SZJA - Árfolyamnyereség

Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő: A 2011-es évre vonatkozóan az értékpapírokkal való tőzsdei kereskedés nyereséges tranzakcióinak árfolyamnyeresége csökkenthető-e a veszteséges tranzakciók árfolyamveszteségével az adóalap meghatározásakor? Ellentmondásos információkat olvastam a fenti kérdéssel kapcsolatban. A SZJA bevallási ív tájékoztatójában a következő mondat szerepel: "Az értékpapír átruházásából származó, árfolyamnyereségnek minősülő jövedelem nem csökkenthető az adóévben elszenvedett árfolyamveszteség összegével." Ezzel szemben több internetes forrás is (többek között adószakértőket idézve) ennek ellenkezőjét állítja, helyenként számítási példákkal is alátámasztva. Válaszukat előre is köszönöm.

Válasz

A tőzsdei ügyletekre az Szja tv. 67/A §. vonatkozik, melynek értelmében: Ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó jövedelem az adóévben elért ügyleti nyereségek együttes összegének (összes ügyleti nyereség) a magánszemélyt terhelő, az adóévben, pénzben elszámolt ügyleti veszteségek és az ügyletkötésekhez kapcsolódó, a befektetési szolgáltató által felszámított díjak együttes összegét (összes ügyleti veszteség) meghaladó része.
Ha a magánszemély az adóévben és/vagy az adóévet megelőző évben, és/vagy az adóévet megelőző két évben ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó veszteséget ér(t) el és azt a veszteség keletkezésének évéről szóló adóbevallásában feltünteti, adókiegyenlítésre jogosult, amelyet az adóbevallásában megfizetett adóként érvényesíthet a (7)-(8) bekezdés rendelkezései szerint.