Szolgálati idő a felsőfokú tanulmányok ideje alatt

Szolgálati időként kell figyelembe venni az öregségi nyugdíjra jogosultság szempontjából az 1998. január 1-je előtt a felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán folytatott – legfeljebb azonban a képesítés megszerzéséhez a tanulmányok folytatása idején szükséges – tanulmányok idejét.
Az 1997. december 31-e utáni időszakban a nappali tagozaton folytatott tanulmányi idők beszámítására akkor kerülhet sor, ha az ellátást igénylő a járulék megfizetésére, vagy a tanulmányok alatt vagy a nyugdíjigény beadásáig megállapodást köt és a fizetéskor érvényes minimálbér alapulvételével számított nyugdíjbiztosítási egyéni és munkáltatói járulékot megfizeti.
A felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán folytatott tanulmányok címén a tanulmányi időszak (tanulmányi év, tanulmányi félév) kezdetét magában foglaló hónap első napjától a végét magában foglaló hónap utolsó napjáig eltelt idő számít szolgálati időnek.
Szolgálati időként kell figyelembe venni a két egymást követő tanulmányi időszak közötti tanulmányi szünet idejét is.
Több képesítés megszerzésére irányuló tanulmányok folytatása esetén legfeljebb az egyik képesítés megszerzéséhez szükséges idő vehető figyelembe.
Hogyan szerezhető szolgálati idő megállapodás útján?
34 százalék nyugdíjjárulék megfizetése mellett szolgálati idő és nyugdíjalapot képező jövedelem illetve szolgálati idő megszerzésére lehet megállapodást kötni.
Szolgálati idő és egyben nyugdíjalapot képező jövedelemre az köthet megállapodást, aki
-          belföldi és
-          nagykorú természetes, de nem saját jogú nyugdíjas és
-          biztosítási jogviszonyban nem áll vagy biztosítása szünetel.
Alapja a megállapodást kötő által megjelölt jövedelem, de legalább a megállapodás megkötése napján érvényes minimálbér összege. Minimálbér változása esetén, a változást követő hónap 12. napjáig kell a módosított összeg alapján megfizetni.
Szolgálati idő szerzésére nagykorú köthet megállapodást,
-          felsőoktatásban, nappali képzésen folytatott tanulmányoknak (ideértve a doktorandusz-képzést is) a Tny. szerint – a fentiekben leírt - figyelembe vehető idejére, vagy
-          kizárólag a 15 év öregségi résznyugdíjra vagy a 20 év öregségi teljes nyugdíjra jogosultsághoz szükséges időre, legfeljebb azonban 5 évre.
A megállapodás alapján fizetendő nyugdíjjárulék alapja a szolgálati időként elismerhető időszak naptári napjainak és a megállapodás megkötése napján érvényes minimálbér harmincad részének szorzata. Ha a minimálbér változik, akkor a változást követő hónap 12. napjáig kell a módosított összeg alapján megfizetni. Maximum 5 év szolgálati idő megszerzésére irányuló megállapodás esetén, a nyugdíjjárulékot a megállapodás megkötését követő tizenöt napon belül egy összegben kell megfizetni.