Vezető tisztségviselők járulékfizetési kötelezettsége

Kérdés

Feleségemmel nyugdíjasok vagyunk, egy kis Bt beltagjai, vezető tisztségviselői.Ő a szakmai irányítást végzi, én könyvelek, munkánkat ingyen és bérmentve végezzük. A Bt nek jelenleg árbevétele nincs, mivel az erdőgazdálkodás egy hosszútávú befektetés. Kérdésem: van e járulékfizetési kötelezettség?

Válasz

Tisztelt Kérdező!

Ha Önök, nyugdíjas társas vállalkozóként, azaz társadalombiztosítási szempontból kiegészítő tevékenységet folytatóként dolgoznak, akkor havonta 6.660. forint egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetésén túl, a jövedelmük (vállalkozói kivét) után 10 százalék nyugdíjjárulékot fizetnek.
A 10 százalék nyugdíjjárulékot csak akkor kell fizetni, ha Önök a vállalkozásból jövedelmet vesznek fel. Mivel ez az Ön által leírtak szerint nem valósul meg, így 10 százalék nyugdíjjárulékot nem kell fizetni.
Ezzel szemben a havi 6.660. forint egészségügyi szolgáltatási járulékot mindig fizetni kell, kivéve ha Ön(ök) keresőképtelenek lesznek, azaz betegségük miatt nem tudják a munkájukat ellátni, vagy nagyszülőként gyermekgondozási segélyben részesülnek.