Készülj fel az állásinterjúra ezzel a 4 módszerrel!

2022-03-02
Hosszú idő után visszacsöppeni az állásinterjúkba nem kellemes. Akár karrier váltás, akár gyermekvállalás miatt estünk ki a munka forgatagából, érdemes egy kis előzetes felkészüléssel gyakorolni a beszélgetésre. Nézzük is, hogyan hozhatod formába magad!

Hosszú idő után visszacsöppeni az állásinterjúkba nem kellemes. Akár karrier váltás, akár gyermekvállalás miatt estünk ki a munka forgatagából, érdemes egy kis előzetes felkészüléssel gyakorolni a beszélgetésre. Nézzük is, hogyan hozhatod formába magad!


Válaszolj előzetesen a gyakori kérdésekre!

A legtöbb interjú során vannak bizonyos kérdések, amiket mindig feltesz a HR-es. A meghallgatás előtt érdemes ezekre részletesen rákészülni. Fontos, hogy ne úgy álljunk hozzá, hogy: „jó, majd a kocsiban átfutom a válaszaimat a kérdésekre”, hanem tényleg felkészülten menjünk az interjúra.

Ez nemcsak amiatt fontos, mert így sokkal könnyebben fogsz tudni válaszolni. Hanem azért is, mert ad egy kisebb nyugalmat is a felkészültség. Erre az állapotra pedig könnyen lehet, hogy szükséged lesz. Ugyanis az általános kérések mellett az interjúztatók feltehetnek olyan kérdéseket is, amik megpróbáltatás elé állítanak téged.

Ha a beszélgetésen már az általánosabb kérdések is megizzasztottak téged, akkor ezek a nem megszokott kérdések teljesen kibillenthetnek téged az egyensúlyodból.A leggyakoribb állásinterjúkérdések, amikből előre érdemes felkészülni:

  • Meséljen magáról!

  • Miért Önt kellene választanunk erre a pozícióra?

  • Miért szeretne ennél a cégnél dolgozni?

  • Tud említeni egy olyan alkalmat, amikor hibázott?

  • Miért bocsátották el az előző munkahelyéről?

  • Mi az oka annak, hogy másik szakmára váltott?

  • Mik az elvárásai az új munkahelyével kapcsolatban?

  • Hol látja magát 5 év múlva?

  • Mi a fizetési igénye?

  • Mi az oka annak, hogy hosszú idő telt el két munkahely között az életrajzában?


További kérdéseket találhatsz Amit minden munkavállalónak tudnia kell E-képzésünk tananyagában.

Arra felhívjuk a figyelmet, hogy a kérdésekből való felkészülés előtt órákra érdemes időzíteni a cégről való tájékozódást. Természetesen ezzel nem az a cél, hogy az ismereteink tudatában megszépítsük a válaszokat. Viszont a cégről szerzett tudás adhat egy támpontot arról, hogy milyen tulajdonságainkat érdemes kiemelnünk az interjún.


Játszd el az interjú szituációt egy családtagoddal vagy kedves ismerősöddel!

Egy állásinterjú az esetek túlnyomórészében stresszes, aminek könnyen lehet az az eredménye, hogy nem a legjobb oldalunkat mutatjuk meg. Hiszen, ha nem tiszta a fejünk, akkor sokkal kevesebb kapacitásunk van arra, hogy kontroláljuk a viselkedésünket. Így a feszültséget érdemes már előzetesen is csökkenteni. Erre tökéletes módszer, ha valakit megkérsz arra, hogy imitáljon neked egy állásinterjú szituációt.

Ugyan igaz, hogy ez a gyakorlás nem fog pontosan ugyanarra a stresszhelyzetre megedzeni téged. De a gyakorlás segíthet téged abban, hogy éles helyzetben már egy kicsivel több ráérzéssel tudj válaszolni a HR-esek kérdéseire.Gondold végig, hogy milyen készségű embert keres a cég

Mint ahogy azt már feljebb említettük, nem érdemes szépíteni a valóságon: később úgyis kiderül a füllentés a feletteseid számára, te pedig egy hozzád nem illő munkahelyen fogod találni magad. Ám az soha nem árt, ha tudjuk, milyen meglévő tulajdonságainkat érdemes kiemelni az interjún.Készülj fel pár régi munkahelyi szituáció elmesélésére

A HR-esek szeretnek olyan kérdéseket feltenni, amiből kiderül az, hogy milyen módon viselkednél egy bizonyos helyzetben. Ez lehet egyenes kérdés is, amiben nyíltan rákérdeznek arra, hogy milyen módon cselekednél.

Ám rejtett módon is megvizsgálhatják, hogy alkalmas vagy-e egyes problémák megoldására. Egyik előző cikkünkben szó van a stresszinterjúk jelenségéről. Az ilyen beszélgetések kereteiben direkt feszült környezetet teremtenek számodra az állásinterjún.

Ez csupán HR-es szeszély, vagy valóban indokolt lehet ilyen helyzetbe hozni a munkára jelentkezőket? Olvasd el szakértőnk Repka Ágnes írását Karierr Központunkban, és tudd meg magad a választ erre a sűrűn előforduló kérdésre.