Társasági adó: meghosszabbították a határidőt

Április 30-ig meghosszabbították a társaságiadó-kedvezményekhez (TAO) kapcsolódó sportfejlesztési programok beadásának határidejét.

A TAO rendszerét szabályozó törvényhez igazodva (2012.04.14-i hatállyal) módosult az öt látvány-csapatsportág támogatását biztosító törvény végrehajtását szolgáló kormányrendelet. Az eddigi határidő április 1. volt.
Ezzel egyidejűleg megváltoznak az öt sportág - labdarúgás, kosárlabda, kézilabda, vízilabda, jégkorong - támogatásához kapcsolódó támogatási igazolások kiállításáról, felhasználásáról, a támogatás elszámolásának és ellenőrzésének, valamint visszafizetésének szabályairól szóló előírások is.
Mostantól a sportot támogató TAO kedvezmények igénybevételéhez nélkülözhetetlen sportfejlesztési programokat minden évben március 1. és április 30. közötti időszakban lehet majd benyújtani. A kedvezményezettek a továbbiakban is utánpótlás-nevelési, versenyeztetési feladataik ellátására, tárgyi eszköz beruházásra vagy felújításra (infrastruktúra-fejlesztésekre is), személyi jellegű ráfordításokra, valamint képzési költségek finanszírozására fordíthatják a pályázati úton nyert összeget.
A mostani módosítás értelmében csak olyan adóalanyok jogosultak a kedvezményre, amelyek köztartozásmentes adózóknak minősülnek.
Idén az alapítványok és az amatőr klubok közvetlenül is igénybe vehetik a versenyeztetési költségek támogatását. Míg 2011-ben a nemzetgazdasági, illetve a nemzeti erőforrás miniszter jóváhagyásához kötött támogatás mértéke 500 millió forint volt, úgy az új szabályok értelmében idén 300 millió forint az értékhatár.
A TAO-rendszerben a források felhasználását a továbbiakban is szigorú befogadási és ellenőrzési mechanizmus követi: a közigazgatás szervezeti rendszerében egy három szakaszból álló ellenőrzési és monitoring rendszer működik.