Változott a lakáscélú támogatás szabályozása

A támogatás eredetileg nem vonatkozott a már eladott lakáshoz kapcsolódó, továbbra is fennálló hitelre. Július 15-től életbe lépő változás ezt a problémát orvosolja.

Fata László cafeteria szakértő szerint a problémát az jelentette, hogy a juttatás megvalósítását szabályozó NGM rendelet szerint csak akkor lehetett adómentes a juttatás, ha a munkavállaló a lakás tulajdonosa, résztulajdonosa vagy haszonélvezője. Ez a feltétel nyilván már nem állhat fenn az eladott ingatlan esetén.

2014.07.15-én azonban 3 ponton módosult a személyi jövedelemadóról szóló törvény, melyek közül az egyik módosítás éppen a fenti problémára ad megoldást. Amellett, hogy azok is részesülhetnek adómentesen lakáscélú hiteltámogatásban, akiknek már csak a hitelük van meg, de a lakással már nem rendelkeznek, két újabb módosítás is napvilágot látott.

Az eddigi szabályok szerint csak hitelintézetek és munkáltatók által adott lakáscélú hitelek voltak adómentesen támogathatók. A friss változás bővíti ezek körét. A pénzügyi vállalkozásoktól felvett lakáscélú hitelek visszafizetése is adómentesen támogatható lesz a munkáltató oldaláról.

További bővülést jelent, hogy az egyéni vállalkozók által a munkavállalóiknak adott támogatás is kedvezőbb elbírálás alá esik majd. Nem csak adómentes lesz ez a juttatás, de a társas vállalkozásokhoz hasonlóan az egyéni vállalkozó is leírhatja az ilyen formában adott dolgozói juttatások költségeit.

Mivel a módosítás csak bővíti a lehetőségeket, így a jövőben az a munkáltató is törvényesen jár el, aki a korábbi szabályok szerint tervezte meg, és adja ki most ezt a juttatást.