Végkielégítés számolása

Kérdés

Tisztelt szakértő ! 2014.okt.31-én mondott fel a cégem,rendes munkáltatói felmondással. 9 éve dolgozom itt, így 2 havi végkielégítés jár. Tegnap volt az utolsó munkában töltött napom, megkaptam a kilépő papírjaimat, és a végkielégítés össze = 2 havi béremmel. Ezt furcsállottam, mert augusztusban kaptunk prémiumot, ez nem számolódik bele ? köszönöm szépen válaszát !


Válasz

Tisztelt Kérdező!

A végkielégítésként távolléti díj kerül kifizetésre, amelybe az alábbi jövedelmeket veszik figyelembe:

A távolléti díjat a munkáltatói felmondáskor

-      érvényes alapbér, pótlékátalány illetve

-      az utolsó hat hónapra (irányadó időszak) kifizetett teljesítménybér, bérpótlék

alapján állapítják meg.

A pótlékok esetében az a szabály érvényesül, hogy

- a vasárnapi pótlékot a távolléti díj kiszámításánál akkor kell figyelembe venni, ha a munkavállaló az irányadó időszakban legalább a vasárnapok egyharmadában beosztás szerinti munkaidejében munkát végzett.

- a műszakpótlékot és az éjszakai bérpótlékot a távolléti díj kiszámításánál akkor kell figyelembe venni, ha a munkavállaló az irányadó időszakban legalább a beosztás szerinti munkaideje harminc százalékának megfelelő tartamban műszak- vagy éjszakai bérpótlékra jogosító időszakban végzett munkát.

- az ügyelet és a készenlét tartamára kifizetett bérpótlékot a távolléti díj kiszámításánál akkor kell figyelembe venni, ha a munkáltató a munkavállaló számára az irányadó időszakban átlagosan legalább havi kilencvenhat óra tartamú ügyeletet vagy készenlétet rendelt el.

A fentiekre tekintettel nem vették figyelembe a prémiumot.