Az AI prompt-ok világa

2023-04-13
Mostanában a csapból is az AI folyik. Ideje új kifejezéssel megismerkednünk: A “prompt” fogalma.

Írásainkat olyan, az informatika iránt érdeklődőknek szánjuk, akik egyelőre még szinte semmit vagy csak nagyon keveset tudnak az IT, weboldal készítés, internet, hálózatok, programozás, stb. világáról. Az általunk használt kifejezések és magyarázatok a nem szakmabelieknek szólnak. Cserébe közérthetően szeretnénk bemutatni az informatika különböző területeit és fogalmait.
***

Mi az “AI prompt”?


Az AI prompt egy rövid utasítás vagy kérdés, amelyet az ember az AI rendszernek ad, hogy választ vagy kimenetet kapjon. A prompt irányítja az AI viselkedését és határozza meg a generált tartalmat.

Az AI prompt fogalma és eredete


Az "AI prompt" kifejezés az angol "artificial intelligence" (mesterséges intelligencia) és "prompt" (utasítás, ösztönzés) szavak összevonásából ered. Az AI prompt tehát egy mesterséges intelligencia számára adott utasítást vagy ösztönzést jelent. Az AI prompt-ok lehetővé teszik, hogy kommunikáljunk az AI-alapú rendszerekkel, és számos kérdésre vagy problémára megoldást kapjunk.

Felhasználási területek

Az AI prompt-ok számos területen hasznosak lehetnek:
 • Szövegírás és szerkesztés: Az AI prompt-ok segítségével könnyedén generálhatunk szövegeket, mint blog posztok, e-mailek, jelentések vagy akár könyvek.
 • Ügyfélszolgálat: Az AI prompt-ok segítségével automatizálhatjuk az ügyfélszolgálatot, gyors és hatékony válaszokat adva az ügyfelek kérdéseire. Ez persze nem úgy történik, hogy “ráeresztjük” az AI-t egy nagy cég ügyfélszolgálati munkájára. Ahhoz, hogy az AI vaban segíteni tudja az adott cég munkáját. Előbb meg kell tanítani neki, hogy ezen céggel kapcsolatban mit kell tudnia. Ehhez viszont programozói tudás szükséges.
 • Oktatás: Az AI prompt-okat használhatjuk tanulási anyagok generálására, kérdések és válaszok létrehozására.
 • Kutatás: Az AI prompt-ok segítségével új ötleteket generálhatunk, kutatási összefoglalókat készíthetünk vagy akár a kutatás tervezését is támogathatjuk.

Fontos, hogy bármire is használjunk az AI-t, vannak területek, ahol inkább csak ötletadó alkalmazásként érdemes használni, míg más területeken nagyobb szerepet os szánhatunk neki.

Mire kell figyelni, ha prompt-ot írunk?


Az AI prompt-ok megírásakor több fontos szempontot érdemes figyelembe venni:
 • Tisztázd a célt: Gondold át, hogy mit szeretnél elérni az AI segítségével, és ennek megfelelően fogalmazd meg a promptot. Például, ha egy blog posztot szeretnél generáltatni egy adott témáról, akkor adj világos utasítást a témával és a várt formátummal kapcsolatban.
 • Légy egyértelmű: Próbálj egyszerű és világos nyelvezetet használni, hogy minimalizáld a félreértések és az esetlegesen rossz minőségű eredmények kockázatát.
 • Adj meg kontextust: Az AI hatékonyabb lesz, ha megfelelő háttérinformációt és kontextust kap a feladattal kapcsolatban.
 • Korlátozd a prompt hosszát: Az AI rendszereknek gyakran van karakter korlátjuk, ezért a prompt-ot röviden és tömören kell ilyenkor megfogalmazni.

Jó-e, ha nagyon részletes egy prompt?


A részletesség hasznos lehet, de a túlzott részletesség is okozhat problémákat. Az optimális prompt hossza és részletessége attól függ, hogy milyen feladatot szeretnénk az AI-nak adni.

Íme néhány szempont, amit figyelembe vehet a prompt részletességével kapcsolatban:
 • A cél: Ha egy egyszerű választ szeretne kapni egy kérdésre, akkor egy rövid és egyszerű prompt elegendő lehet. Ha viszont egy bonyolultabb feladatot szeretne elvégeztetni az AI-val, akkor a részletesség segíthet a pontosabb és relevánsabb kimenet elérésében.
 • Az AI teljesítménye: Az AI rendszerek képességei folyamatosan fejlődnek, és egyre több részletet tudnak kezelni. Ugyanakkor fontos figyelembe venni, hogy a túlzott részletesség néha zavaró lehet az AI számára, és a kimenet minősége romolhat.
 • Az idő és az erőforrások: A részletesebb prompt-ok általában több időt és erőforrást igényelnek az AI rendszertől. Ha korlátozott az ideje vagy a rendelkezésre álló erőforrások, akkor célszerű lehet kevésbé részletes prompt-okat használni.

Milyen típusú gondolkodással kell rendelkeznie annak, aki AI promptokat ír?


Az AI promptokat író személynek többféle gondolkodásmóddal és készséggel kell rendelkeznie ahhoz, hogy hatékonyan tudja alkalmazni az AI-t és sikeresen kommunikáljon a rendszerekkel:
 • Logikus gondolkodás: Az AI promptok megfogalmazásakor fontos a logikus gondolkodás, hogy világos és érthető utasításokat adjunk a rendszernek. Az AI használatakor előforduló problémák és korlátok megértése is segíthet a megfelelő megoldások kidolgozásában.
 • Kreativitás: A kreativitás segíthet abban, hogy újszerű és hatékony promptokat írjunk, valamint az AI által generált kimenetekben rejlő lehetőségeket kiaknázzuk. Például a kreatív szemléletmód segíthet a szövegírás, dizájn vagy művészeti projektekben való AI alkalmazásában.
 • Empátia: Az AI promptok megírásakor fontos az empátia, hogy az AI által generált válaszok és tartalmak megfeleljenek a célközönség igényeinek és elvárásainak. Ez különösen fontos az ügyfélszolgálat, kommunikáció vagy oktatás területén.
 • Kritikus gondolkodás: Az AI által generált kimenetek értékelésekor és felhasználásakor a kritikus gondolkodás segíthet abban, hogy objektíven elemezzük az eredményeket és eldöntsük, melyik megoldás a legjobb a feladatnak megfelelően.
 • Kommunikációs készségek: Az AI promptok megfogalmazása során fontos a jó kommunikációs készség, hogy világosan és érthetően tudjuk átadni az AI-nak a kívánt információkat és célokat. Ezenkívül a kommunikációs készség segíthet abban is, hogy a kapott kimeneteket hatékonyan tudjuk felhasználni a kommunikációban másokkal.

Soha ne felejtsük el, hogy az AI által létrehozott eredményeket mindig kritikus szemmel értékeljük!

Mennyire "megjósolható" az eredmény egy prompt megírásakor?


Az AI promptok eredményének megjósolhatósága több tényezőtől függ, ideértve az AI rendszer képességeit, a prompt világosságát és részletességét, valamint a feladat bonyolultságát. Íme néhány tényező, amelyek befolyásolhatják az AI promptok eredményeinek megjósolhatóságát:

Az AI rendszer képességei: A fejlettebb AI rendszerek, mint például a GPT-4 általában jobb minőségű és pontosabb eredményeket generálnak, ami növeli az eredmények megjósolhatóságát.

A prompt világossága és részletessége: A világos és részletes promptok általában pontosabb eredményeket eredményeznek, mivel az AI pontosabb és relevánsabb információval rendelkezik a feladat elvégzéséhez. Ugyanakkor a túlzottan részletes promptok zavaróak lehetnek, és csökkenthetik az eredmények megjósolhatóságát.

A feladat bonyolultsága: Az egyszerű és jól meghatározott feladatok esetében az AI rendszer általában pontosabb eredményeket képes generálni, ami növeli a megjósolhatóságot. A bonyolultabb és kevésbé meghatározott feladatok esetében az eredmények kiszámíthatósága csökkenhet.

Az AI rendszer korábbi teljesítménye: Ha az AI rendszer korábban már sikeresen teljesített hasonló promptokat, akkor valószínűbb, hogy a jelenlegi prompt esetében is pontos eredményeket generál.

A kontextus és a háttérinformáció: Az AI rendszernek nyújtott kontextus és háttérinformáció növelheti az eredmények megjósolhatóságát, mivel az AI rendszer így jobban megérti a feladatot és a várakozásokat.

Fontos szem előtt tartani, hogy az AI rendszerek még mindig fejlődés alatt állnak, és előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor az eredmények nem felelnek meg a várakozásoknak. Az AI rendszerekkel való együttműködés során fontos a rugalmasság és az alkalmazkodóképesség, hogy a kimeneteket értékelni és szükség esetén módosítani tudjuk.

Néhány tipp az eredmények megjósolhatóságának javítására:


 • Tesztelni kell az AI rendszert különböző promptokkal, hogy jobban megértsük a rendszer reakcióit és korlátait.
 • Ha van rá lehetőség, akkor érdemes megnézni más felhasználók tapasztalatait és bevált gyakorlatait az AI promptok megírásával kapcsolatban.
 • Ne félj módosítani a promptokon, ha az eredmények nem felelnek meg az elvárásoknak. Néha kis változtatások jelentős különbséget tehetnek az eredmények minőségében.
 • Vedd figyelembe az AI rendszer erősségeit és gyengeségeit, és próbálja a promptokat ezekhez igazítani.
Végül pedig, érdemes türelmesnek lenni és hajlandónak lenni a tanulásra, mivel az AI rendszerekkel való együttműködés folyamatos fejlődést és tapasztalatszerzést igényel. Az idő múlásával, ahogy egyre több tapasztalatot gyűjtünk az AI promptok megírásával és értékelésével kapcsolatban, javulni fog a képességünk a megjósolható és kielégítő eredmények elérésére.

***

Szeretnél egy “menő” szakmát?
Noha az AI promptok írása nem szerepel (egyelőre) egyetlen IT képzésünk anyagában sem, de az AI alkalmazások professzionális használatához és fejlesztéséhez programozói tudás szükséges.
Ha érdekel a terület, az alábbi szakmák tanulását érdemes megfontolni:
JAVA programozó
Webfejlesztő