Tamogatas

Kérdés

Kedves Szakerto! Egy kft egy kozepisoklas tanulo reszere szeretne havi szinten tamogatast nyujtani. Milyen modja van ennek, ha sajnos alapitvanyon keresztul nem megoldhato, s azt gondolom a tanulo szerzodes sem megoldas??

Válasz

Az adóhivatal 2012.03.28.-án közzétett állásfoglalásában a következőképpen határozza meg, hogy mikor   adómentes a tanulónak nyújtott ösztöndíj az Szja tv. 1. sz. melléklet 4.11. pontja figyelembe vételével!
Az Szja törvény alapján adómentes a szakképző iskolai tanulónak illetve felsőfokú szakképzésben részt vevő hallgatónak tanulószerződés (és hallgatói szerződés) alapján külön jogszabály szerint kötelezően kifizetett díjazás. A törvény összegszerűségében nem állít korlátot, hivatkozik a Szak. tv-re, melynek 63. § (1)-(3) bekezdése nyújt részletes tájékoztatást a kötelezésre vonatkozóan. Amennyiben a tanulószerződéssel foglalkoztatott tanuló a foglalkoztatás első félévére kizárólag a törvény által kötelezően diktált minimum összeg kifizetésében részesül, majd ezt követően - szintén írásban lefektetve - a kötelező emelésben, melynek mértéke hitelesen ellenőrizhető, valamennyi azonos körben foglalkoztatott tanulóra megegyező mértékű, úgy nem keletkezik Szja fizetési kötelezettség. Ettől eltérő feltételekkel megvalósított ösztöndíjemelés, például amely egyéni paraméterekre épül, illetve nem köthető félév-váltáshoz, jövedelemadó fizetést generál.
Amennyiben a fentieken kívül a társaság a visszafizetés nélküli támogatást - bármilyen formában - magánszemély részére juttat, annak piaci értéke a magánszemély jövedelmének minősül az Szja-tv. 4. §-ának (1) és (2) bekezdése alapján, és ezen jövedelem bruttósított összege után a magánszemélyt személyi jövedelemadó terheli, és 27 százalékos egészségügyi hozzájárulást vagy 27 százalékos szochot is  kell fizetnie, a kifizetőt (a juttatót) az Szja-tv. 46. §-ának (6)-(7) bekezdésében rögzített adatszolgáltatás terheli.