Tgyás utáni munka és szocho kedvezmény

Kérdés

Tisztelt Szakértő! Köszönöm válaszát előző kérdésemre.De mi a helyzet akkor, ha Tgyás lejár 10.19-én anyuka megkezdi a a gyedet, majd 11.01-től munkába áll és apuka kéri továbbiakban a gyedet. Ekkor már "gyed folyosítását követően" tér vissza a dolgozó? Vagy csak akkor vehető igénybe a kedvezmény, ha gyerek 2 éves kora után tér vissza dolgozni anyuka? segítségét ismét köszönöm Zsolnainé

Válasz

Tisztelt Zsolnainé!

2011. évi CLVI. törvény alapján a szociális hozzájárulási adókedvezmény a gyermekgondozási díj folyósítását követően vehető igénybe. Ennek az ellátásnak az igénybevételét vagy a kifizetőhely vagy az egészségbiztosítási pénztár igazolja. Az OEP honlapján, a letölthető nyomtatványok között két nyomtatványt is találhat, amely GYED vonatkozásában az adókedvezményre vonatkozik. A nyomtatványokból is egyértelmű, hogy amennyiben a gyermekgondozási díj folyósítása folyamatban van, nem lehet szociális hozzájárulási adókedvezményt igénybe venni. Az adóhivatal http://www.nav.gov.hu/data/cms279554/Tajekoztato_a_szocialis_hozzajarulasi_adobol_ervenyesitheto_uj_adokedvezmenyekrol.pdf tájékoztatójában külön ki is hangsúlyozza, hogy „az anyasági ellátásokkal összefüggő kedvezmények érvényesítése kapcsán felhívjuk a figyelmet arra, hogy az adójogviszonyokban a jogokat rendeltetésszerűen kell gyakorolni. A rosszhiszemű joggyakorlásának jogkövetkezménye lehet.”

Mindezek alapján GYED vonatkozásában csak a gyermekgondozási díj folyósítását követően lehet igénybe venni az adókedvezményt, azaz ha már nem folyósítanak a gyermek után GYED-et és a szülők nem kérik a GYES folyósítását. Erre a gyermek 2 éves korában vagy akár korábban is sor kerülhet.