Tételes áfa

Kérdés

Tisztelt Hölgyem/Uram! Tételes áfával kapcsolatban szeretném feltenni a kérdéseimet! 1) Tegyük fel, hogy egy azon partnerhez tartozó számlák összességében meghaladják a 2 millió Ft-ot tartalmazó áfát, viszont egyénileg nem. Ugyanezen áfaidőszakban az egyik számlát lesztornózzák így egyenlegében nem haladja meg a 2 millió Ft-os áfatartalmat az egyazon partnertől befogadott számlák összege. Kérdésem tehát a következő: Itt jelen esetben csak az egyenleget kell figyelembe venni, így a tételes áfabevallásban nem kell szerepeltetni a tételeket? 2) Egyazon partnerhez tartoznak kisebb értékű számlák, valamint egy olyan számla, mely áfa értéke meghaladja a 2 millió Ft-ot. Ugyanezen áfaidőszakban a 2 millió Ft-os áfa tartalmú számlát lemódosítják. Elgondolásom szerint itt minden számlát szerepeltetni kell a tételes áfabevallásban, mivel a törvény azt mondja, hogy mind a módosító tételben, mind a módosítandó tételben az áfa összege meghaladja a 2 millió Ft-ot azt a tételes áfabevallásban szerepeltetni kell. Előre is köszönöm segítségüket! Üdvözlettel Kovács Mónika

Válasz

1)    Amennyiben ugyanazon áfa elszámolási időszakban keletkezett a módosítás akkor  nem kell az összesítő nyilatkozatban szerepeltetni, hiszen az egy partner felé történő teljesítés nem haladja meg a 2 millió forintot.
2)    Valóban ha a módosítások után is az ugyanazon partnernek történő számlázás meghaladja a 2millió foritn áfa értéket,  akkor szerepelteni kell a bevallásban.