Telken lévő épület nyilvántartása

Ingatlan vásárlás és annak nyilvántartása esetén számviteli szempontból lényeges, hogy az eladó nem ingatlant ad el, illetve a vevő nem ingatlant vásárol, hanem épületet és hozzá tartozó földrészletet. Az  ingatlan a számviteli előírások szerint tág fogalom.
A Számviteli törvény 26 § (2) értelmezése szerint magában foglalja a földterületet, a telket, az épületet, az épületrészt, az egyéb építményeket (mint például a víz-, gáz-, elektromos hálózat vezetékeit), az utakat, a vasutakat stb.. Mindezeket a számviteli nyilvántartásokban elkülönítetten kell kimutatni.
Ezen elkülönített nyilvántartás nélkülözhetetlen feltétele, hogy annak a dokumentumán, a számlán elkülönítetten szerepeljen - együttes vásárlás esetén is - az épület, illetve a hozzá tartozó földrészlet ellenértéke.
Már az adásvételi szerződésben célszerű a telek és az építmény értékét szétbontani.
Fontos, hogy a Számviteli törvény szerint a telekre értékcsökkenési leírás nem számolható el. A 12-es számlaosztályt szokták megbontani, de a társaság a számviteli politikájának megfelelően szabadon alakíthatja ki a számlatükrét.
(Forrás: Számviteli Szakmai Műhely )