Fejleszd a memóriád természetesen

2021-03-01
Étrend és életmód nagy hatással van az emlékezetre is. Íme 4, bizonyítékon alapuló módszer a memória természetes javítására.

Mindannyiunkkal előfordul, hogy néha elfelejtünk egy időpontot vagy évfordulót. Ilyenkor kapunk a fejünkhöz, hogy a memóriánk már nem a régi. Bár ez egyébként teljesen normális jelenség, a rossz memória tudata mégis frusztráló lehet. A genetikai problémákon kívül kutatások bebizonyították, hogy az étrend és életmód nagy hatással van az emlékezetre is. Íme 4, bizonyítékon alapuló módszer a memória természetes javítására.


  1. Egyél kevesebb hozzáadott cukrot

Sokat hallunk a hozzáadott cukrok káros hatásairól és a rossz hír az, hogy komoly okozója lehet a kognitív hanyatlásnak is. Kutatások kimutatták, hogy a cukorban gazdag étrend ronthatja a memóriát és csökkenti az agy térfogatát, különösen az agy azon területén, amely a rövid távú memóriát hivatott tárolni.

Például egy több mint 4000 személy bevonásával készült tanulmány azt találta, hogy azok, akik nagyobb mértékben fogyasztanak cukros italokat, azok alacsonyabb agytérfogattal és gyengébb memóriával rendelkeznek, mint azok, akik kevesebb cukrot fogyasztanak. A cukorfogyasztás csökkentése egyébként nem csak a memóriát javítja, hanem az általános egészségi állapotra is remek hatással van.


  1. Vezesd be az Omega-3-at

A halolaj gazdag Omega-3 zsírsavakban, amely fontos az általános egészség szempontjából és lassítja a szellemi hanyatlást is. Számos kutatás bebizonyította, hogy a hal-és halolaj kiegészítők fogyasztása javíthatja a memóriát.

Egy tanulmány kimutatta, hogy amikor a memóriavesztés enyhe tüneteit mutató felnőttek elkezdtek Omega-3 étrendkiegészítőt szedni, javult az epizodikus memóriájuk. Itt az ideje beruházni egy jobb fajta táplálékkiegészítőre, vagy előkeríteni a mennyei halas recepteket.


  1. Aludj eleget

Az alváshiány szoros összefüggésbe hozható a rossz memóriával. Az alvás fontos szerepet játszik a memória konszolidációjában, egy olyan folyamatban, amelyben a rövid távú emlékek megerősödnek és hosszú távú emlékké alakulnak.

Egy tanulmány szerint az éjszakai műszakban dolgozó nővérek több matematikai hibát követtek el és 68%-uk alacsonyabb pontszámot ért el a memóriateszteken, mint a nappali műszakban dolgozó ápolók. Az egészségügyi szakértők azt javasolják, hogy a felnőttek hét-kilenc órát aludjanak minden éjszaka az optimális egészség érdekében. Ha elegendő időt adsz magadnak az alvásra, a memóriád élesebben működik majd.


  1. Csökkentsd az alkoholt

A túlzottan sok alkoholos ital fogyasztása számos szempontból káros lehet az egészségre és negatívan befolyásolja a memóriát. A mértéktelen ivás 0,08 gramm/ml-re vagy magasabbra emeli a véralkohol szintet, ami igen rossz hatással van a szervezetre.

Tanulmányok kimutatták, hogy a magas véralkoholszint megváltoztatja az agyat és memóriazavarokhoz vezet. Egy 155 főiskolai pályakezdő részvételével végzett tanulmány azt találta, hogy azoknak a diákoknak, akik hat vagy több egység alkoholt fogyasztottak egy este alatt, hetente vagy akár havonta, komoly nehézségekbe ütköztek az azonnali és késleltetett memória-felidézés tesztjein.

Mondanunk sem kell, hogy azok a tanulók, akik nem rúgtak be heti vagy havi rendszerességgel, sokkal jobban teljesítettek. Az alkohol igen káros, neurotoxikus hatást fejt ki az agyra. A mértéktelen ivás ismétlődő epizódjai károsítják a hippocampust, az agy azon részét, amely a memória egészségéért felelős. Bár időnként egy-két pohár teljesen egészséges, a túlzott vedelés és a rendszeres részegség kifejezetten árt a memóriának, a többi szervről nem is beszélve.

Egy biztos, a fent felsorolt természetes módszerek hatalmas javulást képesek tenni a memóriára, ha legalább párat következetesen betartasz. A legjobb az, hogyha a fenti életmódváltások legalább egyikét követed, az az életed más területén is jó hatással lesz. Kezdd a tanulást penge memóriával, jelentkezz hozzánk és valósítsd meg az álmaidat.