TB-Járulék

Kérdés

T. Szakértő! Egy megbízási szerződéses munkavállaló, aki átlagosan heti 4-órában dolgozik, a szolgatátási munkavégzés végét, megállapodás alapján, a kifizetés negyedévente történik egy összegben, amely meghaladja a minimálbér egyharmadát. (36.000 Ft/né), milyen járulékot kell a kifizető cégnek számolnia és mennyi a levonható járulékokat számíthat a munkavállaló? Köszönettel

Válasz

Tisztelt Kérdező!

A PTK szerinti megbízási szerződés esetén akkor kerül sor járulékok levonására, ha a megbízási díj havi szinten eléri a minimálbér harminc százalékát, illetőleg naptári napokra annak harmincad részét.

A megbízási díjból szja szabályai szerint általános költségelszámolás alapján 10 százalék költség kerül levonásra vagy számlákkal igazolva szja előírások alapján tételes költségek levonására kerülhet sor (maximum a megbízási díj 50 százalékáig). Ezen költséggel csökkentett alap után kell az alábbi járulékokat megfizetni:

  • 10 százalék nyugdíjjárulék
  • 7 százalék egészségbiztosítási járulék, amelyből a természetbeni egészségbiztosítási járulék 4 százalék, a pénzbeli egészségbiztosítási járulék 3 százalék

Továbbá a fenti költségekkel csökkentett megbízási díj után kell a 16 százalék személyi jövedelemadót megfizetni. Foglalkoztató a fenti megbízás alapján 27 százalékos szociális hozzájárulási adót köteles fizetni.

Ha a megbízási díj eléri havi szinten a minimálbér harminc százalékát, illetőleg naptári napokra annak harmincad részét, akkor biztosítási jogviszony jön létre, amelyet be kell jelenteni a 14T1041-es nyomtatványon.

üdvözlettel,