TB, szocho, járulék változások

Elfogadták a jövő évre vonatkozó adó- és járulékszabály módosításokat.
A társadalombiztosítással összefüggő változások közül a legfontosabbak, hogy megszűnik a nyugdíjjárulék plafon, és emelik az egészségügyi szolgáltatási járulék összegét.

Jövőre a magán-nyugdíjpénztári tagok is köthetnek megállapodást a nyugdíjbiztosítóval szolgálati idő szerzése érdekében, a pénztártagsággal nem rendelkezőkkel azonos módon.

Az egészségügyi szolgáltatási járulék összege havi 6390 forintról 6660 forintra emelkedik, a járulékfizetési kötelezettség egyebekben nem változik.
2013-tól megszűnik az egyéni nyugdíjjárulékra vonatkozó járulékfizetési felső határ, az úgynevezett járulékplafon.
2012-ben a 2011. évi CLXXXVIII. törvény 55. § szerinti járulékfizetés-alap felső határa egy naptári napra jutó összege 2012. évben 21 700 forint, ami éves szinten 7.942.200 Ft.

A szociális hozzájárulás  változásai
Két új szociális hozzájárulási adókedvezményt vezetnek be 2013-tól:
- a fejlesztési adókedvezményre jogosult, szabad vállalkozási zónában működő vállalkozás a beruházás üzembe helyezését követő 5 éven belül szociális hozzájárulási adókedvezményt érvényesíthet, ha bővíti a munkavállalóinak létszámát. A kedvezmény a foglalkoztatás első két évében havi 100 ezer forint bruttó bérig érvényesíthető, 100 százalékos kedvezményt jelent a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás tekintetében.
- 2013-tól a hazai vállalkozások kutatási, fejlesztési tevékenységét szociális hozzájárulási adókedvezmény is segíti. A vállalkozások által foglalkoztatott, tudományos fokozattal vagy tudományos címmel rendelkező kutatók után adókedvezmény érvényesíthető. Az adókedvezmény igénybevételével a bér után fizetendő szociális hozzájárulási adó mértéke 0 százalék, amelyet havi bruttó 500 ezer forint munkabérig lehet érvényesíteni. A kedvezményt vállalkozási kutatóhelyek vehetik igénybe.
A megváltozott munkaképességű vállalkozók a szociális hozzájárulási adóból kedvezményt érvényesíthetnek, amelyet a kisadózó vállalkozások tételes adója is biztosít számukra. Ennek következményeként a megváltozott munkaképességű vállalkozó után a kisadózó vállalkozás nem havi 50 ezer, hanem havi 25 ezer forint tételes adót fizethet.