Van-e élet az adószám felfüggesztése után?

Egyre több cég adószámát függeszti fel vagy törli az adóhatóság. Annak ellenére, hogy a szankcionált cég nem igényelhet vissza áfát és az adótúlfizetés visszatérítését sem kérheti, sokan nem is reagálnak az NAV felszólító levelére. Az adóhatóság tapasztalatai szerint az adószám-felfüggesztések háromnegyede kényszerelszámolással folytatódik.

A jogszabály szerint a NAV az adószámot több esetben is felfüggesztheti. A szankció akkor alkalmazható, ha
•    a cég nem elérhető a hatóság számára,
•    a levelek a címről többször is visszajönnek,
•    a cég nem lelhető fel a székhelyén,
•    képviselőjét az adóhatósághoz nem jelentették be,
•    vagy nem érhető utol a megadott elérhetőségeken,
•    a cég bevallásai egy évnél hosszabb ideje nincsenek benyújtva,
•    a bevallott adót több mint egy éve nem fizették be,
•    az elektronikus beszámoló közzétételét elmulasztották,
•    a 60 napos üzletlezárást, a tevékenység 60 napos szüneteltetését másodízben rendelik el.


Az adóhatóság az adószám alkalmazásának felfüggesztéséről határozattal dönt, a határozat elleni fellebbezést a közléstől számított 15 napon belül lehet előterjeszteni.

Amennyiben az adószám felfüggesztésének kezdete utáni 30 napon belül a felszámolás, végelszámolás alatt nem álló adózó elleni szankciót a NAV nem szüntette meg, az adóhatóság az adószámot határozattal törli. (A határozat a közösségi adószámra is vonatkozik.) Az adószám törlésével az adózó azonban csak adójogilag szűnik meg, cégjogi értelemben a vállalkozás kivezetéséről az adóhatóság nem dönthet.
A procedúra persze kedvező fordulatot is vehet akkor, ha a NAV megállapítja, hogy a felfüggesztés elrendelésének oka megszűnt, s határoz annak megszűntetéséről. Ez bekövetkezhet az érintett adózó kérelmére, vagy mert kiderül, hogy megszűnt az adószám felfüggesztésének oka.

Ajánlatos az üzleti partner kiválasztásakor, valamint egy üzlet megkötése előtt utána nézni, vajon a másik fél mennyire megbízható.
A cégjegyzékben valamennyi cég esetében jelzik az adószám (közösségi adószám) felfüggesztését, annak megszüntetését, az adószám törlését, illetve e határozatok megsemmisítését vagy hatályon kívül helyezését, továbbá a határozat jogerőre emelkedésének napját.

(forrás: hvg.hu)