ünnepek alkalmával...


A Tervező alkot

A libanoni származású tervező 1971 nyarán látta meg a napvilágot Bejrútban. Édesanyja elmondása szerint, fia már 3 évesen nem engedte el a ceruzákat, egyfolytában rajzolgatott, 10 éves korára már divatillusztrációkat készített. Felnézett az előző évszázad nagy múltú divatházaira, és példaképének tekintette azok tervezőit. Dior, Balenciaga, Balmain, és Schiaparelli munkássága, Murad számára a legnagyobbak, gyakran merített ihletett ezen alkotók kollekcióiból. Természetesen pályaválasztása egyértelmű volt, ahogyan az is, hogy a középiskola befejeztével Párizs felé vette az irányt, ahol tanulmányait folytatta.


Pasztell álom

1997-ben nyitotta meg első üzletét Bejrútban, ahol egy privát vendégkört alakított ki magának, de az 1999-es debütálása során, amikor első kollekciója került bemutatásra, nem maradt el a várva várt siker. A római fashion week divateseményén, számtalan közismert ember is felfigyelt Murad tehetségére, és magával ragadó ruhakölteményeire.

A sikerek sorozata következet ezután, és újabb üzletei nyíltak a tervezőnek, Bejrút után Párizsban majd Milánóban terjeszkedett.

A nemzetközi médiában való számtalan elismerésnek hála Murad egyre nagyobb lendületet kapott.

2001-től Haute Couture kollekciót mutatta be, amiben a mai napig is rejlik legfőbb sikere. Káprázatos ruháit, a kifinomultság, nőiesség és a légiesség jellemzi. Lágy esésű könnyed áttetsző anyagok, csipkeborítás, merész kivágások, csodás színárnyalatok, csillogás és tengernyi díszítések jellemzik Couture darabjait.

2005-ben a növekvő igénynek megfelelően, Couture kollekciók mellett kiterjesztette ready-to-wear ruháit is, amit sorozatgyártásban készítettek, és a szélesebb vevőkör számára is elérhetővé váltak.


Tompa és vibráló hatás

2007-ben Párizsban nyitja meg divatháza kapuit, de 2012-ben Bejrút szívébe költözteti 11 emeletes divatházát.

Murad tervezi, hogy vállalkozását továbbra is bővítse a kiegészítők, kozmetikumok, fehérneműk, és a lakberendezés irányába.

A Tervező elfoglaltsága ellenére, sokat utazik, mert a különböző országok, kultúrák inspirálják Őt a legjobban. Rendszeresen látogatja a helyi nevezetességeket, múzeumokat, és folyamatosan vizsgálja a különböző etnikumok közti hasonlóságokat és eltéréseket az öltözködésben.

A Chambre Syndicale de La Haute Couture társaság meghívott tagjaként is szerepel, ami szintén óriási elismerésnek számít egy Couture tervező számára.

Zuhair Murad ünnepelt Tervezője a díjátadó gáláknak, a vörös szőnyeges megjelenésnél, filmfesztiválok alkalmával rendszeresen öltözteti a sztárokat, akik rajonganak Murad stílusáért...ahogy Én is, és ezt idén sem teszem másképp...sőt! Minden évben megerősít abban, hogy az öltözéktervezés igazi művészet, és mi a legcsodálatosabb benne? Hogy ez a fajta művészet, viselhető!


Drámai hatás


cikket írta:
Zámbó Vörös Viktória, divatstílus szakértő


Ha érdekel a divat, és stílusosan szeretnél öltözködni, az alábbi képzéseket ajánljuk figyelmedbe:

Divat- és öltözködési stílustanácsadó online képzés >>>

Stylist, divat és stílus E-képzés >>>