Uniós autókereskedelem áfa

Kérdés

Használt autókereskedésre akar váltani az éttermes ügyfelem. Únióból hozna be összesen 10.000 Euro feletti értékű használt személygépkocsit vegyesen adóalanytól és magánszemélytől. Az ügyfélnek uniós adószámot már tegnap kértem. A különbözeti adózást választja. Annyit tudok, hogy adóköteles a tevékenység. Az áfát a számlából én állapítom meg – a bevallási határidőt ismerem- és beállítom az áfa bevallás első oldalán. Amit nem tudok, hogy a - bevallást második lapján –bevallásba beállíthatom-e levonandó áfának is. Eddig ezzel még nem volt dolgom, nagyon egyszeű kis cégeknek könyvelek. Tudnának segíteni. Válaszukat megköszönöm

Válasz

A használtautó kereskedő -  mint viszonteladó -  speciális adózónak minősül. Amennyiben  másik tagállamból történő beszerzéseinek adó nélküli összesített ellenértéke a tárgyévben és az  azt  megelőző évben a 10.000 eurót meghaladta,  akkor a közösségen belülről történő beszerzés után belföldön adófizetési kötelezettsége keletkezik.
A viszonteladó ugyanakkor  - ebben a minőségében - az Áfa-tv. 222. §-a (1) bekezdésének a) pontja értelmében nem jogosult az előzetesen felszámított áfa levonására.
Ennek alapján az olyan termékhez kapcsolódó beszerzések általános forgalmi adótartalma, amelyet a különbözet szerinti adózás szabályai szerint értékesítenek, nem helyezhető levonásba.
A részletes szabályozással az Áfa tv. XV. fejezetének 2. alfejezete foglalkozik.