szeptembertől GYED=3 év?

Kérdés

Tiszteletem! Több fórumon elhangzott, és ismerőseim is hallottak róla, hogy szeptembertől 3 évre akarják kitolni a GYED-et. Ennek mennyi az igazságtartalma? Köszönettel Tóth Ingrid

Válasz

Tisztelt Kérdező!
2013 májusában lett benyújtva a Parlamenthez, T/11107. számon az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvények módosítása. A módosítás idén illetve 2014-ben és 2015-ben hatályba lépő szabályokat tartalmaz, többek között a gyermekgondozási díjra vonatkozóan is. Ezek közül az egyik módosítás sem rendelkezik arról, hogy a gyermekgondozási díj ideje a gyermek 3. életévéig járna.
Megemlíteném azonban, hogy a törvényjavaslat bevezetné a terhességi-gyermekágyi segély, illetve a gyermekgondozási díj folyósításának szüneteltetését.
A biztosított írásban kérhetné a terhességi-gyermekágyi segély, illetve a gyermekgondozási díj folyósításának szüneteltetését. A kifizetőhelynek illetve az egészségbiztosítónak ez esetben a folyósítás szüneteltetéséről nem kellene határozatot hozni. Az ellátás folyósításának szünetelése és a határozathozatal alóli mentesség a törvénytervezet indokolása szerint azért szükséges, mert „gyakran előfordul, hogy a kismamák 1-1 napra munkát vállalnak, és kérik azokra a napokra az ellátás folyósításának szünetelését. Tekintettel arra, hogy ez akár havonta több ízben is előfordulhat, így indokolatlanul nagy terhet róna az ellátást megállapító szervnek a szünetelésről döntést hoznia.”