TGyÁS összegének megállapítása

Kérdés

Üdvözlöm! Érdekelne, hogy a veszélyeztetett terhesnek a táppénze után állapítják meg a TGyÁS összegét vagy a munkaszerződésében szereplő fizetése után?


Válasz

Tisztelt Kérdező!

A csecsemőgondozási díj (volt TGYÁS) összegénél a táppénz összegét nem veszik figyelembe. A csecsemőgondozási díj megállapítása:

1. lépés:

Ha a biztosítási idő jogosultság kezdő napját megelőzően folyamatos, a csecsemőgondozási díj alapját a jogosultság kezdőnapját közvetlenül megelőző naptári év első napjától (azaz jelen esetben 2014. január 1-ig lehet visszamenni) a jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző harmadik hónap utolsó napjáig terjedő időszakban az időszak utolsó napjához időben legközelebb eső 180 naptári napra jutó jövedelem alapján kell megállapítani. Azaz ha Ön pl: 2015. szeptember 3-án szülne, akkor 2015. június 30-től visszafelé kell keresni a 180 nap naptári jövedelmet. Ebbe a táppénz nem számít bele. A 180 napi jövedelem keresésekor akár 2014. január 1-ig is vissza lehet menni.

2. lépés:

 Ha a biztosított a fenti időszakban nem rendelkezik 180 naptári napi jövedelemmel, azonban ezen időszak utolsó napjához időben legközelebb eső időszakban rendelkezik legalább 120 naptári napi jövedelemmel, és van legalább a csecsemőgondozási díjra való jogosultság kezdő napjától 180 napnyi folyamatos biztosítási jogviszonya, akkor a táppénz naptári napi alapját a 120 napi tényleges jövedelem alapján kell megállapítani.

3. lépés:

Ha a naptári napi alap az előzőek szerint nem állapítható meg, akkor a naptári napi alap a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér kétszeresének (210 000 forint) harmincad része. Abban az esetben, ha a biztosított naptári napi jövedelme a minimálbér kétszeresének harmincad részét nem éri el, a csecsemőgondozási díj összegének megállapításánál a biztosított tényleges jövedelmét kell figyelembe venni. Tényleges jövedelem hiányában a szerződés szerinti jövedelmet kell figyelembe venni azzal, hogy a naptári napi alap a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér kétszeresének harmincad részét nem haladhatja meg.