Ezt csinálja a gyakorlatban egy fotográfus

2021-09-27
Mit csinál egy fotográfus és milyen készségek kellenek ahhoz, hogy valakiből fotográfus lehessen?

Az internet elterjedésével és fejlődésével egyre nagyobb szükség lett fotográfusokra. Hiszen megnövekedett azon platformok száma, ahová vizuális szemléltetés szükséges. Rengetegen választják ma már ezt a szakmát. Ebben a cikkben elolvashatod, hogy mit csinál egy fotográfus a gyakorlatban.


Mit csinál egy fotográfus?

A fotográfus specializálódásától függően különböző eseményeket, modelleket vagy termékeket örökít meg a kamerájával. Mindezt úgy teszi, hogy a fotózás célját megfelelően emelje ki vizuális eszközök segítségével – például retusálással, különböző fényszögekkel, vagy a fotózás hangulatának a kiválasztásával.


Milyen területekre specializálódhat egy fotográfus?

Kereskedelmi, céges fotózás: a kereskedelmi célú fotózásokat vállalatok, marketing ügynökségek és kisebb vállalkozások is igénybe veszik. Ezen a területen a fotózások célja az, hogy a termékről készült fotó kiegészítse a rászabott marketing kampányt. A kereskedelmi fotózáson belül is tovább lehet specializálódni ruha, étel, ékszer vagy bármilyen más termékkategória fotózására.

Fotós-újságírói tevékenység: a neve is jól mutatja, hogy a fotós újságírók a fotós, és az újságíró szerepét egyszerre töltik be. Ezen a területen egy hírportál alkalmazottjaként, de egyéni vállalkozóként is el lehet helyezkedni. A fotós-újságírók olyan eseményeket örökítenek meg, amik felkeltik a nagy közönség figyelmét. Itt is tovább lehet szakosodni politikai, közéleti vagy akár természettel kapcsolatos hírek megörökítésére.

Esküvői fotózás: általában az esküvői fotósok magánvállalkozók, nem dolgoznak beosztásban. Esküvőről esküvőre járnak, ahol megörökítik a pár egybekelésének legszebb pillanatait. Mivel ilyen rendezvények az ország minden pontján történnek, ezért általában rengeteget utaznak.

És még rengeteg egyéb terület: Jegyes fotózás, kismamafotózás, babafotózás, családfotózás, művészi fotózás, portréfotózás, sportfotózás, eseményfotózás, természetfotózás, épületfotózás.

Milyen gyakorlati feladatai vannak egy fotográfusnak?

Kezdjük a legegyértelműbb feladattal, a fotózással: egy fotósnak képeket kell készítenie olyan tárgyakról, tájakról, vagy személyekről, amik a specializációjához tartoznak. Ez magával vonzza azt, hogy legyen elméleti tudása arról, hogy bizonyos fotózási körülmények milyen hatást keltenek a fotókon.

Megfelelő marketing kialakítása: ha valaki ebben a szakmában mozog, fontos az, hogy tudja magát megfelelően reklámozni – különösen, ha magánvállalkozó az illető. Márpedig a fotográfusok nagy része nem céges beosztott.

Odafigyelés a felszerelésre: a fotográfusok felszerelésének az értéke általában milliós nagyságrendekben mozog. Emellett rendkívül sérülékenyek is. Ezért egy fotográfusnak meg kell tanulnia vigyáznia a felszerelésére, hiszen egy-egy darab újra vétele nagyon súlyos kiadás lehet, főleg magánvállalkozóként.

Retusálás: egy nyers kép és egy retusált munka között óriási különbségek vannak. Akkor is, ha szakképzett fotográfus készíti a képeket. Hiszen legtöbbször a retusálás több fokkal is javíthat a kép hangulatán.


Milyen készségek kellenek ahhoz, hogy valakiből fotográfus lehessen?

  • Kreativitás: ezt szerintünk nem kell magyarázni. A fotográfusnak a feladata kitalálni a fotózás koncepcióját, helyszíneit, esetleges szereplőit összeválogatni stb. Ehhez pedig kreativitás szükséges.

  • Részletesség: ahhoz, hogy egy kép a megfelelő hangulatot tudja kelteni, precíz átgondolás szükséges. Sokszor egy apróbb részlet megváltoztatása is elősegítheti azt, hogy a kép még jobban keltse a célzott hatást. Ehhez pedig az szükséges, hogy a fotós meglássa a részleteket.

  • Kapcsolatteremtési skillek: a jó networking elengedhetetlen ahhoz, hogy ügyfeleket lehessen szerezni fotósként.

  • Készség a csapatmunkára: a fotós minden esetben több szakemberrel együtt dolgozik. Akár csak egy modellről, akár egy egész stábról van szó, a fotográfusnak tudnia kell együttműködni más emberekkel is.

Esetleg megtetszett a fotográfus szakma? Ez esetben nézd meg bátran fotográfus képzésünket, és légy te is a jövő szakembere!