Tanulmányi verseny díjazása

Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyházi alapítású pedagógiai-szakmai szolgáltató intézet vagyunk. Feladatunk többek között tanulmányi versenyek rendezésében való részvétel (általános és középiskola), a költségek elszámolása, ez magában foglalja díjazásaként adott jutalom értékét is. Kérdésem arra vonatkozik, hogy a versenyek díjazására adhatunk-e könyvutalványt (esetleg színházjegyet vagy bérletet)? Ezt azért kérdezem, mert megalapításunkig alapító egyházunk gazdasági osztályán folyt ezen tételek könyvelése, ott azonban nem engedélyezték az utalványok vásárlását, mondván, hogy plussz kiadással jár. Mielőtt megírtam ezt a kérdést igyekeztem alaposan átnézni az szja törvényt, azonban nem találtam magyarázatot arra, hogy miért is utasíthatták el az utalvány vásárlást, hiszen a tanulmányi versenyek díjazásáról csak az 1. számú melléklet 8.22. alpontja szól, ami az adómentességet emeli ki. Hacsak nem a törvény 76. § (3) bekezdésére gondoltak, esetleg a 69. § (3) bekezdésére, de akkor nem érvényesül a bekezdésnek az a része, hogy a juttatás körülményei megfelelnek a 70-71. § rendelkezéseinek (ha egyáltalán érvényes lehet bármelyik is erre a témára). Sajnos a gazdasági osztályon nem tudok tájékoztatást kérni, ezért kérdezem önt, hogy adhatunk-e könyvvásárlási utalványt, színházjegyet vagy bérletet tanulmányi verseny díjazásaként adómentesen, vagy juttatóként terhel minket adófizetési kötelezettség (1,19*0,27; 1,19*0,16)? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel,


Válasz

Kedves Kérdező,

Abban az esetben, ha a nyeremény megszerzése nagymértékben a magánszemély szellemi, vagy fizikai tudásától, teljesítményétől, ügyességétől függ és nem a szerencsétől, illetve a véletlentől, akkor a nyeremény vetélkedő, verseny díjának minősül.

Az Szja törvény bizonyos esetekben adómentességet biztosít a verseny, vetélkedő díjára.
Az Szja törvény 1. számú melléklet 8.22. pont b) alpontja értelmében adómentes juttatásnak minősül az a juttatás, amelyet az államháztartás valamely alrendszeréből, egyházi forrásból, illetőleg a közoktatási intézmény saját bevételéből a közoktatásban vagy hasonló képzésben részt vevő gyermek, tanulók a tanulmányi verseny alkalmával kapnak (ideértve az iskolai könyvjutalmat is).