Isten éltesse a nagy múltú Dior divatházat!

2022-12-16
Rendhagyó cikk egy olyan divattervezőről aki megnyitotta a csodák tárházát és akinek sikerült varázslatos módon átváltoztatnia a nőket, azóta amióta Hamupipőke keresztanyja visszavonult...

Az Haute Couture királya álmodott egy nagyot, és 76 évvel ezelőtt meg is alkotta...


1946. december 16-án már lázban égett mindenki, hogy Monsieur Dior , a Dior divatház alapítója megnyissa kapuit a már türelmetlen és kíváncsi nagyközönség előtt. Ekkor még senki sem sejtette, hogy a nagy múltú divatház mára, 76 évvel később sem veszít fényéből, és világhírű divatbirodalommá növi ki magát. Ahogy sajnos azt sem lehetett sejteni, hogy Christian Dior számára sajnos a siker csúcsán ér majd véget a nagy Tervező megálmodott valósága ….


A divatház és alapítója


1905-ben született Granville-ben (Franciaország, Normandia) egy jómódú családban. Apja a családi hagyományokat vitte tovább, egy tisztítószerekkel foglalkozó gyáros ember volt. Édesanyja egy elegáns finom hölgy , aki a későbbi években fő inspirációja volt Diornak. Békés, nyugalommal teli gyermekkora volt a tervezőnek, imádta a szülőházát és rengeteg időt töltött a család kertjében, ahol kialakult a virágok iránti szenvedélye, ami szintén megihlette Őt, és karrierjét nagyban befolyásolta. Az I. világháború befejeztével a család Párizsba költözött, ahol Édesanyja kérésének eleget téve Dior a diplomáciai pályára készült, de miután magával ragadta a ,,dühöngő,, 20-as évek, az Art Nouveau művészete, a zene, az irodalom, a festészet, ezért tanulmányait félbehagyta…rengeteg nő nagy nagy örömére!


Fiatalkori Dior


1927-ben nyitotta meg galériáját, ahol az idő közben kialakult művész barátok festményeit állította ki, mint például Pablo Picasso, Christian Bérard, és Salvadore Dali. Eleinte jól ment az üzlet, de az 1929-es gazdasági világválság és emelett Dior betegeskedései miatt, felszámolja a galériát. Ekkor tragédiák sorozata árnyékolta be az addigi nyugodt és kiegyensúlyozott család életét. Apja tönkrement, a család teljesen elszegényedett, testvére súlyos beteg volt, amibe édesanyja halt bele. Dior visszavonultan élt egy szanatóriumban, de barátai segítségével és támogatásukkal,meg tudott gyógyulni, és a Figaro Illustré divatillusztrátora lesz. Visszatérését követően 1938-tól a Robert Piguet divatházhoz szerződik, mint tervező, ahol megtanulta: az elegancia, az egyszerűségben rejlik.

A Mester illusztrációi


A II. világháború kitörését és némi katonai szolgálat teljesítését követően a szintén nagyhírű Lucien Lelong házhoz szerződik. Kollegájával Pierre Balmain-nal dolgozott együtt, aki folyamatosan bátorította saját álmai megvalósítához, ami ahhoz vezetett, hogy 1946-ban megnyitotta kapuit Christian Dior divatháza. Első kollekcióját, amiben Pierre Cardin (a 60-as évek kiemelkedő tervezője) volt segítségére, 1947 -ben mutatta be Párta vonal néven, amit az amerikaiak New Look-nak neveztek el.

New Look


Óriási sikert aratott az új vonallal, ami vakmerőségét is bizonyította. A szigorú, uniformis elemekkel kialakított praktikus és kényelmes női ruhák helyett finom,virágszerű nőket alkotott. Karcsú, kevésbé kényelmes, de annál nőiesebb kollekcióval állt elő. Kerekített vállak, hullámzó keblek, karcsú darázsderekú vonalak, és örvénylő szoknyák. Monsieur Dior számára, az új stílus, a divat őszinte, természetes kifejezés módja volt. A siker nem maradt el, sőt, onnantól kezdve mindenki Diort akarta, ami egyszerre volt a Tervező számára felemelő és lehangoló is. Gyűlölte a szereplést, de tudta nincsen siker lárma nélkül, viszont a lárma zavarta Őt.


Viselhető alkotások


Dior nem csak szebbé, de boldogabbá is tette a nőket ruháival. Életre kelltette a női testet, istennőket teremtett. Kollekciói saját ábrándjai voltak, a mindennapi lényét tükrözték, minden érzelmével, lendületével, örömével. A legszenvedélyesebb kalandjait a ruhákkal élte meg, ugyanis megszállottja volt saját ruháinak. Tervezésének rejtélye volt, gyermekkorának legszebb emlékei Tervezésének rejtélye volt, gyermekkorának legszebb emlékei, a szülői háza, az Édesanyja és annak virágos kertje. Ezekből merítette legnagyobb inspirációt. Munkásságának sikere a mögötte álló magas szaktekintéllyel rendelkező csapata, a ruhák anyagainak játéka, és a rendkívüli alsóruházat volt.

1957-ben, sikerei csúcsán tragikus hirtelenséggel hunyt el, szívinfarktus következtében, ami máig tisztázatlan ok maradt. 10 év leforgása alatt, felépítve és maga mögött hagyva divatbirodalmát, ami addigra már 15 országban terjeszkedett el, és amihez világhírű ruhái mellett parfümök, kozmetikumok, kiegészítők is hozzátartoztak. 
Modellek bűvkörében


Dior helyét az akkor mindössze 22 éves Yves Saint-Laurent vette át, majd saját divatháza megalapítása után Gianfranco Ferré építette tovább (1989-1996) a Dior-ház hírnevét. Ferré-t az angol származású avantgárd John Galliano követte (1997-2011) aki a leginkább érezte mire van szüksége annak a nőnek, aki Dior öltözeteit szeretné. Galliano modernizált Dior stílusát imádták, nem véletlen volt majd 15 éven át a divatház művészeti vezetője. Őt, Raf Simons követte a vezetői székben (2012-2015) , de nem tartott sokáig a közös munka, mert három év után elköszönt a nagyközönségtől, hogy saját márkájú kollekcióval álljon majd elő. A Dior birodalom első női kreatív vezetője az olasz származású Maria Grazia Chiuri, 2016-tól egészen napjainkig élteti tovább annak az embernek a szellemét, aki jött, alkotott, letaglózta a nagyközönséget és hirtelen távozott. Amit azonban maga mögött hagyott, egyszeri és megismételhetetlen…


Utódok


A cikket írta:
Zámbó Vörös Viktória, divatstílus szakértő


Ha érdekel a divat, és stílusosan szeretnél öltözködni, az alábbi képzéseket ajánljuk figyelmedbe:

Divat- és öltözködési stílustanácsadó online képzés >>>

Stylist, divat és stílus E-képzés >>>