Fejleszd a memóriád természetesen - 2. rész

2022-03-07
Íme az előző cikk folytatása, ahol még több memóriajavító módszert ismerhetsz meg!

Mindannyiunkkal előfordul, hogy néha elfelejtünk egy időpontot vagy évfordulót. Ilyenkor kapunk a fejünkhöz, hogy a memóriánk már nem a régi. Bár ez egyébként teljesen normális jelenség, a rossz memória tudata mégis frusztráló lehet. A genetikai problémákon kívül kutatások bebizonyították, hogy az étrend és életmód nagy hatással van az emlékezetre is. Íme az előző cikk folytatása, ahol még több memóriajavító módszert ismerhetsz meg!


  1. Teszteld a D-vitamin szinted

A D-vitamin fontos tápanyag, amely létfontosságú szerepet játszik a szervezetben. A D-vitamin alacsony szintje rengeteg egészségügyi problémához köthető, beleértve a kognitív funkciók csökkenését is.

Egy tanulmány 318 idősebb felnőttet követett 5 éven keresztül és azt találta, hogy azok, akiknek a vérében a D-vitamin szintje 20 nanogramm/ ml alatt volt, gyorsabban veszítették el emlékezetüket és kognitív képességeiket, mint a normál D-vitamin szinttel rendelkezők. Konzultálj orvosoddal, hogy szükséges e D-vitamin kiegészítés, sok múlhat ezen.
  1. Edz többet

A testmozgás fontos az általános lelki és testi egészséghez, de a memória szempontjából sem elhanyagolható. Kutatások kimutatták, hogy a testmozgás jótékony hatással van az agyra és javíthatja memóriát minden korosztályban, a gyermekektől egészen az idősebb korosztályig.

Például egy 144 fős, 29 és 93 év közötti személyek bevonásával végzett kutatás bebizonyította, hogy egyetlen 15 perces mérsékelt testmozgás javítja a kognitív teljesítményt és a memóriát is. A testmozgás fokozhatja a neuroprotektív fehérjék szekrécióját és javíthatja a neuronok fejlődését, ami nagy hasznodra lehet, ha tanulni szeretnél valami újat.
  1. Étkezz helyesen a memóriáért

Az antioxidánsok mérsékelik a gyulladást a szervezetben azáltal, hogy csökkentik a szabad gyökök által okozott oxidatív stresszt. (Az antioxidánsokat a gyümölcsökben és zöldségekben találod.) Egy közelmúltban végzett tanulmány több mint 31 000 ember bevonásával végzett áttekintés szerint azoknál, akik több gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak, kisebb volt a kognitív hanyatlás és a demencia kockázata is. Csak úgy mint az előző tippek, ez is nagy hatással lesz az általános egészségi állapotodra, szerintünk nagyon megéri !


  1. Csökkentesd a finomított szénhidrátokat

A nagy mennyiségű finomított szénhidrát, például sütemények, gabonapelyhek, a fehér kenyér és rizs fogyasztása károsíthatja a memóriát. Ezeknek az élelmiszereknek magas a glikémiás indexe, ami azt jelenti, hogy a szervezet gyorsan megemészti ezeket, ami a vércukorszint emelkedéséhez vezet.

Tanulmányok kimutatták, hogy a finomított szénhidrátokban gazdag nyugati étrend demenciával, kognitív hanyatlással és csökkent kognitív funkciókkal jár együtt. Arra is fény derült, hogy azok a felnőttek, akik szénhidrátban gazdag, gyorsan felszívódó ételeket reggeliztek, mint amilyen a gabonapehely és kenyér, gyengébb kognitív funkciókkal rendelkeztek mint azok, akik ritkábban fogyasztották ezeket az ételeket. Már meg is van a megoldás: egy szeret kenyér helyett válassz inkább egy gyümölcsöt, és máris tettél valamit a memóriádért.

További természetes módszer lehet még a memóriád javítására a kurkuma gyökeréből készült étrendkiegészítő, a kurkumin. Ez a vegyület csökkenti az agy oxidatív károsodását és az amiloid plakkok mennyiségét is.

Szerencsére a kakaó is nagyon jó hatással van az agyra, serkenti a neuronok és erek növekedését, fokozza a véráramlást ezzel javítja a memóriát. Válassz legalább 70% vagy afeletti kakaótartalmú csokoládét és máris közelebb kerülsz a penge memóriához. A lényeg hogy számos szórakoztató, egyszerű, ráadásul finom módszer létezik a memória fejlesztésére, amit felhasználhatsz egy új szakma megtanulásakor is.