Tárgynyeremény könyvelése

Kérdés

Tisztelt Szakértők! Segítséget szeretnék kérni abban, hogy ha egy kft. reklámtevékenység keretében az ügyféltől tárgynyereményeket kér és azt egy szellemi vetélkedő eredményessége esetén kisorsolja, akkor azt hogyan könyvelheti le? A tárgynyereményt a nyertesek ingyen kapják és ez után adófizetési kötelezettsége keletkezik a Kft-nek. 0 ft-on is készletre veheti a Kft? Köszönöm előre is válaszukat!

Válasz

Nem ismerjük a szerződés a partnerek között, de a  tárgynyeremény-sorsolás keretében átadásra kerülő eszközöket a beszerzéskor készletre kell venni,  és mindaddig készleten kell tartani, amíg a sorsolás meg nem történt, és amíg a tárgynyereményt a nyertesnek át nem adták.

Amennyiben a tárgynyereményt ingyen kapták, nincs számlázott értéke, akkor a készletrevétel piaci értéken történik a rendkívüli bevételekkel szemben.
Tárgynyeremény-sorsolás után:
- amennyiben a nyertes magánszemély, a részére átadott tárgynyeremény értékét a személyi jellegű egyéb kifizetések között kell elszámolni
- amennyiben a nyertes nem magánszemély, hanem társaság (ideértve az egyéni vállalkozót is, ha az eszközt vállalkozási tevékenységéhez fogja használni), akkor a térítés nélküli eszközátadás szabályait kell alkalmazni.