December 10. - Vilma dédi bejglije

2025-12-10
A sütés is kreatív tevékenység, mely módot ad az önkifejezésre. Arra is, hogy egy szelet házi süteménnyel, teával bekuckózzunk a kedvenc könyvünkkel...

Vilma dédi bejglije – itt-ott újragondolva  


Hozzávalók:

Tészta

  • 55 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg sertészsír
  • 6 dkg porcukor
  • csipet só
  • 1 dkg friss élesztő 
  • 2 db tojássárgája
  • 1 dl tej

Diós töltelék

  • 30 dkg darált dió
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 ek. méz
  • 4 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 dl tej
  • 2 csomag vaníliás cukor 
  • 1 citrom héja
  • 1 citrom leve 

Mákos töltelék

  • 30 dkg darált mák
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 ek. méz
  • 4 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 dl tej 
  • 2 csomag vaníliás cukor 
  • 1 narancs héja
  • 1 narancs leve

Megkenéshez

  • 2 db tojássárgája
  • 2 db tojásfehérje


Elkészítés


Tészta

  • Kimérjük a lisztet, a vajat, a zsírt, a porcukrot, valamint a sót egy tálba, majd összemorzsoljuk az összetevőket.
  • Egy másik edénybe belemérjük az élesztőt, a tejet, és a tojások sárgáját, majd simára keverjük azokat.
  • A lisztes keverékhez hozzá öntjük a tejes keveréket, és simára gyúrjuk a tésztát. Amint szép egynemű lesz, azaz eldolgoztuk benne az összetevőket, befejezzük a dagasztást. (Akkor vagyunk készen a tésztával, ha az a kezünkről és a tál faláról is szépen leválik.)
  • Négy egyenlő gombócot formázunk a tésztából, majd fóliával letakarva, 1 órára a hűtőbe tesszük azokat pihenni. Addig elkészítjük a töltelékeket (lásd lentebb).
  • Ha a töltelékek elkészültek, kihűltek, kivesszük a tésztát a hűtőből, majd egymás után összeállítjuk a rudakat.
  • Ügyeljünk arra, hogy a tésztákat egyenletes vastagságúra nyújtsuk. Érdemes előre a tepsi méretére vágott sütőpapíron nyújtani a tésztát úgy, hogy a sütőpapírból maradjon ki egy kevés minden oldalon.
  • A kinyújtott tésztára a diós/mákos töltelék felét rákanalazzuk, majd óvatosan, lehetőleg egyenletesen elkenjük rajta.
  • Ezután a tészta két rövidebbik oldalát hajtsuk fel a töltelékre (1- 1,5 cm), majd óvatosan nyomkodjuk rá a töltelék szintjének magasságában.
  • Ugyanígy hajtsuk fel a hosszabbik oldal egyikét, majd innen tekerjük fel a bejglit a papírral, egyenletesen. Mind a négy résszel ugyanígy járunk el.
  • Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, a tekercseket óvatosan, szépen alányúlva áthelyezzük a tepsibe, a tepsi felénél kezdve, hogy ezután egyenlő távolságra tudjuk elhelyezni a további három rudat egymástól.
  • Hosszában néhány helyen szurkáljuk meg villával a bejgliket, hogy a sütés közben keletkező gőz távozhasson. 
  • Kenjük le vékonyan tojássárgájával a bejgliket (az oldalukat is), hagyjuk, hogy megszáradjon. Majd, ha a tojássárgája megszáradt a bejgliken, kenjük le azokat vékonyan (oldalukat is) tojásfehérjével, és hagyjuk, hogy teljesen megszáradjanak.
  • Máris mehetnek a bejglik a 200 fokra előmelegített sütőbe! 
  • 15 percig sütjük ezen a hőmérsékleten a süteményt, majd lejjebb vesszük 170 fokra, és további 10 - 15 percig sütjük. Így összesen 25 - 30 perc alatt készre sülnek a bejglik. 
  • Ha kivettük a bejgliket a sütőből, óvatosan összetoljuk azokat, és széles pengéjű késsel, vagy valamilyen lapos eszközzel egyenesre nyomjuk a végeiket és az oldalaikat: ezzel az esetleges pici repedés is eltüntethető, de csak forrón lehet javítani ezeken az apró szépséghibákon.

Diós és mákos töltelék

A diós és mákos tölteléket – a megfelelő hozzávalókkal – ugyanígy készítjük el, egymást követően.

  • Egy tálba kimérjük a diót/mákot, mindkettőhöz a fahéjat, vaníliás cukrot, a citromhéjat és levét, illetve a narancshéjat és levét. Lazán összekeverjük.
  • Egy lábasban a tejet felforraljuk a cukorral, mézzel, majd ezzel leforrázzuk a diós / mákos keveréket, és fakanállal teljesen egyneműre keverjük az így kapott tölteléket.
  • Hagyjuk kihűlni teljesen. Ha kihűltek, kivesszük a tésztát a hűtőből, s egymás után összeállítjuk a rudakat.


Jó étvágyat! Az összes adventi bejegyzés ITT található.