Kreditpont gyűjtés

2021-03-18
Mire számíthatok a mérlegképes könyvelő végzettség megszerzése után?

Ha már könyvelőként végeztél, ebben a szakmában dolgozol, akkor nem újdonság a kredit pontok gyűjtésének szükségessége, a rendszeres továbbképzés. Ha azonban még csak most iratkozol be mérlegképes könyvelői képzésre, most tervezed a pályafutásod első lépéseit, akkor jó, ha erre a kihívásra is felkészülsz? Miről is lesz szó? Ebben az írásunkban összefoglaljuk a könyvelői kreditpontgyűjtés általános szabályait, aktualitásait.


A könyvelői végzettség megszerzése után kormányrendeletben meghatározottak szerint kötelezik a pénzügyi terület szakembereit rendszeres továbbképzésre. Ez egyik oldalról tekinthető tehernek, szigorú elvárásnak. Másik oldalról azonban az elhivatott szakemberek, munkájukra igényes dolgozók számára létszükséglet, izgalmas és nagyon fontos tartozéka a szakmának. Nézzük is meg, körülbelül mire számíthatsz a „lifelong learning”, a rendeleteknek való megfelelés és a munkahelyeden, vállalkozásod felelősségteljes menedzselése során.


16 kreditpont/év

A kreditpontos kötelező továbbképzésről szóló jogszabály 20012 decemberében jelent meg a 93/2002. (V.5.) kormányrendelet módosításával. Ennek megfelelően egy továbbképzési évben (január 1-től december 31-ig) a regisztrált mérlegképes könyvelőknek legalább 16 kreditpontot kell összegyűjteniük. Na és ez sok vagy kevés?

Nehéz, vagy egyszerű? Mivel a kreditpontok összegyűjtése többféleképpen is lehetséges, ezért minden szakember kiválaszthatja a számára legideálisabb metódust, intézményt, képzési formát.

Ez a Pallasnál, a Pallason keresztül is remekül működik, kétféle módon is:

  • E-learning keretében, ahol otthonról kényelmesen videók megnézésével lehet megszerezni a szükséges kreditpontokat
  • Előadótermi konferenciákon történő részvétellel, a Pallas minden évben kb 40 helyszínen szervez 55-60 előadást.


Ezt azért jó előre tudnod, mert ha nálunk végzel, akkor a későbbiekben a továbbképzési pontokat is begyűjtheted egy helyen.


Milyen képzési formákban szerezhetsz pontokat?


Alapvetően háromféle „módszerrel” juthatsz hozzá az áhított 16 kreditponthoz. Az egyik leegyszerűbb és legpraktikusabb a szakmai szervezeti tagság (max. 2 pontért) és a minősített szakmai kiadvány megvásárlása (újabb max. 2 pontért). Vagyis (sajnos, vagy sem) nem járható az az út, hogy karácsony előtt berendelsz 8 db szakmai tudástár kiadványt, bár nyilvánvalóan ez meg sem fordult a fejedben!

Azonban 4 pontot a szakmai szervezetben az adott évben eltöltött legalább 3 hónapos tagságoddal és egy praktikus tudástár, friss kiadvány megvásárlásával már be is zsebelhetsz. Egyébként ezek az évről-évre frissülő gyakorlati és napi szintű munkavégzéshez szükséges gyűjtemények jó szolgálatot tehetnek, különösen a kezdő könyvelőknek, adótanácsadóknak. A szakmai szervezet kapcsán jóváírható kreditpont pedig a szervezet bejelentése alapján számítható be az adott éves teljesítményedbe.


Komplex megoldást keresel?


A kiadványok szempontjából is érdemes már jobban körülnézned az oldalunkon, mert kétféle (alap és profi) változatban is elérhető nálunk az online szolgáltatáscsomag: a Naprakész Tudástár Könyvelőknek”, melyben a legnívósabb és legfrissebb kiadványok is elérhetők. Az egész éves előfizetés ugyanakkor a szakmai híreket, cikkeket, jogtárat, jogszabály értelmezéseket, korlátlan videótár hozzáférést is tartalmazhat! És ami jó hír, hogy a csomagban már benne foglaltatik a előadótermi, vagy e-learning képzésen való részvétel lehetősége is. A képzés a mérlegképes könyvelők esetében 16 (és kész is vagy!), az adótanácsadóknak 10 pontot ér.

Akár két év kreditpontjait is letudhatod egyszerre, ha a profi csomagban fellelhető 32 db kreditpontot jelentő korlátlan számú képzés (e-learning, vagy tantermi egyaránt) és szintén korlátlan videótár hozzáférést is megvásárolhatod. Különböző értékű kuponokra is szert tehetsz a szakmai csomag megvásárlásával, amit egyéb képzéseinken is felhasználhatsz. Természetesen mindkét csomagban hivatalos tanúsítványt állítunk ki részedre.