Társasház - tiszteletdíj járulékai

Dr. Radics Zsuzsanna

Szerző: Dr. Radics Zsuzsanna

A végzettségem közgazdasági szakokleveles jogász és egészségügyi menedzser. Dolgoztam mind magán-, mind közszférában. CO-NEXUS Gazdálkodási és Pénzügyi Tanácsadó Részvénytársaságnál kezdtem a munkámat, mint jogi előadó. Később a Pénzügyminisztériumban Nonprofit Osztály osztályvezetője voltam, majd a járulék szabályozás területén szakmai tanácsadóként dolgoztam. Rövid ideig voltam a PricewaterhouseCoopers Kft. munkatársa, majd az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Jogi Főosztályát vezettem. 2011. óta megbízásokban, illetve vállalkozóként dolgozom. 2014. januárjától tanítok a Pallas-ban.

Kérdés:

Egy társasház Intéző bizottsági tagjai tiszteletdíjat kapnak, ami nem éri el a minimálbér 30 %-át. Kérdésem, hogy kell-e a kifizetőnek (társasház) a tiszteletdíjból nyugdíj és eb. járulékot levonni (17%), illetve az adóalap számításánál lehet-e a 10 % költséghányadot alkalmazni? (2016 év) Köszönettel,

Válasz:

Tisztelt Kérdező!

A társasház közösség tisztségviselője, vezető tisztségviselője, vagy felügyelőbizottságának tagja akkor lesz biztosított (azaz akkor kell a jövedelméből 17 százalék járulékot levonni), ha az e tevékenységéből származó, tárgyhavi járulékalapot képező jövedelme eléri a minimálbér harminc százalékát, illetőleg naptári napokra annak harmincad részét. Tekintettel arra, hogy az Ön által leírt esetben a díjazás kevesebb a minimálbér harminc százalékánál, így 17 százalékos mértékű járulék nem kerül levonásra.

Az szja törvény 24. §-a alapján nem önálló tevékenység – azaz nem kerülhet sor 10 százalék költséghányad levonására - jogszabály alapján választott vagy kijelölt tisztségviselő esetén. Az intézőbizottsága elnökét és tagjait a 2003. évi CXXXIII. törvény alapján választják meg, így a tevékenységük nem önálló tevékenységnek minősül, az ebből származó jövedelemből nem kerülhet sor 10 százalékos költséglevonásra.