Sablonok és egyedi megoldások

2022-07-04
Leendő web- és frontendfejlesztőknek szánt mai írásunk témja: web design sablonok, egyedileg épített web design, egyedi fejlesztésű weboldalak.

Írásainkat olyan, az informatika iránt érdeklődőknek szánjuk, akik egyelőre még szinte semmit vagy csak nagyon keveset tudnak az IT, weboldal készítés, internet, hálózatok, programozás, stb. világáról. Az általunk használt kifejezések és magyarázatok a nem szakmabelieknek szólnak. Cserébe közérthetően szeretnénk bemutatni az informatika különböző területeit és fogalmait.

***

Képzőintézményként sokszor kapunk olyan kérdéseket a webfejlesztés gondolatával kacérkodó érdeklődőktől, amelyek arra irányulnak, hogy tanfolyamaink elvégzésével milyen típusú és milyen színvonalú weboldalakat lesznek képesek létrehozni. Teljesen érthető és jogos kérdés. Egyrészt ez vezetett ezen cikk megszületéséhez.

A másik fő indíttatásunk azt volt, hogy határozottan cáfoljuk azt az itt-ott felvetődő laikus véleményt miszerint “lehet, hogy webfejlesztőkre hamarosan nem is lesz szükség, hisz manapság már megszámlálhatatlan kész sablon van”.

A fentieken felbuzdulva úgy gondoltuk, hogy jelen írásunkban ismét egy kis fogalomtisztázás következik.

Körbejárjuk a weboldalkészítés bizonyos alapfogalmait:

  • Web design sablonok
  • Egyedileg épített web design
  • Egyedi fejlesztésű weboldalak


Web design sablonok

A sablon szó elsősorban olyan - előre létrehozott - látvány és a látványért felelős technikai elemek összességét jelenti, amelyeket a sablon gazdája azzal a céllal készített, hogy erre a sablonra alapozva új weboldalakat hozhassunk létre anélkül, hogy az elrendezést és látványt az alapoktól fel kellene építenünk.

Vagyis a sablon egy új weboldal elrendezésének és design-jának létrehozásában hivatott segítséget adni, de ennek nincs köze a weboldal fejlesztéséhez és funkcióihoz.

Noha ezzel már meg is cáfoltuk a fenti véleményt, nem elégszünk meg ezzel, hanem egy kicsit körbe is járjuk a kérdést.


Sablonon alapuló weboldalak

Ahogy a neve is mutatja, itt előre, mások által megtervezett és kialakított, kész sablonokból választva dolgozunk és hozzuk létre a weboldalt. A felhasználónak tetsző sablon kiválasztása után következik a testreszabás, tartalomfeltöltés. A folyamat során - adott keretek között - módosíthatjuk a sablon színpalettáját, pl. saját céges logót és képeket tölthetünk fel.

Maga a sablon nyilvánvalóan adott paraméterekkel születik meg, így csak ezen adott paraméterekkel tudunk dolgozni - annak minden előnyével és hátrányával.

Előny, hogy a sablon kész, már meg van építve, így viszonylag gyorsan beállíthatóak / feltölthetőek a számunkra szükséges változtatások és tartalmi elemek. Szintén előnyként említhető, hogy a sablonok többnyire olcsón megvásárolhatóak (a weboldal hosszútávú fenntarthatóságról most nem beszélünk.) A sablonok látvány szempontjából többnyire igen tetszetősek, vagyis kifejezetten szép, gusztusos weboldalakat lehet létrehozni sablon alapján.

Fontos tudni, hogy egy sablont akkor lehet csak praktikusan használni, ha az elképzelésünk struktúrája és a feltöltendő tartalom mennyisége szinte 100%-ban megegyezik a sablon által biztosított felépítéssel. Ez persze rendkívül ritkán történik meg, ezért a sablonok használata már ebből a szempontból is problémás.

Az, hogy mindezt milyen platformon végezzük, egy másik kérdés.Az alábbi lehetőségeink vannak:

  • weboldal készítő alkalmazások (pl. Wix), ahol a sablonon alapuló, itt létrehozott weboldalt futtathatjuk is (nem is vihetnénk el másik szolgáltatóhoz az itt felépített weboldalt akkor sem, ha szeretnénk)
  • ún. CMS-ek (Content Management System) - vagyis tartalomkezelő rendszerek (pl. Wordpress, Joomla).
  • egyéb weboldal készítő szoftverek
  • …és persze az egyedi fejlesztésű megoldások

A felsorolás csak ízelítő volt, amellyel a weboldalkészítő rendszerek kérdéskörét érintenénk. Azonban ez önmagában is hatalmas téma, ezért ezekre egy másik posztban térünk ki.


Sablonok hátrányai

Ne felejtsük el, hogy a “sablonságból” adódóan ezen weboldalak nem rugalmasak, nem adnak mozgásteret egyedi megoldásokra, egyedi elgondolások megvalósítására és egyedi igények kielégítésére. A korlátok miatt a testreszabás nagyon limitált. Azzal kell dolgozni, ami van. Ha olyan látványelemre vagy elrendezésre lenne szükségünk, amely a sablonban nem megtalálható, akkor bizony bajban leszünk.

Szót kell ejtenünk a kód minőségéről is. Gyakran előforduló probléma, hogy sajnos akadnak olyan sablonok, amelyek forráskódja nem megfelelő és/vagy elavult. Ez negatív hatással lehet számos dologra, mint például a keresőoptimalizálásra (SEO), oldal sebességére.
Ezen jelenség oka, hogy a sablon készítőjének elsődleges célja, hogy látványos sablont hozzon létre - mivel a sablont a látvány “adja el”. Abból van bevétele, ha ugyanazt a sablont akár több százszor is eladja. Emiatt viszont nem feltétlenül törődik azzal, hogy a sablon kódja modern, tiszta és professzionális legyen.

Alapvetően akkor lehet jó választás egy sablonon alapuló weboldal, ha fontos a létrehozás gyorsasága, nincsenek különösebb egyedi igények, illetve a projekt jellegébe belefér, hogy számos helyen kompromisszumot kell kötni.


Egyedileg épített web design

Az egyedi web design konkrét célra, adott megrendelő konkrét igényeire készül. Az így felépített web design minden olyan látványelemet tartalmaz, amelyre szükség van. Ami még ennél is fontosabb, hogy nem tartalmaz sok olyan felesleges elemet és forráskódot, amely ugyan nem látható a honlap látogatói számára, de a honlap működését, sebességét, megtalálhatóságát negatívan befolyásolja.

Az eredeti kérdésre visszautalva: A Frontend fejlesztő képzésen azt a technikai tudást adjuk át hallgatóinknak, amellyel egyedileg épített honlapot lesznek képesek létrehozni.

Ismét hangsúlyozzuk, hogy eddig még csak a látványról volt szó, nem pedig a honlap funkcionalitásáról.
Azonban ne keverjük össze az egyedi design-t és annak megépítését célzó frontend fejlesztést a webfejlesztéssel és programozással! Itt érkezünk el az egyedi webfejlesztés témájához.


Egyedi fejlesztésű weboldalak

Egyedi fejlesztéssel olyan weboldalakat, rendszereket, webes alkalmazásokat lehet létrehozni, amelyek teljes mértékben a megrendelő egyéni igényeihez van igazítva nem csak látványában, hanem funkcionalitásában is.

Egy egyedi fejlesztésű oldal megalkotása mindig azzal kezdődik, hogy a projekten dolgozó szakember beszélgetések, egyeztetések és többnyire hosszas elemzések során felméri, hogy ténylegesen és konkrétan mire van szüksége az adott megrendelőnek / vállalkozásnak, és ezen információk alapján tervezi meg a látványt, a folyamatokat, felhasználói élményt, funkciókat, úgy, hogy az eredmény egy valóban jól használható, testreszabott “célszerszám” legyen.

Az ilyen weboldalak előnye, hogy rugalmasak és a későbbiekben továbbfejleszthetőek, gyakorlatilag korlátok nélkül lehet új funkciókat hozzáépíteni - persze csak akkor, ha logikailag nincs akadálya.

Röviden: az egyedi fejlesztéssel készült oldalakra jellemző a minőség, professzionális arculat és a jól használhatóság.

Testreszabott weboldalakat csak szakemberek tudnak létrehozni. Míg sablonon alapuló és kész funkciókkal rendelkező weboldalak - ha az ember rászánja az időt, hogy alaposan utánajárjon és kísérletezgessen - akár autodidakta módon is létrehozhatók; az egyedi fejlesztéshez szükséges szaktudást viszont célzott képzésben való részvétel nélkül szinte lehetetlen elsajátítani. Ezen tudás megszerzésében segít Webfejlesztő és Frontend fejlesztő képzésünk.


A különbőző web-/frontendfejlesztő képzéseken résztvevők professzionális weboldalak készítéséhez szükséges tudást szereznek. A képzéseket sikeresen elvégzők - bár kezdőként nyilván még az út elején, de - mindenképpen a profizmus útján állnak. A félreértések tisztázása végett fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy ezen kézéseken nem az “összekattintós” módszerrel tőrténő weboldalkészítést tanulod, hanem professzionális, egyedi lehetőségeket lehetővé tevő megközelítést és technikai kivitelezési módokat.


***

Ha szívesen megtanulnád a professzionális weboldalkészítés alapjait vagy már a haladóbb szint tudásanyaga érdekel, alábbi kínálatunkból válogatva biztosan találsz jelenlegi tudásodnak és érdeklődésednek megfelelő képzést:
Webszerkesztés alapjai
Webfejlesztő
Junior frontend fejlesztő
Junior Java backend fejlesztő

Szeretettel várunk.