SZJA

Kérdés

Magányszemélyként ingatlan bérbeadási tevékenységemre az önálló tevékenységből származó jövedelemre vonatkozó szja. szabályokat szeretném alkalmazni. Ebben az esetben mire kell odafigyelnem milyen fizetési kötelezettségem keletkezik?

Válasz

Amennyiben a magánszemély eleve az önálló tevékenységből származó jövedelemre vonatkozó rendelkezések alkalmazását választja, e választása az adóelőleg-levonási szabályokra is vonatkozik, ami azt jelenti, hogy a kifizetőnek csak akkor kell az adóelőleg-levonásra vonatkozó szabályok szerint adóelőleget levonnia, ha azt a magánszemély nyilatkozattal kéri.


Ha nem kéri, a kifizető adó­előleg levonására nem kötelezett kifizetőnek, míg a magánszemély adóelőleg fizetésére kötelezett személynek minősül.
Ilyen esetben a magánszemély által fizetendő adóelőleg alapja az adóelőleg-alap számításánál figyelembe vett jövedelem (a bevételből a magánszemély döntése szerinti - a törvény által elismert - költségek levonása utáni jövedelem 78 százaléka, figyelembe véve, hogy a kifizető által levont eho nem végleges, ezért mint költség nem értelmezhető) és az adóalap-kiegészítés összege [az adóalap-kiegészítés összege az adóelőleg-alap számításánál figyelembe vett jövedelem 27 százaléka, amely az adóelőleg-alap számításánál figyelembe vett jövedelem, (a megállapított jövedelem 78 százaléka) után számítandó].


Ha a magánszemély köteles a 14 százalék eho fizetésére - mivel az Eho-tv. 3. §-a (3) bekezdésének e) pontjának különös szabálya nem az adó­­előleg-alap számításnál figyelembe vett jövedelem után (vagyis nem az adóelőleg-alap számításánál figyelembe vett 78 százalék után) rendeli a 14 százalék eho megfizetését - azt a kifizetőnek az Eho-tv. 11. §-ának (2) bekezdése szerint a bevétel 100 százaléka után kell levonnia.


Az Eho-tv. 11. §-ának (2) bekezdése szerint levont eho az Eho-tv. 11/A. §-ának (3) bekezdése szerint az éves bevallás alkalmával korrigálható [mivel ebben az esetben az Eho-tv. 3. §-a (3) bekezdésének e) pontja alapján a 14 százalék ehót a magánszemélynek az éves bevallásában bevallott jövedelem 100 százaléka után kell megfizetnie].