December 10. - Vilma dédi bejglije
2025-12-10
A sütés is kreatív tevékenység, mely módot ad az önkifejezésre. Arra is, hogy egy szelet házi süteménnyel, teával bekuckózzunk a kedvenc könyvünkkel...
Vilma dédi bejglije – itt-ott újragondolva
Hozzávalók:
Tészta
- 55 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 10 dkg sertészsír
- 6 dkg porcukor
- csipet só
- 1 dkg friss élesztő
- 2 db tojássárgája
- 1 dl tej
Diós töltelék
- 30 dkg darált dió
- 10 dkg kristálycukor
- 1 ek. méz
- 4 kávéskanál őrölt fahéj
- 1 dl tej
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom héja
- 1 citrom leve
Mákos töltelék
- 30 dkg darált mák
- 10 dkg kristálycukor
- 1 ek. méz
- 4 kávéskanál őrölt fahéj
- 1 dl tej
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 narancs héja
- 1 narancs leve
Megkenéshez
- 2 db tojássárgája
- 2 db tojásfehérje
Elkészítés
Tészta
- Kimérjük a lisztet, a vajat, a zsírt, a porcukrot, valamint a sót egy tálba, majd összemorzsoljuk az összetevőket.
- Egy másik edénybe belemérjük az élesztőt, a tejet, és a tojások sárgáját, majd simára keverjük azokat.
- A lisztes keverékhez hozzá öntjük a tejes keveréket, és simára gyúrjuk a tésztát. Amint szép egynemű lesz, azaz eldolgoztuk benne az összetevőket, befejezzük a dagasztást. (Akkor vagyunk készen a tésztával, ha az a kezünkről és a tál faláról is szépen leválik.)
- Négy egyenlő gombócot formázunk a tésztából, majd fóliával letakarva, 1 órára a hűtőbe tesszük azokat pihenni. Addig elkészítjük a töltelékeket (lásd lentebb).
- Ha a töltelékek elkészültek, kihűltek, kivesszük a tésztát a hűtőből, majd egymás után összeállítjuk a rudakat.
- Ügyeljünk arra, hogy a tésztákat egyenletes vastagságúra nyújtsuk. Érdemes előre a tepsi méretére vágott sütőpapíron nyújtani a tésztát úgy, hogy a sütőpapírból maradjon ki egy kevés minden oldalon.
- A kinyújtott tésztára a diós/mákos töltelék felét rákanalazzuk, majd óvatosan, lehetőleg egyenletesen elkenjük rajta.
- Ezután a tészta két rövidebbik oldalát hajtsuk fel a töltelékre (1- 1,5 cm), majd óvatosan nyomkodjuk rá a töltelék szintjének magasságában.
- Ugyanígy hajtsuk fel a hosszabbik oldal egyikét, majd innen tekerjük fel a bejglit a papírral, egyenletesen. Mind a négy résszel ugyanígy járunk el.
- Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, a tekercseket óvatosan, szépen alányúlva áthelyezzük a tepsibe, a tepsi felénél kezdve, hogy ezután egyenlő távolságra tudjuk elhelyezni a további három rudat egymástól.
- Hosszában néhány helyen szurkáljuk meg villával a bejgliket, hogy a sütés közben keletkező gőz távozhasson.
- Kenjük le vékonyan tojássárgájával a bejgliket (az oldalukat is), hagyjuk, hogy megszáradjon. Majd, ha a tojássárgája megszáradt a bejgliken, kenjük le azokat vékonyan (oldalukat is) tojásfehérjével, és hagyjuk, hogy teljesen megszáradjanak.
- Máris mehetnek a bejglik a 200 fokra előmelegített sütőbe!
- 15 percig sütjük ezen a hőmérsékleten a süteményt, majd lejjebb vesszük 170 fokra, és további 10 - 15 percig sütjük. Így összesen 25 - 30 perc alatt készre sülnek a bejglik.
- Ha kivettük a bejgliket a sütőből, óvatosan összetoljuk azokat, és széles pengéjű késsel, vagy valamilyen lapos eszközzel egyenesre nyomjuk a végeiket és az oldalaikat: ezzel az esetleges pici repedés is eltüntethető, de csak forrón lehet javítani ezeken az apró szépséghibákon.
Diós és mákos töltelék
A diós és mákos tölteléket – a megfelelő hozzávalókkal – ugyanígy készítjük el, egymást követően.
- Egy tálba kimérjük a diót/mákot, mindkettőhöz a fahéjat, vaníliás cukrot, a citromhéjat és levét, illetve a narancshéjat és levét. Lazán összekeverjük.
- Egy lábasban a tejet felforraljuk a cukorral, mézzel, majd ezzel leforrázzuk a diós / mákos keveréket, és fakanállal teljesen egyneműre keverjük az így kapott tölteléket.
- Hagyjuk kihűlni teljesen. Ha kihűltek, kivesszük a tésztát a hűtőből, s egymás után összeállítjuk a rudakat.
Jó étvágyat! Az összes adventi bejegyzés ITT található.