Újra megigényelt ellátás?

Kérdés

2009. május 15-én szültem. Jelenleg gyeden vagyok, és várom a következő gyermekemet. Újra meg kell igényelnem az ellátásokat?

Válasz

Második gyermeke után – amennyiben jelenleg is munkaviszonyban áll, vagy egyéni vállalkozó, vagy társas vállalkozó tagja, vagy más biztosítási jogviszonyban áll – terhességi-gyermekágyi segélyre válik jogosulttá, melyet igényelhet a szülés várható ideje előtt 28 naptári nappal. Vigyázni kell azonban, hogy a 2009. május 15-én született gyermeke után folyósított gyermekgondozási díjról le kell mondani, és az újabb ellátást meg kell igényelni, vagyis választani kell a két ellátás közül.
A második gyermek után járó terhességi-gyermekágyi segélyt folyósításának kezdő napja csak az lehet amikor a gyermekgondozási díjról lemondott.

Második gyermeke születését követően választhat úgy is, hogy nem mond le a gyermekgondozási díjról, hanem annak lejártát követően igényli a második gyermek után járó gyermekgondozási díjat, amennyiben az igénylés napján biztosítási jogviszonyban áll (munkaviszony, társas vállalkozó tagja, egyéni vállalkozó, bedolgozó stb.)